Zobacz pełną wersję : 580ex - pękła szybka przed palnikiem, gdzie mogę ją dokupić i wymienić?
Witam
Otwarłem dzisiaj plecak, wyciągnąłem lampę i zamarłem...
Mam porządnie popękaną szybkę czołową osłaniającą palnik :o:shock::o
Przeczesałem internet ale nie widzę nigdzie nic na temat możliwości dokupienia takowej szybki i wymiany.
Czy orientujecie się może czy jest to do wymiany, gdzie mogę to zrobić i ile może kosztować? Lub też gdzie mogę dokupić tą szybkę i czy można ją spokojnie samemu wymienić ?
Z góry dzięki za pomoc.
ma taki problem z 580 II. jesli ktos ma jakies info chetnie poslucham/poczytam
Żytnia?
na takie zbytki to czasu moja lampa nie ma. dzialac, dziala a w 5 dni sie nie wyrobia.
tymczasowo możesz założyć np. nakładkę typu stofen...
Właściwie to popękane szkiełko się trzyma, więc problemu wielkiego nie ma, ale chciałbym to wymienić.
Na Żytnią podobnie jak trampek też nie mam czasu.
Na prawdę nie można nigdzie tego szkiełka dokupić i wymienić samemu?
fabrykant
01-06-2009, 23:03
Na takie części Canon ma monopol. Na dużo innych popularniejszych zresztą też. Tak jak celnie wymyślił qb4hkm Stofen przyklejony do lampy taśmą klejącą jest świetnym doraźnym rozwiązaniem. A jak będzie czas- na Żytnią. Wątpię czy znajdzie się na aukcjach jakiś uszkodzony egzemplarz z którego możnaby wyciągnąć tą szybkę...
malkontent
02-06-2009, 08:49
Na takie części Canon ma monopol. Na dużo innych popularniejszych zresztą też. Tak jak celnie wymyślił qb4hkm Stofen przyklejony do lampy taśmą klejącą jest świetnym doraźnym rozwiązaniem. A jak będzie czas- na Żytnią. Wątpię czy znajdzie się na aukcjach jakiś uszkodzony egzemplarz z którego możnaby wyciągnąć tą szybkę...
Moja 430 też tak ma :-)
I jakby coś stoffen a sama szybka jest przyklejona taśmą klejącą.
Na żytnią też mi szkoda czasu, od około sierpnia zeszłego roku tak działa.
Właściwie to popękane szkiełko się trzyma, więc problemu wielkiego nie ma, ale chciałbym to wymienić.
Na Żytnią podobnie jak trampek też nie mam czasu.
Na prawdę nie można nigdzie tego szkiełka dokupić i wymienić samemu?
Mało prawdopodobne. Już prędzej (choć też pewnie nie będzie łatwo) uda się kupić spaloną lampę. IMHO Żytnia, a lampę na okres naprawy pożyczyć.
profi666
02-06-2009, 12:21
Zadzwon na zytnia i popros o kogos z technikow - niekoniecznie zajmuja sie sprzedaza, ale moga ustalic numer katalogowy dla kazdej czesci. Potem napisz maila na sklep@e-csi.pl z prosba sprzedaz i wysylke czesci o takim numerze. A potem wymieniasz sobie szybke w domu, lampe masz caly czas przy sobie :) Dowiadywalem sie kiedys o zakup drobnej czesci wiec wiem ze to mozliwe, z tym ze czas realizacji takiego zamowienia to do 2 tygodni.
...napisz maila na sklep@e-csi.pl z prosba sprzedaz i wysylke czesci o takim numerze...
Serwis na żytniej nie prowadzi sprzedaży "części zamiennych", część zawsze łączona jest z usługą jej wymiany.
Dowiadywalem sie kiedys o zakup drobnej czesci wiec wiem ze to mozliwe, z tym ze czas realizacji takiego zamowienia to do 2 tygodni.
Chyba nie na żytniej. Sam wielokrotnie pytałem o możliwość zakupu samej części i za każdym razem odpowiedź była taka sama. Inne osoby z forum także podejmowały próby zakupu samej części, jednakże z tego co mi wiadomo bezskutecznie.
W takim działaniu nie ma niczego dziwnego - gdyby serwis prowadził także sprzedaż samych części na pewno spadła by liczba wykonywanych napraw, co oczywiście miało by wymierne skutki finansowe.
profi666
02-06-2009, 16:53
Nie wiem co chciales kupowac, ale jesli to byl silnik AF, plyta glowna czy inny element ktorego wymiana zajmuje nieco czasu i kosztuje niemale pieniadze - to nie dziwie sie ze serwis woli to sam zrobic i zarobic. Ja potrzebowalem kawalek zaslepki ktorej wymiana w domu trwa 3 minuty i nie bylo problemu. Podobnie szybka - nie jest skomplikowanym elementem. Ale poki sie nie sprobuje to nie wiadomo na pewno.
PS, ta przednia szybka w modelu 580ex ma numer katalogowy CY2-1391
Wykaz elementów wchodzących w skład 580EX/EX II :
Part list 580EX/EX II (http://axk28.w.interia.pl/CB/Speedlite%20580EX.rar)
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę udostępnić serwisowy katalog części praktycznie każdego sprzętu foto (akcesoria, korpusy analogowe, korpusy cyfrowe, obiektywy oraz lampy błyskowe) produkcji Canon-a.
profi666, dzięki za info u numer katalogowy. Przyda się na pewno.
axk, to ja bym poprosił o katalog do korpusów 350d i 5dMarkII
ja to chyba odpusze wogole. Moja szybka trzyma sie dos mocno. kawaleczek odpoadl ale nie wplywa to na dzialanie wiec przyjemnosc spotkania na zytniej sobie odpuszcze.
Z mojej nic nie odpadło i trzyma się dobrze, jednakowoż wolałbym ją mieć w całości, gdyż odczuwam dyskomfort ;-)
i sprzedac gorzej. bedziemy obserwowali podforum "Sprzedam" :)
i sprzedac gorzej. bedziemy obserwowali podforum "Sprzedam" :)
nimo sysnu, nie sprzedam jej... ;-)