PDA

Zobacz pełną wersję : nowa karta SDHC

tomba1982
01-06-2009, 16:40
witam

zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona

czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu

dzięki

krzysztofr
01-06-2009, 17:19
Lepiej zacząć od formatowania. Karta powinna być wstępnie sformatowana, ale lepiej nie narażać się na niespodzianki.

tomba1982
01-06-2009, 18:14
a można sformatować w kompie?

gdzie w 450d jest opcja formatowania?

krzysztofr
01-06-2009, 20:22
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.

andrewjohn
01-06-2009, 21:05
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.

Zgadza się,nową kartę trzeba sformatować w aparacie, w którym będzie używana.

janmar
01-06-2009, 23:26
witam

zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona

czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu

dzięki

Windows Vista "czyta" SDHC .O ile pamietam to do XP potrzebny czytnik.
[Np: "San Disk micromate"].[Mam nadzieję że mi sie nie pozajączkowało bo juz dość długo używam Vistę] :idea:

Jago
11-06-2009, 08:26
Formatowanie jest m.in. procesem przygotowania nośnika danych do zapisu danych - ta operacja wykonywana na pececie czy też w aparacie w sumie daje ten sam efekt.

LISU
11-06-2009, 13:30
a tak właściwie - po co sie formatuje :)?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.

Jago
11-06-2009, 16:34
a tak właściwie - po co sie formatuje :)?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.

Poszukaj sobie tutaj: http://www.google.pl/ jak nie masz fachowej literatury pod ręką.

LISU
11-06-2009, 16:55
szukałem.
nic szczególnego, bo bzdury typu 'błędnie będzie numerował' albo 'na wszelki wypadek formatuj, nic ci sie nie stane jak to zrobisz' mnie nie przekonują w momencie gdy mi numeruje poprawnie, również po zmianie karty na inną i nic sie tez nie stało jak tego NIE zrobiłem (nie formatowałem)
a fachowej literatury nie mam pod ręką, więc jeśli ktoś zna FAKTYCZNY powód, dla którego powinienem to zrobić teraz (po tym jak wszystko sprawnie działa), niech mnie oświeci :]
ale z doświadczenia. a nie 'bo lepiej w razie czego'.

każdy tylko pisze 'formatuj formatuj' a nikt nie pisze tak właściwie DLACZEGO i co sie stanie jak nie sformatuje.

poza tym, ze tak na prawde nic sie nie stało (:

PS. rozróżniam oczywiście przełożenie karty z innego aparatu a włożenie nowej. acz po przełożeniu innej i NIE formatowaniu też było wszystko ok, numeracja z nowej też była zachowana.

Vitez
12-06-2009, 09:48
Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.
Po co sztucznie dyskusję wywoływać? :roll:

Formatowanie to bardzo ogólnie przygotowanie nośnika danych do pracy z jakimś typem systemu przechowywania danych. Nie musisz tego robić skoro 'preformatowana' karta Cię zadowala. Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .

Jago
12-06-2009, 10:31
Ja w każdym razie "dmucham na zimne" i po każdym kontakcie karty z gniazdem w moim pececie (dysk twardy, sieć i etc) po włożeniu jej z powrotem do aparatu od razu korzystam z funkcji formatowania.

LISU
12-06-2009, 13:20
Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
(..)Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .

nie piętnuje :)
nie chcę też żeby na siłę ktoś mnie przekonywał, po prostu z ciekawości chciałem sie dowiedzieć, lubię się dowiadywac nowych rzeczy :)
czyli rozumiem, że nie ma sensu żebym teraz już formatował (bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę.)

ale wiesz, co do tego 'Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.'
nie czuje, bo mi działa, ale zakładam, że mogę się mylić po prostu nie wiedząc o czymś ważnym ;)
dobra, luz :]

andrewjohn
12-06-2009, 18:24
(bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę

Przy formatowaniu zdjęcia zostaną skasowane z karty.