Zobacz pełną wersję : nowa karta SDHC
tomba1982
01-06-2009, 16:40
witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
krzysztofr
01-06-2009, 17:19
Lepiej zacząć od formatowania. Karta powinna być wstępnie sformatowana, ale lepiej nie narażać się na niespodzianki.
tomba1982
01-06-2009, 18:14
a można sformatować w kompie?
gdzie w 450d jest opcja formatowania?
krzysztofr
01-06-2009, 20:22
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
andrewjohn
01-06-2009, 21:05
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
Zgadza się,nową kartę trzeba sformatować w aparacie, w którym będzie używana.
witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
Windows Vista "czyta" SDHC .O ile pamietam to do XP potrzebny czytnik.
[Np: "San Disk micromate"].[Mam nadzieję że mi sie nie pozajączkowało bo juz dość długo używam Vistę] :idea:
Formatowanie jest m.in. procesem przygotowania nośnika danych do zapisu danych - ta operacja wykonywana na pececie czy też w aparacie w sumie daje ten sam efekt.
a tak właściwie - po co sie formatuje :)?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
a tak właściwie - po co sie formatuje :)?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
Poszukaj sobie tutaj: http://www.google.pl/ jak nie masz fachowej literatury pod ręką.
szukałem.
nic szczególnego, bo bzdury typu 'błędnie będzie numerował' albo 'na wszelki wypadek formatuj, nic ci sie nie stane jak to zrobisz' mnie nie przekonują w momencie gdy mi numeruje poprawnie, również po zmianie karty na inną i nic sie tez nie stało jak tego NIE zrobiłem (nie formatowałem)
a fachowej literatury nie mam pod ręką, więc jeśli ktoś zna FAKTYCZNY powód, dla którego powinienem to zrobić teraz (po tym jak wszystko sprawnie działa), niech mnie oświeci :]
ale z doświadczenia. a nie 'bo lepiej w razie czego'.
każdy tylko pisze 'formatuj formatuj' a nikt nie pisze tak właściwie DLACZEGO i co sie stanie jak nie sformatuje.
poza tym, ze tak na prawde nic sie nie stało (:
PS. rozróżniam oczywiście przełożenie karty z innego aparatu a włożenie nowej. acz po przełożeniu innej i NIE formatowaniu też było wszystko ok, numeracja z nowej też była zachowana.
Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.
Po co sztucznie dyskusję wywoływać? :roll:
Formatowanie to bardzo ogólnie przygotowanie nośnika danych do pracy z jakimś typem systemu przechowywania danych. Nie musisz tego robić skoro 'preformatowana' karta Cię zadowala. Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .
Ja w każdym razie "dmucham na zimne" i po każdym kontakcie karty z gniazdem w moim pececie (dysk twardy, sieć i etc) po włożeniu jej z powrotem do aparatu od razu korzystam z funkcji formatowania.
Ale po co czujesz potrzebę, by Cię ktoś na siłę przekonywał?
(..)Inni wolą dmuchać na zimne - też nie musisz od razu ich piętnować "bo tobie działa" .
nie piętnuje :)
nie chcę też żeby na siłę ktoś mnie przekonywał, po prostu z ciekawości chciałem sie dowiedzieć, lubię się dowiadywac nowych rzeczy :)
czyli rozumiem, że nie ma sensu żebym teraz już formatował (bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę.)
ale wiesz, co do tego 'Nie potrzebujesz formatowania ? To nie formatuj.'
nie czuje, bo mi działa, ale zakładam, że mogę się mylić po prostu nie wiedząc o czymś ważnym ;)
dobra, luz :]
andrewjohn
12-06-2009, 18:24
(bo mam kilka zdjec juz w aparacie ktorych bym nie chciał kasować a nie wiem czy moge wgrać je po formacie z powrotem, acz nie sądzę
Przy formatowaniu zdjęcia zostaną skasowane z karty.