Zobacz pełną wersję : Jak ustawić nazwisko autora w 350D
dentharg
12-08-2005, 10:44
Witam!
Jak w temacie: jak ustawić nazwisko autora w EOS 350D, by zapisywało się w EXIFie?
Witam!
Jak w temacie: jak ustawić nazwisko autora w EOS 350D, by zapisywało się w EXIFie?
softem dołączonym do aparatu - CameraWindow z tego całego zestawu, o ile dobrze pamiętam.
C41photocrew
12-08-2005, 11:47
czyli identycznie powinno byc w 20D
dentharg
12-08-2005, 12:04
Hmm.. nie dotarłem do tego. Jedynie jak dźwięki podkładać w aparacie..
Jedynie jak dźwięki podkładać w aparacie..
Dźwięki? jakie dźwięki? to bipanie przy łapaniu ostrości?
dentharg
12-08-2005, 12:43
Zdaje się, że w 350D można podłożyć dźwięk włączenia, migawki, wyłączenia itp..
Zdaje się, że w 350D można podłożyć dźwięk włączenia, migawki, wyłączenia itp..Wsadzili takie coś do 350tki? jak w moim poprzednim kompakcie Olka. Tam też melodyjki były... ;)
dentharg
12-08-2005, 12:53
Nie robiłem tego u siebie, ale nawet na stronie Canona są Themes do 350D i właśnie takie cósie zawierają :)
Robert P.
12-08-2005, 12:56
Zdaje się, że w 350D można podłożyć dźwięk włączenia, migawki, wyłączenia itp..
Chyba raczej nie ma takich dzwieków, nie mozna podłozyc, migawka to migawka ;)
dentharg
12-08-2005, 13:02
Za Canon iMage Gateway:
My Camera > Themes
Here you can download a complete Theme consisting of Start-up Image, Start-up Sound, Shutter Sound, Operation Sound and Selftimer Sound to personalise your camera.
First, preview any one of the themes by clicking 'Try it'. Try as many themes as you like. Once you have made your choice click 'Download' next to the theme you wish to add to your camera.
After your chosen Theme has been downloaded into your computer, you can then personalize your camera through ZoomBrowser EX / ImageBrowser. For further details, please read the Software Starter Guide accompanying ZoomBrowser EX / ImageBrowser.
Any questions?
Robert P.
12-08-2005, 13:26
Digital SLR Cameras
Model name
Compatible Remark
EOS 10D -No
EOS 20D -No
EOS 20Da-No
EOS 300D-No
EOS 350D-No
Można owszem ale tylko w kompaktach.
dentharg
12-08-2005, 13:42
Hmm.. Ja mam tylko 350D i skoro w sofcie mi się objawiło, na stronie też to założyłem że jest do 350; choć faktycznie wydawało mi się to dziwne.
Nic to, moja kupa. Przepraszam za mylące info.
autora mozesz ustawic w zoombrowserze, w menu camera -> camera settings. ustawisz tam tez dokladna date, sprawdzisz id body, firmware...i takie tam ;)
Witam!
Kupic D70? :lol:
Kupic D70? :lol:
kapitalna odpowiedź :grin:
No dobra. Poprzedni wątek mi bezczelnie zamknęli, bo nie znalazłem tego ;-)
Więc piszę tutaj.
Jest w ZoomBrowser EX 5.8 opcja po lewej stronie Connect to EOS Camera i ****, nie łączy mi się 350d z programem.
Chciałem wpisać dane właściciela do 350d (wiem, że się da, znajomy wprowadził, tylko nie pamięta jak) i nie mogę, ani też nie wiem za bardzo gdzie i jak.
Ktoś może mi pomóc? Dzięki
Jest w ZoomBrowser EX 5.8 opcja po lewej stronie Connect to EOS Camera i ****, nie łączy mi się 350d z programem.
A nie masz programu EOS Viewer Utility?
opis dla 400D, mysle ze w 350 jest identycznie
a wiec:
podlaczamy aparat do kompa za pomoca kabelka, wlaczamy EOS Utility, klikamy "camera settings/remote shooting", mamy nowe okienko (u mnie) "EOS 400D DIGITAL", w nim klikamy ikonke z kluczem i mlotkiem (prawy dolny rog), klikamy na "Owner's Name" i tam wpisujemy.
powodzonka :)
EDIT:
jak z zoombrowser klikam na connect to EOS camera to wyskakuje Eos Utility
Pięknie dziękuję za szybką odpowiedź. Mam cały zestaw oprogramowania dostarczony razem z aparatem i dociągnięty ze strony canona rónież.
Niestety nie wiem dlaczego ale u mnie ikonka z kluczem i młotkiem (podobnie jak część innych) jest nieaktywna :-(
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img381.imageshack.us/img381/5482/eos350ddigitalcq4.jpg)
Dlaczego ?????
Coś jest nie tak?
OK, już działa. Burzył sie o słabą baterię :mrgreen:
Wprowadziłem sobie dane. Dzięki za pomoc wszystkim
Tomasz1972
19-06-2007, 19:09
słabą baterię masz ?
OK, już działa. Burzył sie o słabą baterię :mrgreen:
No przeciez na screenshocie jak byk widac o co mu chodzilo :p
No przeciez na screenshocie jak byk widac o co mu chodzilo :p
Tia, ale zdjecia to bez problemu robił i się nie burzył. I to mnie zmyliło, ale jak widzisz Vitez, sam szybko do tego doszedłem ;-)
mor_feusz
20-06-2007, 11:19
Zdjecia spokojnie bedzie CI robil - ale komunikacja PC-APARAT jest istnieje przy "zdrowo" naladowanej baterii
Avadra_K
20-06-2007, 12:02
czyli identycznie powinno byc w 20D
Identycznie może nie jest, ale ustawić da się i owszem.:mrgreen:
A czy da sie wprowadzic polskie znaki? Bo mi sie nie udalo do mojego 30D :(
Polskich znaków nie da się wprowadzić
To zapytam jeszcze czy da sie wprowadzic jeszcze jakies informacje oprocz imienia i nazwiska?
Przecież aparat nie sprawdza czy ciąg znaków to jest imię i nazwisko. Można wpisać cokolwiek. Byle się zmieściło.
Avadra_K
22-06-2007, 11:42
Polskich znaków nie da się wprowadzić
No niestety jeszcze jakos japończykom nie przyszło do głowy żeby wprowadzić w sofcie polski znaki:confused:
hmm ciekawe. mnie udalo sie bez wiekszych problemow wprowadzic polskie znaki. a potem patrzac na exif zdjecia rowniez sie tam poprawnie wszystko wyswietlilo.
ale ja nie wiedzialem ze sie nie da ;)
mi nie przyjmował polskich znaków, a konkretnie "ł" innych nie sprawdzałem
to zabawne bo ja z pliterk mam 2 'ł' i wpisalem je bez problemu :)
Ja tez chcialem wpisac "ł" i sie nie udalo :(
wpj - do jakiego aparatu wprowadzales to 2x"ł" i ktora wersja softu
350d (1.0.3)
ustawiane programem: camera window z plyty solution disk v11.1
zauwazylem tylko ze po wywolaniu rawa w dpp i zapisaniu do jpga informajca o autorze sie gubi, natomiast w adobe camera raw juz nie.
moze to zalezy od jakis opcji w dpp ale jeszcze sie nie przygladalem temu.
ja mam takie pytanko: czy autora mozna juz ustawic w aparacie na stale i wtedy po wrzuceniu zdjecia do kompa juz on tam jest czy poprostu trzeba za kazdym razem ustawiac go w programie na kazdym zdjeciu:?:
michal.s
24-06-2007, 19:51
wrzucasz przez program na stałe, później każde zdjęcie to ma.
i tu ciekawostka, wrzuciłem, się ponoć zapisało, a ani jedno zdjęcie w EXIFie nie ma mojego imienia i nazwiska zarówno w PS jak i IrfanView, RAW Shooter i kilka innych tyż :(
michal.s
25-06-2007, 01:26
U mnie w ACDSee wyświetla.
OK, już pokazuje, pod CS2 i pod ACDSee
Czemu nie pokazywał wcześniej?? Nie mam pojęcia :(
Ale polskich znaków nijak nie przyjmie. Wersja firmware to 1.0.3 na 350d
U mnie na 30D firmware 1.0.5 i polskich znakow brak. Ale jak widze mozna miec 350D z tym samym firmware i na jednym egzemplarzu polskie znaki sa a na innym juz ich nie ma.
A da rady ustawic tak aby od razu wpisywal sie artist lub copyright? nie tylko owner?
A da rady ustawic tak aby od razu wpisywal sie artist lub copyright? nie tylko owner?
Ja takiej opcji nie znalazlem.
i tu ciekawostka, wrzuciłem, się ponoć zapisało, a ani jedno zdjęcie w EXIFie nie ma mojego imienia i nazwiska zarówno w PS jak i IrfanView, RAW Shooter i kilka innych tyż :(
no to tak jak u mnie:/
a co takiego zrobiłeś że już widać?
no to tak jak u mnie:/
a co takiego zrobiłeś że już widać?
NIC, nie rozumiem tego, ale najważniejsze, że już działa
przemencjusz
05-09-2008, 13:03
Ja tez chcialem wpisac "ł" i sie nie udalo :(
[...]A nie masz jakiś badziewi zainstalowanych do obsługi karty graficznej? Jakieś gorące klawisze wywołujące głupie ustawienia cy cuś?
Jeśli dobrze pamiętam to domyślne sterowniki ATI właśnie miały zarezerwowane "ł" czyli alt+ctrl+l na jakąś głupią swoją funkcję, ale nie dam sobie nic uciąć za trafność hipotezy :)
Zgadza się, ale tą funkcję (ł) można wyłączyć.
Witam wszystkich
A może poskutkuje stara Windowsowa sztuczka z polskimi znakami czyli najpierw "shift+`" (po lewej od jedynki) a później np. 'l' czy "s"?
Marcin Jagodziński
16-09-2008, 17:45
ja próbowałem przed chwilą, ale "ń" z mojego nazwiska nie wchodzi ani bezpośrednio ani via schowek. w 40D.
ja próbowałem przed chwilą, ale "ń" z mojego nazwiska nie wchodzi ani bezpośrednio ani via schowek. w 40D.
I nie wejdzie. Wpisuj bez polskich liter.
Właśnie po przeczytaniu tego wątku wgrałem sobie swoje nazwisko, zawiera nie dość że jedenaście liter to jeszcze "ń", Rebel nawet nie protestował, chyba to jednak zależy od wersji ZoomBrowser'a aktualnie zainstalowaną mam "ZoomBrowser EX 4.5.1". Co do Firmware - oryginalny v.1.1.1.
DPP pokazuje informację Owner Name w pliku RAW - bezbłędnie, po konwersji do JPG, ACDSee, Irfan i XnView nie pokazują wogóle informacji Owner.
Pytanie której wersji ACDSee używacie?
Sorki, że podwójnie, ale nie można już edytować starego postu.
Znalazłem jeszcze pewną zależność, gdy używam do konwersji z formatu RAW do JPG programu DPP to niestety zamazuje on część EXIF'a, w przypadku File Viewer Utility, zapisuje do EXIF'a wszystkie informacje łącznie z ustawieniami z aparatu odnośnie Kontrastu, tonów, ostrości itd. IrfanView pokazuje szczegółowo całą zawartość EXIF'a.
Próby z DPP, przy wszystkich formatach, mam na myśli JPG i TIFF zamazywana jest ta część EXIF'a.
Oczywiście pięknie polskie znaki pokazuje bez żadnych problemów :) /podziękowania dla autora wątku/
Nightwing99
14-01-2009, 21:51
Sorry za odkopnie, ale mam pytanie.
Rozumiem z tego tematu, że jeśli się w zoombrowser`ze ustawiło autora to tam ciągle jest, ale jak się zapisuje w JPG to go nie widać.
Czy istnieje jakaś alternatywna opcja, żeby przy JPG był widoczny autor (np w XP jak się da na właściwości i zaawansowane to żeby było widać)?
Jakieś masowe dopisywanie żeby do wszystkich wrzucało.
Wszyscy się tu głowią nad brakiem polskich znaczków, a tymczasem ja bym się cieszył, gdybym miał tylko taki problem.
W moim przypadku nie ma w ogóle możliwości połączenia się "Camera settings / Remote shootings" przez mojego EOS 5D. Pojawia się informacja o włączniu w menu ustawienia PC Connection, co czynię. Po podłączeniu na nowo USB zaczyna mi szukać sterowników, których nie znajduje i oczywiście nie aparat z komputerem się nie widzą. Próbowałem na różnych trybach: pełnej automatyki, P, Tv czy C i nic.
Dlaczego?
Informacje o autorze ustawiłem w
settings / Remote shootings"
Dzięki :mrgreen::mrgreen:
Ustawiłem w Rebel XSi - inaczej 450d :)
glasseye
29-01-2009, 17:06
nie wiem czemu, ale jak wprowadziłem nazwisko w canon utility, to nie zapisuje mi się ta informacja w exifie. help?
hmm... skąd pobrać EOS Utility jeśli się nie ma płyty....
hmm... skąd pobrać EOS Utility jeśli się nie ma płyty....
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
a wie ktoś może jak ustawić indywidualne nazwy plików w 1D mk 2? W eos utility funkcja camera setting jest nie aktywna
powtarzam pytanie tylko ze w canonie 50d. Camera Window nie działa
"podlaczamy aparat do kompa za pomoca kabelka, wlaczamy EOS Utility, klikamy "camera settings/remote shooting", mamy nowe okienko (u mnie) "EOS 400D DIGITAL", w nim klikamy ikonke z kluczem i mlotkiem (prawy dolny rog), klikamy na "Owner's Name" i tam wpisujemy.
powodzonka :)"
dzieki udało Sie tym spodobem w canon 50d. Pozdrawiam