Zobacz pełną wersję : NIEWOLNICTWO w Canonie.
NIEWOLNICTWO!
http://gadzetomania.pl/2009/05/31/pracownikom-canona-nie-wolno-siadac/
preinwher
31-05-2009, 22:03
Było już. Poczytaj dowcipy o fotografii.
DonBolano
31-05-2009, 22:06
Nie postrzegałbym tego raczej jako dowcip..
Pasiaki maja jak w wiezieniu.
andrewjohn
01-06-2009, 11:48
Wydaje mi się,że takie traktowanie pracowników jest po prostu nieludzkie.Roboty owszem,ale to są w końcu ludzie. Nie załapałem tylko,czy dotyczy to zakładów w Japonii (ewent.w Azji),bo jeżeli tak, to można to jeszcze zrozumieć. W tamtej kulturze uświęcony stosunek do pracy i pracoholizm jest standartem i myślę,że podobny pomysł mógł być nawet wprowadzony w życie przy aprobacie pracowników. W Europie to by chyba nie przeszło...
DominikD
01-06-2009, 12:52
Może właśnie przez ten pośpiech AF jest coraz mniej celny :D
W Europie to by chyba nie przeszło...
nie wiem czy Polska to Europa:mrgreen:, ale u nas to codzienność w zakladach prodykcyjnych. mam znajomego w PIP'ie i czasami opowiada coś ciekawego, ale o alarmie na wolny chód nie slyszalem.
kiedyś pracowałem w firmie gdzie idac siusiu przykładałem kartę do czytnika, żeby odbić sobie parę zlotych z pensji, nie mówiąc już o paleniu...
andrewjohn
01-06-2009, 14:29
nie wiem czy Polska to Europa:mrgreen:, ale u nas to codzienność w zakladach prodykcyjnych.
Co do tej Europy u nas to rzeczywiście można by się spierać, ale myślę, że mobbing w Polsce nie osiągnął jescze takiego poziomu. Gdzieś czytałem,że taki Japończyk spędza w pracy praktycznie cały dzień,a w swoim własnym domu tylko śpi. Ale dla niego to jest zupełnie normalne,wręcz jest z tego dumny, bo jego firma jest dla niego drugą rodziną,z którą się identyfikuje i dla której potrafi się w razie potrzeby poświęcać nawet swój wolny czas. Ciekawe czy u nich jest jakiś PIP?
kiedyś pracowałem w firmie gdzie idac siusiu przykładałem kartę do czytnika, żeby odbić sobie parę zlotych z pensji, nie mówiąc już o paleniu...PTC? Tam tak mają.
u nas już od dawna są takie rygory i jakoś nikogo to nie oburza...
weźcie takie zwykłe markety elektroniczne... tam pracownik pracując przez 10h nie może usiąść ani się opierać... może tylko stać lub chodzić...
jedyny moment gdzie może usiąść to przerwa lub wizyta w kibelku... i jakoś nikogo to nie oburza...
zamiast G11 kupić LX4
zamiast 500D G1
zamiast HFS100 TM300
zamiast SX20 HX1
itd.
a kto myśli, że G1 nie do końca jest w spec 500D niech raz w życiu postoi w (prawie) miejscu z 8 godzin...
U nas też tak ludzie pracują, na produkcji np przy składani laptopów ... marki nie wymienię ;)
Przem312
01-06-2009, 23:41
szkoda, że autor nie wspomniał, że to Japonia, a tam panuje jednak kompletnie inny etos pracy niż w naszym rodzimym "czy się stoi czy się leży, 150 się należy".
u nas już od dawna są takie rygory i jakoś nikogo to nie oburza...
Proponuję idź na szejka do MacDonalds. Zobaczysz zachodnie (wcale nie japońskie) tempo pracy - tam też nikt nie siedzi ani nie ma czasu na nudę. I zgadzam się, że taka dyscyplina pracy panuje tam od dawna i nikt nie robi z tego problemu.
U nas też tak ludzie pracują, na produkcji np przy składani laptopów ... marki nie wymienię ;)
Pod Toruniem jest strefa ekonomiczna w której jest kilka fabryk montujących telewizory japońskie. Regułą jest, że kobiety tam pracują na stojąco w wysokiej temperaturze (wymaga tego proces technologiczny) bez przerw na papierosa i czasu na nudę (kadra inżynierska i nadzór kierowniczy jest made in Japan a kilkunastu polskich inżynierów głównie służy za tłumaczy). Niezadowoleni pracownicy próbowali interweniować w PIP i lokalnej prasie - Japończycy z rozbrajającą szczerością oświadczyli, że polskie kobiety pracują w identycznych warunkach jak kobiety w Japonii i w związku z tym: w ogóle o co chodzi :?: Więc nie trzeba się przenosić do fabryki Canona, aby zasmakować wschodniej dyscypliny i jakości pracy.
andrewjohn
11-06-2009, 10:09
Napisał Jago: "bez przerw na papierosa "
A może oni chcą w ten sposób zmniejszyć zapadalnośc na choroby nowotworowe? Papierosy są bardzo niezdrowe...
(to oczywiście żart ):smile:
Przemek Lipski
11-06-2009, 11:58
Brak przerw na papierosa to słuszne akurat. Dlaczego palacze mieliby mieć więcej przerw od niepalących?
Heh, ja stałem w Media niecałe 4 lata ;) Czasem było ciężko, to fakt. Cholernie pomagają duże dawki magnezu. Zwolniłem się i teraz jestem już na swoim ;) Ale czasami włącza mi się ból w plecach przy długich spacerach... Ot, pamiątka po starej pracy...