Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 70-200/4L IS + tulipan + filtr 77mm

allxages
28-05-2009, 12:42
Hej,

to pytanie raczej ma jedną odpowiedź, ale co mi szkoda się zapytać :)

Czy da się używać osłony przeciwsłonecznej razem z filtrem o średnicy 77mm (w wersji slim) na pierścieniu redukcyjnym?

qb4hkm
28-05-2009, 14:34
IS ma tulipana?
mam bez IS i nie da się używać takiego filtra z redukcją przy standardowej osłonie... :-(

allxages
28-05-2009, 17:31
IS ma tulipana?

chwyt marketingowy ;) chodzilo mi ogolnie o oslone przeciwsloneczna

mam bez IS i nie da się używać takiego filtra z redukcją przy standardowej osłonie... :-(

i szkoda. nie planuje za duzo uzywac tele, a specjalnie kupowac polara na te 3 zdjecia w roku po prostu mi sie nie chce.

za to rozumiem ze 70-200 nie potrzebuje nakrecenia zadnego filtra z przedu pelnego uszczelnienia (tak jak np. w 16-35 jest to wymagane)?

qb4hkm
29-05-2009, 11:50
Zawsze możesz robić tak jak ja :-D
Ja bardzo rzadko używam osłony PS. jak trzeba to sobie dłonią przysłaniam słońce i tyle...

btw. z 70-200 to tylko /2.8 IS ma uszczelnienia... ale nie ma obaw że /4 Ci naciągnie kurzu czy coś... w tym obiektywie ogniskowanie jest całkowicie wewnętrzne - nie porusza się ani przednia, ani tylna soczewka...

allxages
29-05-2009, 12:05
btw. z 70-200 to tylko /2.8 IS ma uszczelnienia... ale nie ma obaw że /4 Ci naciągnie kurzu czy coś... w tym obiektywie ogniskowanie jest całkowicie wewnętrzne - nie porusza się ani przednia, ani tylna soczewka...

A skad te rewelacje wziales?

The Canon EF 70-200mm f/4.0 L IS USM Lens is the second lens in the Canon 70-200mm L lens family to sport weather sealing (the f/2.8 IS is the first).

qb4hkm
29-05-2009, 12:23
Widocznie mam stare dane (wstyd) :-D
sorry za wprowadzenie w błąd...
Co do UV to jeśli robisz w ciężkich warunkach to warto ją mieć(kumpel raz już zeskrobywał z UV ki zaschniętą musztardę... hehe
Nie wiem jak bardzo się różni wersja IS od nie IS bo w mojej bez IS'a jest jak wyżej napisałem... nic się nie rusza ani z przodu, ani z tyłu...

allxages
15-07-2009, 00:21
Odkopuję...wiem, że pytania takie ogólnie się pojawiały, ale...czy wspomniany 70-200/4IS z założoną osłoną i nakręconym filtrem 67mm polarem da się krecic jakos palcami? niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia ile tam miejsca jest miedzy oslona a filtrem...

tezmarek
15-07-2009, 02:11
Odkopuję...wiem, że pytania takie ogólnie się pojawiały, ale...czy wspomniany 70-200/4IS z założoną osłoną i nakręconym filtrem 67mm polarem da się krecic jakos palcami? niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia ile tam miejsca jest miedzy oslona a filtrem...

Bez szans. Osłona jest bardzo głęboka.

APP
15-07-2009, 21:34
Bez szans. Osłona jest bardzo głęboka.

Oj, te kategoryczne stwierdzenia...

Da radę (zdaża mi się używać tak B+W w oprawie F-PRO), ale jeśli pominąć kwestię oprawy i rozrzutu w oporach ruchu pierścieni różnych filtrów, to czynnik anatomiczny będzie tutaj decydujący 8-)
Owszem, nie jest to zbyt wygodne, ale w zupełności daje radę - trzeba tylko ostrożnie wkładać palce, żeby nie narobić odcisków na brzegu szkła :wink:
Na koniec jeszcze tylko zaznaczę, że w tym wypadku używanie to jedno, a zakładanie/zdejmowanie to drugie (to zadanie też jest pewnie wykonalne, ale wymaga już wprawy tego mechanika-ginekologa z dowcipu)., to czynnik anatomiczny będzie tutaj decydujący 8-)