Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z EOS 1000 D - blokada ekspozycji

Jester's Tear
27-05-2009, 23:35
Witam
to mój pierwszy post i od razu kłopot.
Moj Canon podczas wyboru trybu preselekcji Przesłony,lub Migawki
nie blokuje ekspozycji przy wcisnieciu migawki do połowy w trybie pomiaru
swiatła skupionym lub centralnie ważonym ZONK??? wybiorę pomiar wielosegmentowy i wszystko gra. W tych dwóch pierwszych podanych trybach swiatlomierz nadal pracuje po wcisniecu migawki???? nie pomogło wyłączenie optymalizatora jasności. ktoś pomoże ?????

mobzd
28-05-2009, 08:50
Pewnie pomoże instrukcja i opis klawisza '*'. Ewentualnie w CF'ach chyba można zmienić zachowanie blokady na spuście.

Vitez
29-05-2009, 00:05
Witam
to mój pierwszy post i od razu kłopot.
nie blokuje ekspozycji przy wcisnieciu migawki do połowy w trybie pomiaru
swiatła skupionym lub centralnie ważonym ZONK???

Prawie żaden dSLR Canona nie blokuje (coś tam w serii 1D można poprzestawiać ale nie wiem czy to to bo nie miałem). Instrukcja się kłania.

Slider
29-05-2009, 13:06
Żaden Canon nie blokuje

A to ciekawe, bo moj blokuje..

10-ta zakładka w C.Fn 2-ga pozycja, przy wcisnięciu spustu do połowy blokuje się ekspozycja, natomist za pomocą gwiazdki ustawiamy ostrość, jeśli o to Ci chodziło..

Zdziwiło mnie tylko to, że u Ciebie jest to uwarunkowane trybem pomiaru światła..:shock: U mnie na wszystkich trybach pomiarów działa to tak samo (a może nie zauważyłem) i zależy to tylko od wspomnianych nastaw C.Fn.

x-mac
29-05-2009, 14:05
nie blokuje ekspozycji przy wcisnieciu migawki do połowy w trybie pomiaru swiatła skupionym lub centralnie ważonym ZONK??? wybiorę pomiar wielosegmentowy i wszystko gra.
Możesz mieć jeszcze ustawione "Bezpieczne przesuwanie ekspozycji", które działa w Av/Tv, na "włącz". Wówczas przy nagłej zmianie jasności obiektu automatyka zmieni ekspozycję (o co przy pomiarze punktowym nie jest trudno).

Instrukcja się kłania.
C.Fn I -6 (przynajmniej w 40D).

EDIT: hmm, w 1000D (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS1000D/page12.asp) coś nie widzę tej opcji:neutral:...

Vitez
02-06-2009, 00:06
A to ciekawe, bo moj blokuje..

Zmieniłem zeznania :p .