Zobacz pełną wersję : [40D] czy exif może przekłamać czas ?
Ostatnio troche fociłem zawody tenisowe techniką "krótkie czasy + Ai serwo + seria fotek". Przeglądając w domu exif zauważyłem ciekawe zjawisko. Mam serię skladająca się z 6 lub 7 fotek, exif wskazuje ze zrobione byly w czasie jednej sekundy (to się zgadza) ale na zdjęciach zawodniczka robi 3 kroki, odbija piłkę i wraca. Zastanawialiśmy się jak mozliwe jest aby ona to zrobiła rzeczywiście w czasie 1 sekundy ?? Nawet kolezankę ze zdjęcia wcięło jak jej to pokazałem :mrgreen:
Najchętniej wyciągnąłbym teraz zegarek z sekundnikiem i zrobił serię, ale nie mam aparatu pod ręką.
Albo znam zarąbiście szybka tenisistke, albo mój 40D przekłamuje dane w exifie :)
P.S. Focił ktos z Was sekundnik w zegarku ? Bo ja chyba jutro będę !
Może aparat zapisuje te same dane w exifie we wszystkich zdjęciach w serii?
40d robi 6,5 klatki na sekundę więc jak najbardziej możliwe, puść serię np 3tu zdjęć to zobaczysz jak zapisuje, ale o ile pamiętam mój 40d zapisywał wszystko zgodnie z czasem zegara - poza tym w sporcie sekund to bardzo dużo czasu (przykład - w 1 s najlepsi biegacze na 100m przebiegną ponad 10m)..
Może aparat zapisuje te same dane w exifie we wszystkich zdjęciach w serii?
na pewno nie. Mam serię, ktora leciała przez kilka sekund i czas w exifie się zmienia (wychodzi właśnie 6-7 kl/sek)
No to masz szybką zawodniczkę na fotach, innej opcji nie widzę :)
Tomeksad2
30-05-2009, 20:20
W szachach to pewnie by było dziwne, ale tenis to dość żwawy sport ;)
allxages
31-05-2009, 19:54
A tak powaznie to sprawdź sobie o jakim tagu mówisz. W EXIF jest kilka związanych z czasem. Czas pstryku, czas zapisu na kartę itd. W przypadku buforowania itd. możliwe jest lekkie przekłamanie w tej kwestii..
Hellfire
31-05-2009, 22:49
Ja się ostatnio dowiedziałem z exifa, że miałem przysłonę 3,3 ustawioną. Nie kumam tego.
Ja się ostatnio dowiedziałem z exifa, że miałem przysłonę 3,3 ustawioną. Nie kumam tego.
To małe piwo...
Najlepsze jest to:
Exposure time: 1/250....1/500
Shutter speed: 1/256....1/512
Ciekawe, ze na niektorych body jest tak a gdzie indziej jest taki sam czas ekspozycji i migawki...
*gafę strzeliłem, proszę o usunięcie postu.