PDA

Zobacz pełną wersję : Praca z lampą zewnętrzną w trybie M

Eberloth
27-05-2009, 12:31
Jeśli było to proszę o linki, bo wyszukiwarka się nie sprawdziła albo nieumiejętnie jej użyłem.

Pochmurny dzień, wnętrze mieszkania. Parametry w trybie M ustawione na f/2.8, 1/60s, ISO 200. Lampa włączona, palnik na sufit. Wskaźnik na "drabince" ekspozycji miga w skrajnym lewym położeniu, jakby zdjęcie miało wyjść czarne. A jednak przy tak ustawionych parametrach jest bardzo jasne. Czy w takiej sytuacji nie mogę polegać na światłomierzu w aparacie? Wskaźnik ustawia się w środkowym położeniu dopiero przy 1/8 s.

ExploRa
27-05-2009, 12:44
Jeśli było to proszę o linki, bo wyszukiwarka się nie sprawdziła albo nieumiejętnie jej użyłem.

Pochmurny dzień, wnętrze mieszkania. Parametry w trybie M ustawione na f/2.8, 1/60s, ISO 200. Lampa włączona, palnik na sufit. Wskaźnik na "drabince" ekspozycji miga w skrajnym lewym położeniu, jakby zdjęcie miało wyjść czarne. A jednak przy tak ustawionych parametrach jest bardzo jasne. Czy w takiej sytuacji nie mogę polegać na światłomierzu w aparacie? Wskaźnik ustawia się w środkowym położeniu dopiero przy 1/8 s.

Jest na tyle ciemno, ze bez dopalenia lampą ekspozycja nie wyjdzie prawidlowo z czasem 1/60. Jak dasz wieksze ISO, to moze wskaznik na drabince ruszy sie w prawo... Ale to min. ISO 800/1250 musialo by byc pewnie.

plyszczarz86
27-05-2009, 12:47
"drabinka" mierzy światło zastane dlatego pokazuje dobre naświetlenie przy 1/8, ty wymuszając 1/60 wpuszczasz kilkakrotnie mniej światła dlatego miga, ze jest za ciemno. Jednak dopalasz lampą która dodaje ci te kilka brakujących działek światła dlatego zdjęcie jest dobrze naświetlone. To tak w prostych słowach.

Opa_Apo
27-05-2009, 12:53
i jeszcze http://canon-board.info/showthread.php?t=3785&page=5

posty #44 i 45
w sumie cały temat dobrze przeczytać.

fret
27-05-2009, 12:54
Tak w prostych słowach, to ustawieniami manualnymi ustalasz udział światła zastanego, lampa dopala tak, żeby ekspozycja była odpowiednia. Jak chcesz automatycznie mieszać, to w trybie Av domyślnie lampa służy do doświetlania, połowa światła jest zastanego, a połowa od lampy.
Wszystko jest w instrukcji, warto poczytać :)

Eberloth
27-05-2009, 14:29
Dzięki. Można już nie rozwijać wątku.