Zobacz pełną wersję : Canon 70-400 2.8 USM vs 70-200 IS USM F4
yellowpliszka
27-05-2009, 01:33
Witam
Prosze o rade co wybrac. Zaczynam w fotografii slubnej i tak sie zastanawiam ktore szkielko bedzie lepsze. Posiadam juz T 17-50 2.8, C 50mm1.4, C 85mm 1.8, a wszystko podpinane do Canona 40D i 5D.
Pierwsze szklo ma fajniutkie swiatelko ale model premiere mial chyba w 1996 no i brak stabilizacji. Drugie to nowoczesne szklo, (z premiera z tamtego chyba roku) ze stabilizacja tyle ze dosc ciemne F4.. Ile daje ta satbilizacja, i ile strace przy mojej tematyce (sluby) majac ciemniejsze szklo ale wybierajac stabilizacje?
Szkla bede kupowal uzywane, na co zwrocic uwage przy takim zakupie?
poszukaj na forum gdzieś jest o tym ogromny wątek
można go streścić w jednym zdaniu: sam musisz wybrać czy wolisz światło czy IS
popatrz w wątkach ślubnych - tam wyczytasz że 70-200 to nie jest dobry pomysł na śluby
i to prawda
wybieraj 70-400
i napisz gdzie i za ile bo też bym kupił :)
sirgerwazy
27-05-2009, 10:18
dokladnie wybieraj 70-400 2.8 ... sam bym takiego chetnie kupil :)
a tak na powaznie musisz poszukac na forum-bylo juz tym dylemacie sporo...
lub poprostu zastanowic sie czy potrzebne Ci swiatlo 2.8 czy wieksza wygoda uzytkowania - IS + mniejsza waga
pozdrawiam
70-200 to raczej w plener... a tam to możesz kupić /4 bez IS :-) a najlepiej to 24-70/2.8 zamiast :-)
sirgerwazy
27-05-2009, 14:13
70-200 to raczej w plener... a tam to możesz kupić /4 bez IS :-) a najlepiej to 24-70/2.8 zamiast :-)
no nie do konca...
wszystko zalezy czy kolega ma puszke z crop czy full frame...
Na full frame jak najbardziej uzywalne szklo w pomieszczeniach :
patric89
27-05-2009, 14:48
Gdy podepnie pod 5d będzie miał szerzej niż ja na 85mm więc zdecydowanie przyda sie takie szkiełko
Ja bym brał f2.8 Z pewnością przyda Ci sie lepsze światło.
Sam miałem przyjemność fotografowania 70-200 2.8 oraz 70-200 f4 ale bez IS wiec nie wiem jak on sie tam sprawuje
ciemniejsza eLka ma tę zaletę, że sporo mniej waży...
ciemniejsza eLka ma tę zaletę, że sporo mniej waży...
:-D Zawsze zastanawiała mnie argumentacja wagi przy wyborze szkła:-D
Dla dorosłego mężczyzny 0,5kg w tę czy w tę nie ma tak istotnego znaczenia o ile nie biega się z tym w maratonie, czy wspina po skałach. No ale wtedy po co te klamoty, nawet lekkie?
Ale do rzeczy: rok temu też się ostro na ten temat zastanawiałem, i doszedłem do wniosku, że bez względu na wybór, pozostanie niedosyt....Od momentu zakupu 2.8 IS ani razu nie miałem cienia wątpliwości, że dobrze kupiłem. To niesamowity kawał szkła i daje tyle radości, że waga jest nieistotna. Żadnych monopodów, statywów, a przy ekstenderze x2 masz zachowany wybór punktów AF i stabilizację do 400mm i właśnie tu jest "pies pogrzebany" przez CwANONA Różnica w świetle 2.8-4.0 jest na tyle niewielka, że w zasadzie sprowadza się do wyboru o możliwość użycia poprawnie (acz nierewelacyjnie) działających extenderów.
W swoich bazowych ogniskowych 2.8, 2.8 IS, i 4 IS są świetne optycznie, a ceny wprostproporcjonalnie obrazują zależności wygoda/możliwości.
Ale jeśli o śluby...hmm... Nie mam jestem ślubny, ale różnica w świetle 1.8-2.8 to duża różnica. Między 2.8-4.0 już nie. W ciemnej kaplicy nie uratuje. Tu raczej zawodowcy decydują się na stałki.
Zaczynam w fotografii slubnej i tak sie zastanawiam ktore szkielko bedzie lepsze.
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
http://canon-board.info/showthread.php?t=21593
Szkla bede kupowal uzywane, na co zwrocic uwage przy takim zakupie?
A po co osobny wątek na to pytanie zakładałeś? :?