PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Canon 450 D

2_Buszmenek_5
26-05-2009, 14:20
Witam posiadam Lustrzankę Canon 450D od niedawna jestem początkujący. Wybrałem się w plener fotografować zachody no i tutaj już jest pod górkę. Mam zwykły kitowy obiektyw oraz 70 - 200 f/4 L USM. Jak narazie nie udało mi się zrobić dobrze doświetlonego zdjęcia. Albo jest prześwietlone albo za ciemne. Byłem z kumplem który ma podobny aparat i ten sam obiektyw robiliśmy testy i wyszło że mój za bardzo przepala nie wiem co mam robić :cry:

djcargo
26-05-2009, 14:27
Wstaw jakieś przykłady i nie usuwaj Exifu.

preinwher
26-05-2009, 14:32
Jak narazie nie udało mi się zrobić dobrze doświetlonego zdjęcia. Albo jest prześwietlone albo za ciemne. :cry:

Filtr połówkowy szary by Ci się przydał...

Merauder
26-05-2009, 14:38
Poczytac o robieniu zdjec w trudnych warunkach oswietleniowych.

wojtek_j
26-05-2009, 14:58
Witam posiadam Lustrzankę Canon 450D od niedawna jestem początkujący. Wybrałem się w plener fotografować zachody no i tutaj już jest pod górkę. Mam zwykły kitowy obiektyw oraz 70 - 200 f/4 L USM. Jak narazie nie udało mi się zrobić dobrze doświetlonego zdjęcia. Albo jest prześwietlone albo za ciemne. Byłem z kumplem który ma podobny aparat i ten sam obiektyw robiliśmy testy i wyszło że mój za bardzo przepala nie wiem co mam robić :cry:

A jakie masz ustawienia aparatu?Zrób może w pełnej automatyce i wtedy zobacz

polaro
26-05-2009, 15:26
ja podejrzewam zle mierzone swiatlo...

andrewjohn
26-05-2009, 15:54
2_Buszmenek_5 musisz napisać coś więcej, w jakim trybie robiłeś zdjecia, jaki był ustawiony pomiar światła itd.Najlepiej to wrzuć też te nieudane zdjecia.

budzikk
26-05-2009, 16:25
wiadomo, że albo będzie przepalenie, albo niedoświetlenie... normalne.

kup filtr szary połówkowy np. cokin`a, wtedy zmierz sobie światło ciemniejszą partię zdjęcia, a zachód przysłoń szarą połówką. :)

maciej76
26-05-2009, 20:48
mnie sie wydaje ze tu bardziej problem w podstawach a nie w opcjach typu filtry polowkowe...

tmkszlc
26-05-2009, 21:00
albo zla jasnosc wyswietlacza i to go myli.

Slider
26-05-2009, 21:15
albo zla jasnosc wyswietlacza i to go myli.

Hmm.. ale wtedy działałoby to chyba tylko w jedną stronę. Skoro autor napisał, że zdjęcie jest albo za ciemne albo prześwietlone, to przyczyny szukałbym gdzie indziej:-)

co do tego:

Byłem z kumplem który ma podobny aparat i ten sam obiektyw robiliśmy testy i wyszło że mój za bardzo przepala

To jeszcze o niczym nie świadczy. Wystarczy, że pomiar światła był inny i już wyniki się nie zgadzają:-)

Pozdrawiam

2_Buszmenek_5
26-05-2009, 22:37
Oddałem aparat do serwisu razem z kartą oraz zdjęciami. Robiłem zdjęcia na manualu oraz na programie. Na programie przysłonę ustawiałem na 8, 11, 16, czas sam mi dobierał pomiar ekspozycji miałem zawsze na środku. Zdjęcia wychodziły prześwietlone. Robiliśmy testy kumpel drugim Canonem z moim obiektywem robił na tych samych parametrach u niego wyszły doświetlone ładne zachody słońca. Wkurzyłem się i wysłałem puszkę do serwisu. Jeżeli coś źle napisałem to mnie poprawcie ;]

PiTTer
27-05-2009, 00:27
Ciekawe jak miałeś ustawiony pomiar światła, może na punktowy (bo o ile pamiętam 450D już oferuje ten pomiar)? jakbyś wtedy celował wybranym AF w obszar ziemi (drzewa czy coś innego na tle zachodzącego słońca) to na pewno przepali całe zdjęcie. Tylko To mi się nasuwa jeśli robiłeś na manualu i automatyce ekspozycji.

2_Buszmenek_5
27-05-2009, 08:10
Pomiar ustawiłem na wielosegmentowy. Celowałem w najjaśniejszy punkt. Robiłem zdjęcia na statywie, w seryjnych zdjęciach 3 wyszły przepalone jedno dobre następne za ciemne i na koniec znowu przepalone. seria zrobiła 8 zdjęć.

josif
27-05-2009, 08:24
może sobie bracketing sobie włączyłeś?
po co od razu do serwisu?

2_Buszmenek_5
27-05-2009, 08:31
3 razy resetowałem ustawienia. Wgrałem nowszy soft i poszedłem wczoraj sprawdzać i dalej tak robił. Dzisiaj jedzie do serwisu.

Tom77
27-05-2009, 17:25
Może korekcja ekspozycji jest ustawiona na +

Slider
27-05-2009, 20:09
Może korekcja ekspozycji jest ustawiona na +

Na programie przysłonę ustawiałem na 8, 11, 16, czas sam mi dobierał pomiar ekspozycji miałem zawsze na środku.

Chyba nie:wink: Btw. pomiar ekspozycji bardziej kojarzy się z pomiarem światła, no ale skoro na środku, to na środku..:-)

Vitez
27-05-2009, 20:15
Wybrałem się w plener fotografować zachody no i tutaj już jest pod górkę.

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/zachod_slonca/

PiTTer
27-05-2009, 23:09
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/zachod_slonca/

Vitez Ci dobrze podpowiedział odnośnie zachodów słońca, lepiej się zapoznać. Co do Twojego sprzętu to mało jest wiadomych poza tymi zachodami, może sprzęt nie jest wadliwy tylko to kwestia ustawień ekspozycji? Z drugiej strony pamiętam że Twój kumpel ma też lustro (i też 450 D?) i razem fociliście te ZS. Jesli lustro miał porównywalne i ustawienia sprawdzałeś to rzeczywiście tylko serwis się kłania bo coś z pomiarem światła jest nie tak w Twojej puszce, oby nie po aktualizacjach softu :-)

jack070
27-05-2009, 23:31
Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.

PiTTer
29-05-2009, 00:12
Mnie się zawsze wydawało, że robiąc 'zachód' tzn. ze Słońcem w kadrze nie możemy uzyskać poprawnej ekspozycji (za mała rozpiętość tonalna). Mierząc światło na ciemniejszej części uzyskamy zdjęcie prześwietlone (i niedoświetlone mierząc na jasnej). I niemożliwym jest, żeby kolega miał poprawnie naświetlone zdjęcie, bo... no bo tak :P
Więc zajmując się zachodami zerknąłbym na filtry połówkowe oraz technikę HDR.

"poprawnie naświetlone" przy zachodzie słońca to już zależy co autor chciał uzyskać, jeśli nie przepalone słońce, klimatowe kolorki i ciemny, kontrastowy dół to aparat to zapewni, bez filtrów. A zrozumiałem że taki miał być zamierzony efekt. Rozpiętością tonalną to można sobie poszaleć może w bardziej doświadczonych działach niż dla początkujących..