PDA

Zobacz pełną wersję : [Kraków 27-28 Czerwca]VI Małopolski Piknik Lotniczy

jpl
25-05-2009, 23:06
Wreszcie zupdatowali stronę z programem:

http://www.pikniklotniczy.krakow.pl/program.php

W tym roku trochę bryndza... Pewnie kryzys ich dopadł. Jedyną zapowiedzianą dotąd atrakcją jest Consolidated PBY-5A Catalina, cała reszta to "powtórki". W tym roku nie będzie też Biało-Czerwonych Iskier. Nie do końca wiadomo co to będzie NATO Live - nie jest jeszcze opisane dokładnie.

Ale nie ma co narzekać może jeszcze coś dojdzie.

Yoshitaka
25-05-2009, 23:34
Będzie okazja nową puszkę wypróbować :)

jack070
25-05-2009, 23:43
Na 99% odwiedzę tą imprezę - 10 minut autobusem + koszt biletu, przeżyję. A poprzednimi laty było całkiem ciekawie (mimo, iż fanem latadeł nie jestem)

Robert Dy
25-05-2009, 23:49
Ja tym razem samoloty odpuszczę. W tym samym czasie wybieram się na Rajd Polski.
Yoshi co to za puszka?

Sejthan
26-05-2009, 00:01
Brzmi interesująco ;]
jack możesz mi tylko powiedzieć jak się tam dostać z PKP i czy da radę się wydostać w miarę sprawnie aby ok 20 - 21 (godziny) być z powrotem na PKP?

W sobotę bym się pojawił i trochę poćwiczył ^^

BTW witam ;)

jack070
26-05-2009, 00:16
Brzmi interesująco ;]
jack możesz mi tylko powiedzieć jak się tam dostać z PKP i czy da radę się wydostać w miarę sprawnie aby ok 20 - 21 (godziny) być z powrotem na PKP?

W sobotę bym się pojawił i trochę poćwiczył ^^

BTW witam ;)

Z dworca... autobusami 502/512 byłoby najłatwiej. Z Dworca na przsyatnek w kierunku Nowej Huty (ten po drugiej stronie ulicy), wysiadasz na przystanku Wiślicka skąd widzisz kawałek pasa startowego i strzałki prowadzące do wejścia (w zeszłym roku od strony supermarketu Geant/Krokus, który też widać jak na dłoni z przystanku). Autobusem będzie to jakieś 20 minut dworzec-lotnisko + 10 minut na dojście wejście-przystanek.

Sejthan
26-05-2009, 00:27
Ładnie :D
No to pewnie do zobaczenia ;)

ecki74
26-05-2009, 12:00
Z dworca... autobusami 502/512 byłoby najłatwiej. Z Dworca na przsyatnek w kierunku Nowej Huty (ten po drugiej stronie ulicy), wysiadasz na przystanku Wiślicka skąd widzisz kawałek pasa startowego i strzałki prowadzące do wejścia (w zeszłym roku od strony supermarketu Geant/Krokus, który też widać jak na dłoni z przystanku). Autobusem będzie to jakieś 20 minut dworzec-lotnisko + 10 minut na dojście wejście-przystanek.

Jak już wysiądziesz, z któregoś przytoczonego wyżej autobusa to tłum ludzi napewno Cię tam zaprowadzi :)

jack070
26-05-2009, 17:48
Jak już wysiądziesz, z któregoś przytoczonego wyżej autobusa to tłum ludzi napewno Cię tam zaprowadzi :)

Dokładnie, ostatnimi laty było duuużo ludzi, więc teraz powinno być jeszcze więcej (mimo braku wybitnych atrakcji :P)

Yoshitaka
26-05-2009, 22:49
Ja tym razem samoloty odpuszczę. W tym samym czasie wybieram się na Rajd Polski.
Yoshi co to za puszka?

Nowa, bo rok temu walczyłem 350d z samolotami, myślę, że z 50d będzie dużo łatwiej, nie wiem tylko czy kark wytrzyma :mrgreen:

kris200
26-05-2009, 23:26
Co do NATO-live... rozmawiałem z kolegą który przylatuje na piknik (dzięki temu zawsze mogę się pokręcić za bramkami przez chwilę :mrgreen: ). Twierdzi on, że to NATO-live może być w miarę ciekawe. Niestety nie chciał powiedzieć dokładnie co to będzie, a ja też nie chciałem go ciągnąć na siłę :)

Klusek
27-05-2009, 14:15
No i pięknie :) W tych samych dniach będzie się także odbywała Wystawa Psów Rasowych, a że będzie to niedaleko (teren AWF), to będzie można przemieszczać się dowolnie pomiędzy tymi dwoma "foto-miejscówkami" :)
Pozdrawiam

patric89
27-05-2009, 14:25
dzięki "klusek"
czeka mnie ciekawy weekend :D

Klusek
27-05-2009, 14:36
I tylko nie pozostaje nic innego, jak mieć nadzieję, że pogoda dopisze :)

patric89
27-05-2009, 14:49
no byle nie było jak dzisiaj...
Cały mokry na uczelnie doszedłem :(

Klusek
27-05-2009, 15:00
Oj tak, dzisiaj pogoda nie skłania do jakichkolwiek wypadów z aparatem. Dobrze,że w robocie siedzę, to chociaż mi nie żal...
Pozdrawiam

patric89
27-05-2009, 15:11
fajna robota, jeżeli możesz tak na canon-board siedzieć :P
pozdrawiam i do zobaczenie w wspomniany czerwcowy weekend.

Klusek
27-05-2009, 15:46
fajna robota, jeżeli możesz tak na canon-board siedzieć :P
pozdrawiam i do zobaczenie w wspomniany czerwcowy weekend.

Istotnie, nie narzekam na brak możliwości bycia na forum Canona (i innych) w czasie pracy ;)

Do zobaczenia zatem (jeśli Żona nie wymyśli sobie weekendu wyjazdowego, ale w razie czego będę zaciekle walczył, żeby jednak się pojawić :) )

Sejthan
28-05-2009, 00:20
Robi się coraz ciekawiej. Liczę na przewodnictwo w kierunku rzeczonego AWFu ;)

javelin_pl
07-06-2009, 23:30
Witam ponownie po niemal roku :)

Jestem z ekipy rekonstrukcji historycznej zajmującej się odtwarzaniem amerykańskich Marines walczących w Iraku pod koniec 2004 roku. Jak co roku od kilku lat - także teraz zjawimy się na pikniku i wystawimy swoją "ekspozycję".
Pisałem o tym w zeszłym roku w tym wątku:

http://canon-board.info/showthread.php?p=492866#post492866

Tym razem nasza ekspozycja będzie większa i, jak myślę, o wiele bardziej realistyczna. Wszelkie zainteresowane osoby bardzo chętnie zapraszam na nasz posterunek. Nasi "ekipowi" fotografowie będą raczej brali udział w samej rekonstrukcji i nie będą mieli za wiele czasu na robienie zdjęć, więc bardzo by nam było miło, gdyby inni pasjonaci fotografii czasem do nas zajrzeli i zrobili parę zdjęć. Gdybyśmy w dodatku mogli te zdjęcia umieścić w naszej galerii na stronie www.beirutbattalion.org (oczywiście z podaniem autora) bylibyśmy bardzo wdzięczni. Na miejscu będziemy zbierać się już od środy, ale posterunek będzie gotowy pewnie dopiero w piątek, bo w tym roku czeka nas bardzo dużo pracy. Na oficjalnej mapce pikniku będzie zaznaczone miejsce naszego bytowania, więc trafić nie powinno być trudno (w zeszłym roku byliśmy zaznaczeni znaczkiem "rekonstrukcje historyczne").

Zdjęcia z naszej zeszłorocznej dioramy można zobaczyć tutaj:

http://beirutbattalion.org/index.php?module=galeria&func=miniaturki&id=53

Niestety jest to bardzo niewielka część zdjęć i niewiele na nich widać, aczkolwiek zapewniam, ze jest co obejrzeć. W tym roku planujemy także niewielki pokaz z zatrzymania podejrzanego pojazdu na posterunku drogowym. Można też u nas obejrzeć sprzęt używany przez Piechotę Morską czy porozmawiać nieco o historii. Tak więc - serdecznie zapraszam :)

Pozdrawiam,
Adrian.

Klusek
08-06-2009, 18:23
Jeśli nic się przez najbliższe dwa tygodnie nie zmieni, to możecie na mnie liczyć w kwestii zdjęć (i ich późniejszego umieszczenia na Waszej stronie, jeśli oczywiście będą się Wam podobać 8-) )
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia na pikniku :D

javelin_pl
09-06-2009, 23:49
Dziękować serdecznie, miło mi to słyszeć. Również pozdrawiam.

jack070
10-06-2009, 09:17
Ja na pewno będę w niedzielę, w sobotę raczej się nie uda.
Jeśli będzie coś ciekawego, chętnie podzielę się z Marines ;)

demir
21-06-2009, 09:40
Wiadomo już więcej o Nato Live: W locie zaprezentują się Consolidated PBY-5A Catalina, Hawker Sea Fury, OV-10 Bronco, Dornier Do-27 i Do-28, Focke – Wulf FW-149, North American Harvard Mk IV (Texan) i T-28 Trojan. Inne nowości: De Havilland DH.82A Tiger Moth, Boeing PT-17 Stearman, Bucker T-131P Jungmann - dwupłatowe, szkolne samoloty z czasów WWII.
Niezawodny Jurgis tym razem na nowym samolocie - Su-31.
Największe rozczarowanie to brak Biało-Czerwonych Iskier i Turka Ozturka.
Z ciekawostek - cyt: "Członkowie grupy Extreme Spotting, fotografujący samoloty lecące na dużych wysokościach za pomocą specjalistycznych aparatów będą mieli swoje stanowisko na terenie imprezy."
Żeby tylko pogoda była inna niż w Krakowie w ten weekend...

3voQ
22-06-2009, 19:06
pogoda musi dopisać..z Łodzi będe grzał do was:D

jack070
22-06-2009, 21:39
A mnie jednak nie będzie, dwa dni temu ustaliłem, że wyjeżdżam w piątek. I nic się nie da zmienić. Chociaż jak pogoda się utrzyma to nie będę żałował... :P

javelin_pl
24-06-2009, 01:08
Witam ponownie.
Ja za niecałe 6 godzin wsiadam w pociag do Kakowa, więc ostatnie informacje dla osób, które miałyby chęć pofotografować moją grupę. Niestety zmieniło się miejsce naszego stacjonowania, inna grupa "wykolegowała" nas z miejsca, które sobie wybraliśmy i które idealnie pasowało do tego, co zamierzaliśmy zbudować... Niestety bywa i tak.
Nie jestem w stanie w tej chwili dokładnie podać gdzie będziemy umieszczeni, więc w razie czego proszę o kontakt pod numerem telefonu 792 833 519
Pozdrawiam serdecznie, i być może do zobaczenia z niektórymi z Was :)

Pozdrawiam!

demir
24-06-2009, 15:46
Znany jest wstępny program. Jak to zwykle w wypadku tej imprezy bywa, będzie on pewnie wstępny do samego weekendu, a później będzie prawie wszystko inaczej ;)
(przepraszam za wersaliki, ale to cytat).

WSTĘPNY PROGRAM POKAZÓW SOBOTA:
9.30 DO 11.45 LOTY NISKIE - PREZENTACJA SAMOLOTÓW
11.00 DO 11.30 REKONSTRUKCJA HISTORYCZNA
11.45 DO 13.15 LOTY WYSOKIE - AKROBACJE
12.00 UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE
13.15 DO 14.50 BLOK POKAZÓW - SAMOLOTY NATO LIVE
15.00 DO 16.30 LOTY WYSOKIE - AKROBACJE
16.30 DO 17.30 BLOK POKAZÓW - SAMOLOTY NATO LIVE
17.30 DO 18.00 REKONSTRUKCA HISTORYCZNA
17.30 DO 18.30 LOTY NISKIE - PREZENTACJA SAMOLOTÓW

WSTĘPNY PROGRAM POKAZÓW NIEDZIELA:
9.00 DO 11.00 LOTY NISKIE - PREZENTACJA SAMOLOTÓW
11.00 DO 12.30 ROZPOCZĘCIE POKAZÓW - BLOK LOTÓW WYSOKICH -SKOKI SPADOCHRONOWE, AKROBACJIE
12.40 DO 14.00 BLOK SAMOLOTÓW - NATO LIVE
14.00 do 15.00 LOTY NISKIE - PREZENTACJA SAMOLOTÓW
14.00 DO 14.30 REKONSTRUKCJA HISTORYCZNA
15.00 DO 16.30 BLOK LOTÓW WYSOKICH - AKROBACJE
16.30 DO 17.45 BLOK SAMOLOTÓW NATO LIVE
17.45 BLOK LOTÓW NISKICH - ODLOTY

deejay24h
27-06-2009, 12:14
Są jakieś wieści?? Wybieram się na imprezę ale dopiero jutro . Oczywiście jeśli pogoda dopisze.

kris200
27-06-2009, 12:40
Wieści są takie, że samolotów mniej niż w zeszłym roku - sporo załóg nie doleciało (z tych co miały dziś dolecieć). Kumpel który jest na miejscu mówił, że w sumie to nic się nie dzieje ciekawego - czekają na lepszą pogodę...

deejay24h
27-06-2009, 12:58
INFO z strony : "Ze wzglądu na niesprzyjającą aurę w dniu 27.06.2009 roku plan lotów uległ znianie przepraszamy !!!!!!!!!!!!!!

o 12.30 zaczynamy pokazy"

demir
27-06-2009, 20:27
Rano lało i grzmiało, generalnie dramat, wydawało się, że nic z tego nie będzie. Ostatecznie koło 12.30 faktycznie coś się zaczęło dziać, a jakieś dwie godziny później zniknęła mżawka.
Niestety, załóg wyraźnie mniej niż zapowiadano. Z szumnego Nato Live (8 samolotów) pokazały się tylko Catalina, T-28 Trojan i Dornier Do-28D. Długie, nawet półgodzinne przerwy, totalny brak synchronizacji (najpierw przez pół godziny nudy, potem naraz rekonstrukcja historyczna i T-28 ) i programu.
Jurgis jak zwykle fenomenalny, Catalina i T-28 klasa. Reszta to właściwie mocno zgrane (coroczne) karty. Żelaźni bardzo późno (mocno po 18).
Na jutro zapowiadają lepszą pogodę, może i obsada będzie lepsza.

demir
28-06-2009, 01:11
1. Jurgis na SU-31

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/7283/fotochm.jpg)

2. Catalina:

źródło (http://img72.imageshack.us/img72/285/fotoscu.jpg)

3. T-28

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/6745/fotozil.jpg)

4. Dornier Do-28

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/6656/fotokze.jpg)

artprof
28-06-2009, 19:51
no i tragedia, na zakończenie pikniku:
17:50
Spadła Cessna 172, 3 osoby ranne, 1 nieżyje...
mam parę kadrów wraku ze szczątkami pilota, ale wacham się czy pokazać.

Santa
28-06-2009, 20:08
Jasne, pokaż, a najlepiej wyślij do Faktu. Oni lubią drukować takie fotki na pierwszych stronach.....

demir
28-06-2009, 20:58
Dużo ludzi pewnie ma takie zdjęcia. I założę się, że fakt i se dadzą je na pierwszej stronie. Jak było po Radomiu 2 lata temu, gdy zderzyli się Żelaźni?
Ale ludzie tego właśnie pragną.

marek_k
28-06-2009, 21:33
Rzadko coś tu piszę, bo piszę jak wiem po czym, ale często zaglądam. Nie czytam faktu i se.
no i już nie wiem co dalej napisać....

:(

bierhoff
28-06-2009, 21:39
Przepraszam, ale jakich zdjęć najwięcej jest na Word Press Foto?

Zdjęcia dokumentacyjne są bezlitosnymi obrazami rzeczywistości jaką reporter ją zastał i właśnie za to ludzie się nimi fascynują, ponieważ jako jedne z nielicznych w dzisiejszych czasach - są prawdziwe. Czasem do bólu, czasem wywołującym odrazę, ale nie oszukujmy się - po to są wykonywane, żeby poruszenie i zadumę wzbudzać.

Nie mam na myśli zdjęć Faktu czy SE - zdjęcia, z których celowo powiększano i podkręcano wycinki, tylko po to, żeby ciało pilota pokazać, żeby podniecić aferzystów. Chodzi mi o to, że porządnie wykonany dokument, można rozważać w kategorii sztuki, a nie przyglądać się poszczególnym strzępom ludzkiej tkanki. Wiadomo, że wyczucie fotografa jest ważne by temat pokazać, ale nie mniej (a czasem i bardziej) ważny jest poziom odbiorcy.
Przypomnę jeszcze, że zdjęcia wojenne są w kanonie sztuki fotografii i jakoś nikt się tym nie oburza.

Tutaj człowiek się podzielił, że ma kilka kadrów, ale się wacha czy je pokazywać. Normalna rzecz i nic złego, co więcej dowodzi jego wyczucia sytuacji.
Dlaczego od razu wyzywać go od redaktorów poczytliwych brukowców? Trochę dystansu tylko.
Skończyłem.

zibite
28-06-2009, 21:46
Nie trzeba czekać na wydanie Faktu i SE. Wystarczy zajrzeć do opublikowanej dzisiaj galerii zdjęć z tej tragedii na portalu Interia (zdjecie nr 13 - http://www.rmf.fm/fakty/gallery.html?id=157945&p=13). Myślę że sami nie wiedzą co pokazali bo ciało pokryte jest białą pianą gaśniczą i dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu sie widać to co widać. No cóż straszna tragedia, brak słów.

artprof
28-06-2009, 22:33
w przypływie emocji po zdarzeniu chciałem pokazać dramat sytuacji, ale tknęło mnie by tego nie robić. teraz gdy ciśnienie opadło, wiem że materiał jest niesmaczny, a i artyzmu w tym trudno się doszukać...zdjęcia zasilą archiwum.
tylko jednemu koledze z forum podesłałem część materiału, dla osoby ściśle zainteresowanej tym zdarzeniem.
portale już pokazują fotografie, póki co okryte pianą (interia), później będą takie jak moje. fotoedytorzy postarają się, by wyzwolić w nas najgłębsze emocje. takie czasy...

pozdr.

demir
28-06-2009, 22:58
w przypływie emocji po zdarzeniu chciałem pokazać dramat sytuacji, ale tknęło mnie by tego nie robić. teraz gdy ciśnienie opadło, wiem że materiał jest niesmaczny, a i artyzmu w tym trudno się doszukać...zdjęcia zasilą archiwum.

Też mam takie zdjęcia i nie sposób z powyższym się nie zgodzić.

bierhoff
29-06-2009, 08:24
Gwoli ścisłości - nie wypowiadam się o konkretnych zdjęciach - nie widziałem ich, więc nie podejmuję się ich ewentualnej "obrony".

Piszę ogólnie o zdjęciach dokumentacyjnych z katastrof, wojen itp.

javelin_pl
29-06-2009, 22:28
No, to znowu ja :)

Zgłaszam się z ogromną prośbą - jeśli ktoś robił zdjęcia mojej grupy (przypominam - amerykańscy Marines z Iraku, siedzący przy konstrukcji z dużych białych koszy wypełnionych piaskiem), to bardzo proszę o ich umieszczenie tutaj albo na jakimś serwerze. Jeżeli autor zgadza się na umieszczenie ich w naszej galerii na www.beirutbattalion.org , to proszę też o podanie informacji, jak podpisać to zdjęcie (nick/nazwisko?)

Pozdrawiam serdecznie,
Adrian.