Zobacz pełną wersję : Sigma 30/1.4 + FF/analog = ??
Witam
interesuje mnie jak się spisuje Sigma 30/1.4 na pełnej klatce, analogu...
bo z danych na stronie Sigmy wynika, że jest to obiektyw na APS-C... a nie ma FF...
ale taka ogniskowa powinna już bez problemu dawać sobie radę na FF...
macie jakieś doświadczenia ??
z góry dziękuję...
szukajka nic na ten temat mi nie pokazała...
Koroviov
25-05-2009, 22:56
buba jest. Nie kryje pełnej klatki. Dosyć sporo brakuje do pokrycia pełnej klatki.
PS. Sam robiłem zdjecia na filmie wersji do pentaxa, stad wiem.
zostają całkiem czarne rogi??
bo wydawało mi się, że już 30mm to musi pokryć...
bo Canon 35/2 to jednak mizernie jakościowo wypada...
zostają całkiem czarne rogi??
tak na szybko pstrykniete :]
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/8466/sigma30eos5d.jpg)
no to kiszka...
na cyfrze zawsze można wykadrować... ale na kliszy to już klapa...
no trudno... :(
ale dzięki za szybka odpowiedź.
no to kiszka...
na cyfrze zawsze można wykadrować... ale na kliszy to już klapa...
Na kliszy to pewnie nie, ale odbitkę to już można kadrować. Skan również ;-)
bo Canon 35/2 to jednak mizernie jakościowo wypada...
Nie wiem co tam masz za egzemplarz ale mój 35/2 na 5D spisuje się całkiem nieźle. O niebo lepiej niż na cropie.
Sigma potwornie winietuje na pełnej klatce.
To czy obiektyw 'kryje' (czyli rzuca obraz) na pełną czy niepełną klatkę nie zależy od parametru "ogniskowa" a od jego konstrukcji - głównie średnicy soczewek.
Nie wiem co tam masz za egzemplarz ale mój 35/2 na 5D spisuje się całkiem nieźle. O niebo lepiej niż na cropie.
Sigma potwornie winietuje na pełnej klatce.
no ale ja chciałbym, żeby też 35/2 działało ładnie na cropie... a z tym już gorzej... widziałem już mnóstwo zdjęć z tego szkła na cropie i kiszka wychodzi... na 2.0 mydlił prawie każdy... już mój Tamron 28-75 był ostrzejszy :)
ale kupując stałkę liczyłem na lepszą jakość optyczną obiektywu... a niestety pod tym względem 35/2.0 wypada średnio... a cena L zdecydowanie przegięta...
a na świetle mi zależy najbardziej...
To czy obiektyw 'kryje' (czyli rzuca obraz) na pełną czy niepełną klatkę nie zależy od parametru "ogniskowa" a od jego konstrukcji - głównie średnicy soczewek.
średnica soczewek ma drugorzędne znaczenie .
Podstawa to konstrukcja. Obiektywy do dużego formatu mają olbrzymie pole krycia choć nie są duże. To są po prostu obiektywy do pokłonów. Natomiast w małym obrazku obiektywy mają pole krycia wielkości matrycy (negatywu) no...może trochę większe. Tokina 12-24 na długim końcu kryje FF ale na krótkim już nie.
Tokina 12-24 na długim końcu kryje FF ale na krótkim już nie.
Jak dobrze pamietam, Tokina 12-24 kryje FF od ok 16mm wiec niekoniecznie na dlugim koncu dopiero ;-)
Jak dobrze pamietam, Tokina 12-24 kryje FF od ok 16mm wiec niekoniecznie na dlugim koncu dopiero ;-)
Jeśli założyć że obiektyw ma dwa końce, krótki i długi, to u tokiny 12-24 krótki koniec będzie od strony 12mm a długi od strony 24mm. Ale rzeczywiście mam to szkło i na ff można dojechać nawet na 16mm i krycie jest do przyjęcia.
Tak ale 16 z zakresu 12-24 jest bliżej krótkiego końca niż długiego dlatego to napisałem ;-)
Pozdrawiam