Zobacz pełną wersję : Czy to sie nadaje??? Sigma
Witam
Proszę o informację czy takie obiektyw SIGMA EF 28-200 f/3.8-5.6, SIGMA EF 70-300 f/4-5.6 DL MACRO współpracują w pełni z cyfrowymi Canonami, czy tylko z analogami? Czy wogóle opłaca się kupić któryś z nich. Z góry dziękuję i pozdrawiam
fabrykant
26-05-2009, 11:17
Witam
Jeżeli obiektyw 28-200/3,8-5,6 nie ma żadnych innych literek w oznaczeniu to najprawdopodobniej nie będzie współpracował z cyfrówką (tj. możliwa tylko praca na programie Av przy ustawionej najniższej możliwej przysłonie). Zresztą odradzam raczej ten sprzęt, używałem go długo z analogiem i był bardzo taki sobie- jego największą zaletą była uniwersalność, która na niepełnej klatce cyfrowej będzie okrojona o szeroki kąt.
Druga Sigma serii DL powinna już współpracować w pełni z cyfrówką (o ile mi wiadomo), ale nie jest to pewność na 100%- nawet obiektywy znacznie nowszej serii DG robiły czasem problemy z aparatami Canona (np. 15/2,8 DG fisheye- opieram się na dawnym artykule z Foto Kuriera). Samego obiektywu 70-300 MACRO nie miałem w rękach i co do jego jakości się nie wypowiem. Opinie użytkowników następcy tego obiektywu (teoretycznie lepszego) są tu:
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=512&typ=0&moc=0
Pozdrowienia
Witam
Proszę o informację czy takie obiektyw SIGMA EF 28-200 f/3.8-5.6, SIGMA EF 70-300 f/4-5.6 DL MACRO współpracują w pełni z cyfrowymi Canonami, czy tylko z analogami? Czy wogóle opłaca się kupić któryś z nich. Z góry dziękuję i pozdrawiam
miałem sigmę 100-300 DL
bez problemu współpracowała z 400D 30D 300D i z analogami też