PDA

Zobacz pełną wersję : 40D czy 450D, szkła Canona cz Sigmy itd.?

smogg9
25-05-2009, 03:53
Witam,
zastanawiam się nad kupnem lustrzanki.
Stoję na razie nad wyborem pomiędzy
450D i 40D oraz obiektywy do tego...

zestaw nr 1: Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM + Canon 50mm f/1.8
zestaw nr 2: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM + Canon 50mm f/1.8
zestaw nr 3: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS + Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS + Canon 50mm f/1.8
zestaw nr 4: coś od minimum 18mm do minimum 125mm (200mm) ze stabilizacją, jeden lub dwa szkła + Canon 50mm f/1.8

Do tego 450D czy 40D?

Cenowo, nie wiem dokładnie jak określić, bo będę kupował to w Australii i każdy z powyższy zestawów będzie kosztował podobnie - 1500-1600$.

Ostatecznie i tak nie wiem czy to będzie któryś z tych Canonów :P
Ale na razie chcę wybrać lidera z Canonów i będę myślał dalej.

Dzięki za pomoc.

pozdrawiam,
smogg9

Jago
25-05-2009, 08:24
Zacznij trochę lepiej, tzn kup Canona 50D wraz z kitem. Całą resztę dokupisz później. Ponoć dobry początek to podstawa. No i oby mieć jasność w temacie, to poczytaj też wątki o kompatybilności obiektywów Sigmy z body Canona. Proponuję poczytać też o Nikonie D90 i wybrać któryś z tych korpusów.

smogg9
25-05-2009, 09:13
Zacznij trochę lepiej, tzn kup Canona 50D wraz z kitem. Całą resztę dokupisz później. Ponoć dobry początek to podstawa. No i oby mieć jasność w temacie, to poczytaj też wątki o kompatybilności obiektywów Sigmy z body Canona. Proponuję poczytać też o Nikonie D90 i wybrać któryś z tych korpusów.

Dzieki za sugestie, ale jak napisalem chce cos od minimum 18mm do minimum 125mm, jedno czy dwa szkla. Nie mam wiecej pieniedzy i na razie miec nie bede. A za jakis czas wyjezdzam w ciekawe miejsca i chce miec cos lepszego do fotografowania niz kompakt, takze 50D z kitem czy D90 odpada niestety...
To co teraz kupie pewnie pouzywam z 2-3 lata minimum (korpus), a szkla jak przyjdzie wiecej $ wymienie... ale przynajmniej 1-1,5 roku nie planuje zmian tzn. dokadac wiecej niz 500zl, najwyzej sprzedam te co bede mial, doloze 200-300zl i kupie cos innego. Takie mam plany i fundusze i chce z tego wyciagnac co najlepsze.

dazz
25-05-2009, 09:32
40d i nawet bym sie nie zastanawial

TIX
25-05-2009, 09:39
miałem podobny dylemat - "pomacałem" 450D i 40D i jak widać po podpisie wybrałem 40D. 450 natomiast troszke "zabawkowe" wrażenie sprawiała (i tak nie przebije to chamskiego plastiku Alfy 350 :D )

jkarwowski
25-05-2009, 09:44
jesli chodzi o body to pojedz sobie do jakiego media i zobacz jak leza w reku gwarantuje ze zdecydujesz sie na 40D a co do szkiel to zestaw pierwszy ktory z czesem zmienisz i tyle ;] jak zobaczysz czego ci brakuje

Jago
25-05-2009, 11:12
Dzieki za sugestie, ale jak napisalem chce cos od minimum 18mm do minimum 125mm, jedno czy dwa szkla.......

W tym układzie rzeczy kup na początek Canona 18-200 (będziesz mieć jedno szkło). Przy tym szkle masz na pewno gwarancję prawidlowo pracujacego AF, co w przypadku Sigm nie zawsze ma miejsce. Jeśli jednak wolisz dwa obiektywy, to kup 17-55 i 55-250. W tych konfiguracjach (biorąc pod uwagę Twój cash) będziesz mieć w miarę pokryty zakres ogniskowych. A co do body, to tak, jak napisał jkarwowski idź np do MM i pomacaj sobie poszczególne korpusy.

adisb
25-05-2009, 11:19
Miałem 450D siedem miesięcy i zamieniłem na 40D :)

smogg9
25-05-2009, 11:40
W tym układzie rzeczy kup na początek Canona 18-200 (będziesz mieć jedno szkło). Przy tym szkle masz na pewno gwarancję prawidlowo pracujacego AF, co w przypadku Sigm nie zawsze ma miejsce. Jeśli jednak wolisz dwa obiektywy, to kup 17-55 i 55-250. W tych konfiguracjach (biorąc pod uwagę Twój cash) będziesz mieć w miarę pokryty zakres ogniskowych. A co do body, to tak, jak napisał jkarwowski idź np do MM i pomacaj sobie poszczególne korpusy.

Chyba tak zrobie i kupie Canona 18-200mm,ale jeszcze nie wiem... czytam, czytam, czytam... i wiecej rozmyslan to daje niz odpowiedzi :P
Czytam jeszcze o Nikonach, Olympusach i Pentax - ten ostatni zaraz po 40D najbardziej mnie ciagnie do siebie, model K20D, tylko czytalem, ze czasami na problemy z AF... ale za to super szczelny i stablilizacja w korpusie, czego 40D nie ma :/

A co do MM to do najblizszego mam jakies 16000 km w linii prostej :P
Ale przejde sie do lokalnego sklepu,widzialem juz poszczegolne modele, po drugie nie zalezy mi zbytnio na wygladzie, "pierwszym kontakcie" - do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic - nie kupie i tak aparatu, ktory super mi sie trzyma, ma wszystko pod reka,ale gorszy technicznie, wypluwa gorsze zdjecia... do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic :) A co do wygladu i jakosci wykonania to najbardziej mi sie podoba znowu K20D :)

Dzieki za sugestie :)

zeflik
25-05-2009, 11:58
Ja bym brał 40D

Co do szkieł to 50mm 1.8 to dobry wybór .
ja mam dwa obiektywy . Sigme 17-70 , i Sigme 70-300 APO , bardzo fajny zestawik jak na poczatek ;)

Handelson
25-05-2009, 12:15
Nie miałem co prawda 450D ale miałem 400D - tak jak pisano wcześniej to "zabawkowe" korpusy w porównaniu do xxD. Dzisiaj używam 40D i bardzo sobie chwalę :) No, po głowie już mi chodzi 5D Mark II albo 1D Mark III ale to już inna historia ;) Polecam 40D - jak wcześniej inni doświadczeni użytkownicy...

SirDuncan
25-05-2009, 13:39
co do obiektywow: odradzam, odradzam i jeszcze raz odradzam megazoomy w stylu 18-200 - ciemno marno itd - wiem, bo mialem :(. ja bym bral kita, 50/1.8 i 70-200f/4 - uzywke jak chcesz zaoszczedzic - w australi ebay zapewne tez dziala ;-)

fotomih
25-05-2009, 13:51
hmm 450D jest mniejszy. Wygodniej się transportuje. Miałem 350D i zmieniłem na 30D (bo tak!). Ale 350D częściej miałem przy sobie.
Co do szkła to zależy co lubisz. 18-200 na pewno wygodny i w plenerze raczej się spisze. Ale to ciemne szkło i w pomieszczeniach będzie kiepsko. Zastanowił bym się nad 2 zestawem + 40D. Ewentualnie 17-85 IS USM + 55-250 IS.

HuleLam
25-05-2009, 14:05
Miałem przez 3 lata (i nadal mam, niecałkiem sprawny) 300D, miałem przez parę dni 40D (pożyczonego) i... polecam 450D, który posiadam teraz :). A w ogóle to jeśli chcesz fotografować na outbacku w Australii to może jakiegoś uszczelnianego Pentaksa (K200D, K7D)?

Handelson
25-05-2009, 16:07
Miałem przez 3 lata (i nadal mam, niecałkiem sprawny) 300D, miałem przez parę dni 40D (pożyczonego) i... polecam 450D, który posiadam teraz :). A w ogóle to jeśli chcesz fotografować na outbacku w Australii to może jakiegoś uszczelnianego Pentaksa (K200D, K7D)?

Miałeś kilka dni 40D i nie zdążyłeś jeszcze poznać tej skrzynki ;)
Wszystko zależy od tego w jaki sposób będzie wykorzystany i jakie są umiejętności kupującego.
xxxD - puszka amatorska
xxD - puszka półprofesjonalna
Co do szkiełek to ja również odradzam 18-200. 50f/1.8 i 70-200 f/4 polecam... Do czterdziestki oczywiście ;)

Merauder
25-05-2009, 20:01
Miałeś kilka dni 40D i nie zdążyłeś jeszcze poznać tej skrzynki ;)
Wszystko zależy od tego w jaki sposób będzie wykorzystany i jakie są umiejętności kupującego.
xxxD - puszka amatorska
xxD - puszka półprofesjonalna
Co do szkiełek to ja również odradzam 18-200. 50f/1.8 i 70-200 f/4 polecam... Do czterdziestki oczywiście ;)
Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.

Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.

I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.

Handelson
25-05-2009, 20:12
Merauder -
Mnie za to śmieszy jak ktoś bierze wszystko za atak na siebie.
Gdybyś nie brał tak wszystkiego do siebie to zauważyłbyś, że polecam również "troszkę" lepsze szkła... Więc nie upieram się, że to puszka najważniejsza i że półprofi lepsze. I do co najmniej dziwnych wniosków dochodzisz. To jest forum sprzętowe i niestety taki już podział jest w canonie (xxxD amatorski sprzęt, xxD półprofi) czy się to koledze podoba czy nie. Skoro po czymś takim wnioskujesz, że kupiłem bo czuję się lepszym od innych to chyba masz jakiś problem. Sorry za OT.

sirgerwazy
25-05-2009, 20:45
Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.

Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.

I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.

zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d:) mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 ;) wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania :) dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy :)
prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd ;)

Merauder
25-05-2009, 20:59
Nie odbieram tego jako ataku na siebie tylko niektorzy czasem traktuja 450D jak jakis badziew i zabawke dla dzieci. Problem w tym, ze jak juz wspomnialem wczesniej ta owa zabawka spokojnie da sie robic takie same foty jak 40D. Dlatego tez wychodzac z zalozenia, ze mamy okreslony budzet wybrac tansza (w ramach rozsadku) puszke kosztem szkiel, a nie kupowac drogiej puchy z 50-tka 1.8 czy kitem.

Handelson
25-05-2009, 21:06
zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d:) mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 ;) wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania :) dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy :)
prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd ;)

Dla mnie również 400D był bardzo dobrym aparatem. Z czasem dokupiłem inne szkła (min. 70-200 f/2.8) i waga tego szkła podpiętego do 400D z gripem powodowała, że po kilku godzinach pracy ręce bolały jak diabli. Po wypadzie na pustynię 400D pojechało do czyszczenia bo przywiozłem pustynię w puszce ;) Ergonomia, waga i lepsza szczelność 40D zdecydowały, że ani chwili nie zastanowiłem się nad zmianą. Dzisiaj nie zamieniłbym xxD na xxxD. Raczej dokupię sobie 5D MkII :)

patric89
25-05-2009, 21:56
Ja bym wziął 450d a różnice w cenie między nim a 40d zainwestował w jakieś lepsze szkło/szkła.
Nie uważam że 450d jest lepsze od 40d. Jestem natomiast pewny że lepsze efekty osiągniesz robiąc zdjęcie 450d+jakieś dobre jasne szkło niż 40d albo nawet 50d z kitem czy czymś tam innym...

jinks
25-05-2009, 21:58
Do autora wątku: z wymienionych przez Ciebie wybrałbym zestaw nr 3 + 40d. Obiektywy z tego zestawienia na początek przygody z fotografowaniem są bardzo dobre i dają na prawdę duże możliwości. Z czasem jeśli nie będą Cię już zadowalać wymienisz na lepsze. Body na pewno pozostanie w torbie na dłużej, bo jest wygodne, wytrzymałe i ma bardzo dobry AF.

Gdybym jednak mógł wyjść poza ramy sprzętowe wyznaczone przez Ciebie kupiłbym sprzęt używany!

Ogólnie dobór zabawek foto to "temat rzeka" bo każdy z udzielających się w takich wątkach gdzieś tam w podświadomości wybiera sprzęt pod siebie ;)
Najbezpieczniej kupić 40d z kitem, ew. z dodatkowym 50mm/f1.8, pofocić trochę i zobaczyć czego brakuje i co najbardziej lubisz fotografować.

powodzenia!

EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione ;) Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży :D 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.

andrewjohn
25-05-2009, 22:27
EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione ;) Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży :D 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.

Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.

Jago
26-05-2009, 09:03
Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.

Ja jeszcze dodam, ze każdemu wg jego potrzeb.

HuleLam
26-05-2009, 09:56
40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
1. ...lepszy na punktach bocznych
2. ...lepszy w trybie detekcji fazy. 450tka ma doskonały AF na zasadzie detekcji kontrastu (BARDZO WOOOLNY), i b.wygodne ustawianie ręczne ostrości na ekraniku (oczywiście jedno i drugie do zdjęć statywowych).
3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)

Jago
26-05-2009, 11:23
...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)

Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację :?:

Pitek
26-05-2009, 12:04
3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)

to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem:()

adisb
26-05-2009, 14:03
to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)

nie żartuj a co dopiero kupiłem już się boję ;) można wiedzieć po ilu klapnięciach ci padła?

HuleLam
26-05-2009, 14:22
Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację :?:
1. Plotki z tego forum :)
2. Kolega dawał 2 razy do regulacji, wcześniej wymieniał 3 obiektywy...

najeli
26-05-2009, 14:55
A niech będzie - dorzucę punkcik za 40d. Za 70-200/4 też dorzucę :)
Ergonomią 40d bije 450d o głowę i nie wnikając w szczegóły techniczne, dla samej obsługi cieszę się, że dorzuciłam do tego body.

Kompletowałam sprzęt w ciemno (przesiadka z kompakta) przed wyjazdem, wszystko trochę na hurra, ale nie żałuję niczego co kupiłam. Może tylko, że nie zdecydowałam się na jakieś UWA jak jeszcze ceny były w miarę normalne... W każdym razie na wyjeździe nic mi nie brakowało, tylko dość rzadko sięgałam po 50/1.8.

A takie 70-200/4 dla amatora?... Sama przyjemność :)

noeee
30-05-2009, 09:54
A ja dorzucę punkcik do 450d ;)

Ergonomia (dla mnie) na tym samym poziomie
na -
Środkowy punt AF o tej samej podwyższonej precyzji boczne ze słabszą ale ich nie używam ... - i tylko to może wyraźnie przesądzić o przewadze 40d ... - ale to w przypadku jak ktoś robi TYLKO portery z bliska z małą GO

Zresztą jakoś właściciel 5D mają to samo (problemy) z tymi bocznymi punktami i dają sobie jakoś radę ;)

na +
ale też i ... 450d ostrzy w trybie LiveView ... a 40d nie .... - czasem się przydaje ... w statycznych fotkach .... (w makro .... i właśnie w statycznym portrecie z bliska .... - w tym trybie ostrzenie jest wolne ale mega dokładnie - właściwie otrzymuje się podręcznikowy rozkład GO - i dokładnie to samo co ma 40d z podwyższoną precyzją bocznych punktów AF)

na+
poza tym dla mnie bardzo ważne ->
450d jest wyraźnie mniejszy i lżejszy od 40d .... - i dlatego mam 450 a nie 40d ...

oraz .... 450d bez problemu radzi sobie z jasnymi stałkami i innymi dobrymi obiektywami itp .... podobnie jak 40d ....

co szkiełek ...
to najlepiej kupuj do razu docelowo ... czyli raz a dobrze .... przynajmniej będziesz zadowolony ....
70-200 - koniecznie ....
i do tego coś z dołu ....
kup Tamrona 17-50 ... ze światłem 2.8 od Cichego (sprawdzony i ostry)
a potem stałkę 50'kę (najlepiej ze światłem 1.4 lub wersję 1.8 też OK ->daje radę)

fotomih
01-06-2009, 12:14
Co do pytania szkła sigmy czy Canona to od niedawna mam sigmę 24-70 2.8.
Sprawuje się rewelacyjnie i chyba już zostane przy tym szkiełku. Kupiłem używane w bdb cenie (cena nowego to chyba przegięcie). Jednak przy małej puszce nie wyobrażam sobie tego obiektywu. Jest duży i idealnie pasuje do 30D. 450D na pewno jest wygodny z kitem i podobnej wielkości obiektywami. Fajny, spacerowy, w sam raz w małe kobiece rączki.

mgtan
01-06-2009, 20:38
40D + Canon 17-55 IS f/2.8 to jesli nie wiesz czego ci trzeba.

różnice między 40D a 450D jest troche więcej niż wyżej kolega napisał. Po primo zakres tonalny i obrazowanie w 40D jest lepsze.. i przez to seria xxD ma przewagę nad xxxD. a po drugie AF jest lepszy niż w xxxD i to sie czuje.

zeflik
02-06-2009, 14:58
Ja jestem za tym żeby autor wątku rozjerzał się także za używanym sprzętem ;)