PDA

Zobacz pełną wersję : Żółtawy zafarb zdjęć po zrzuceniu do kompa

AgaP
24-05-2009, 21:58
Od niedawna jestem szczęśliwą (?) posiadaczką 40D. I zauważyłam dziwne zjawisko: na wyświetlaczu w aparacie zdjęcia wglądają ok (chodzi mi o kolorystykę). Po wrzuceniu do kompa i przy wywołaniu w labie mają zdecydowanie żółtawe zabarwienie a jednocześnie kolory są jakby wyblakłe. Jestem głupia już totalnie, bo światłomierz pokazuje dobre naświetlenie zdjęć. Zresetowałam też aparat do ustawień fabrycznych. A jeszcze tylko dodam, że po wywoływaniu w DPP do jpg ten żółtawy odcień się pogłębia. Jest tak zarówno przy zdjęciach robionych w pomieszczeniu jak i na zewnątrz. Co jeszcze można zrobić?????

carlo
24-05-2009, 22:02
Wstawić zdjęcia na forum.

krzysztofr
24-05-2009, 22:07
Jaką przestrzeń kolorów masz ustawioną (Adobe RGB czy SRGB)?

AgaP
24-05-2009, 22:21
SRGB.

A zdjęcia, to chyba "głuptakiem" będę musiała zrobic, żeby porównać to co na wyświetlaczu, z tym co na monitorze. (FlexScan S2231W).

Na prawdę mi zależy, żeby wyjaśnić o co tu chodzi, bo absurdalnie, zdjęcia zrobione 400D wyglądają lepiej (!). W monitorze tez mam ustawione wyświetlanie SRGB. (Jeśli o lab chodzi, to tutaj pewnie w porównaniu z wywoływaniem w innym, może ta tonacja zdjęć być rózna, np. chłodniejsza).

carlo
24-05-2009, 22:52
Również mam 40D i s2231 i nie dostrzegam takich problemów. Łatwiej byłoby gdybyś wstawiła zdjęcia, najlepiej wywołany przez ciebie jpg i raw tego samego zdjęcia.

ArekLodzPl
24-05-2009, 23:44
Pierwsza podstawowa sprawa - czy masz dobrze skalibrowany monitor i czy jest on skalibrowany kolorystycznie z labem.

Jago
25-05-2009, 00:56
Pierwsza podstawowa sprawa - czy masz dobrze skalibrowany monitor ......

Skoro koleżanka napisała, że zdjęcia z 400D wyglądają lepiej, to monitor chyba jest skalibrowny OK :?: Jeśli chodzi o zdjęcia wywoływane w fotolabie, to na temat ich jakości się nie wypowiadam (umieją oni w nich zepsuć naprawdę dobrze zrobione zdjęcia).

basala
25-05-2009, 01:03
Przede wszystkim sprawdź czy to na pewno jest 40D. Może się okaże, że Twój aparat, to jednak D40. Nikon D40. :mrgreen:

Jago
25-05-2009, 08:30
Przede wszystkim sprawdź czy to na pewno jest 40D. Może się okaże, że Twój aparat, to jednak D40. Nikon D40. :mrgreen:

Wbrew pozorom masz sporo racji. Jeśli okaże się nim D40, to ma prawo mieć gorsze kolory niż Canon ;)

AgaP
25-05-2009, 09:09
Taaa, nabijajcie się, nabijajcie....

Wieczorem wrzucę zdjęcia, bo teraz nie mam dostępu do sampli. Sami zobaczycie (albo i nie ;-D) o co mi chodzi.

Jago
25-05-2009, 11:06
Taaa, nabijajcie się, nabijajcie....

Nioo, nioo. Jesteś jednym z nielicznych rodzynków w naszym cieście :-D i nikomu z nas nie przyjdzie nawet do głowy robić sobie z Ciebie polewkę. A że na niektóre posty reagujemy żartobliwie ;) , to już inna sprawa.

ExploRa
25-05-2009, 14:03
Od niedawna jestem szczęśliwą (?) posiadaczką 40D. I zauważyłam dziwne zjawisko: na wyświetlaczu w aparacie zdjęcia wglądają ok (chodzi mi o kolorystykę). Po wrzuceniu do kompa i przy wywołaniu w labie mają zdecydowanie żółtawe zabarwienie a jednocześnie kolory są jakby wyblakłe...

Zdjecia sa rozne, czy te z pomieszczen przy sztucznym oswietleniu z tym zafarbem?
Inna sprawa jest to, ze w LABie czesto dostaje sie z zoltym zafarbem foty...
Zapodaj sample, nie bedziemy gdybac :)

AgaP
25-05-2009, 18:14
To jest świeżutkie- zrobione wczoraj- błagam, na wartość artystyczną nie zwracajcie uwagi- grill, piwo itp... reszty domyślcie się sami.

W trakcie przerzucania do jpg zauważyłam jeszcze, że histogram w DPP i na wyświetlaczu aparatu się różni. Generalnie- zdjęcia w aparacie wyglądają ok. Na monitorze- tak jakby były niedoświetlone i trochę wyblaknięte. I ta żółta skóra...

https://canon-board.info/imgimported/2009/05/IMG_7924web-2.jpg
źródło (http://i288.photobucket.com/albums/ll171/aapas/IMG_7924web.jpg)

banan82
25-05-2009, 18:24
mozesz miec lcd rozjasniony duzo:) lepiej ustawic go na polowe. zdjecie wydaje sie byc ok. monitor musisz miec wadliwy albo totalnie rozkalibrowany. ja mialem kiedys takiego della 19 crt, zafarb byl fioletowy a wszelkie przestrzenie barw i temperatura kolorow byly takie same jak w aparacie:)
zmien monitor!:)

ExploRa
25-05-2009, 18:32
Wg mnie, to kolor skory idzie w czerwony/magenta jak to w 40D a nie w zolty. Jezeli uzywasz ustawienia sRGB w monitorze, to moze faktycznie kiszka z tego wychodzi. Wylacz ten tryb i ustaw defaultowe ustawienia fabryczne monitora. Poza tym jak wspomnial banan, zmniejsz jasnosc LCD w aparacie. Polowa wystarczy, inaczej widac za jasno a zdjecia sa tak naprawde niedoswietlone. Najlepiej patrzec na podglad histogramu.
Jeszcze DPP i te pe... Jezeli sa to RAWy, to beda wyblakniete. Trzeba to sobie wg uznania poustawiac w wywolywarce. A jak chcesz od razu kolor to STYLE - STANDARD i robic w JPG :)

AgaP
25-05-2009, 18:35
banan82: monitor jest jeszcze na gwarancji niecały rok temu kupiony..., u mnie zdjęcie jest jeszcze mocno ciemne... Nie wiem jak u Was?

ExploRa: ale właśnie na histogramie jest ok.

To w takim razie rodzi się pytanie: gdzie w Lublinie można skalibrować monitor?

Mellan
25-05-2009, 18:43
Na tym zdjęciu nie ma żółtego zafarbu. Fotka jak na strzał z ręki z niebem w tle naświetlona nie najgorzej, niebo nie wyjarane, a chłopczyk, choć niedoświetlony, zawiera detale w cieniach. Odcień skóry w normie.
Potwierdzam co powiedziano wcześniej: masz problem z monitorem.

ExploRa
25-05-2009, 18:46
banan82: monitor jest jeszcze na gwarancji niecały rok temu kupiony..., u mnie zdjęcie jest jeszcze mocno ciemne... Nie wiem jak u Was?

ExploRa: ale właśnie na histogramie jest ok.

To w takim razie rodzi się pytanie: gdzie w Lublinie można skalibrować monitor?

Mozna recznie kalibrowac, jak nie potrzeba wielkiego "Halo"... Opis w watkach przyklejonych jest gdzies... A fotka... jest niedoswietlona (postac) w srodku histogramu jest pusto, a niebo na przeswietlenie leci... Pomiar trzeba bylo zrobic na twarz a poszlo na niebo :)
Ale w DPP mozna to ladnie wyciagnac z detalami :)

Mellan
25-05-2009, 19:00
... Pomiar trzeba bylo zrobic na twarz a poszlo na niebo :)
Jakby zrobiła na twarz, to niebo by się wyjarało, a tak jak wyszło:

...
... mozna to ladnie wyciagnac z detalami :)
bo jednak są detale w cieniach.
Mimo wszystko lepiej by było doświetlić postać.

ExploRa
25-05-2009, 19:07
Jakby zrobiła na twarz, to niebo by się wyjarało, a tak jak wyszło:

bo jednak są detale w cieniach.
Mimo wszystko lepiej by było doświetlić postać.

Zawsze moze zrobic korekte ekspozycji i niekoniecznie wyjarac niebo. Ale fakt faktem, ze doswietlenie by sie przydalo o tej porze i przy takim kontrascie...

arturs
25-05-2009, 20:13

To że na gwarancji nie znaczy że kolory ma jak z wzorca - no chyba że masz jakiegoś NECa czy IIYAMę profesjonalne no to niedobrze - jak zwykły komputerowy LCD to zapomnij że bez kalibracji będzie to dobrze śmigać - z kalibracją też może różnie być ale przynajmniej będzie "w okolicy".. zdjęcie jest kolorystycznie ok więc jak poprzednicy stawiam na monitor.. weź zdjęcie na pendrajwa albo nawet i bez i poodwiedzaj znajomych i zobacz jak u nich (nawet wyświetl to z forum) to się naocznie przekonasz czy tak jest naprawdę..

heniek
25-05-2009, 20:53
zdjęcie jest ok, może tylko trochę było brak odpowiedniego światła,
a wyświetlacz w 40D jest wiadomo, o kant...:-)

oryg. prosto z puszki:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/2491/img5067or.jpg)

i lekko ruszane:-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/8485/img5067tkopia.jpg)

pobaw się trochę zdjęciem w jakimś programie i będzie dobrze!

basala
25-05-2009, 21:34
Wg mnie, to kolor skory idzie w czerwony/magenta[...] Na moim, skalibrowanym monitorze, ten sam efekt.

sluzalekmichal
26-05-2009, 09:10
Odwieczny problem 40-ki - generalnie za dużo czerwonego a w dodatku za duzo magendy w czerwieniach.

Szybka korekta:
Balans kolorów: cienie - korekta w strone cyjanu, reszta wedle uznania
Kolor selektywny: w czerwonym - magenda lekko na minus

Pzdr.M.S.

Vitez
27-05-2009, 18:57
Na tym zdjęciu nie ma żółtego zafarbu. Fotka jak na strzał z ręki z niebem w tle naświetlona nie najgorzej, niebo nie wyjarane, a chłopczyk, choć niedoświetlony, zawiera detale w cieniach. Odcień skóry w normie.
Potwierdzam co powiedziano wcześniej: masz problem z monitorem.

Pod tym się właściwie podpiszę. Na moim skalibrowanym monitorze widzę tak samo jak Mellan.

To że na gwarancji nie znaczy że kolory ma jak z wzorca - no chyba że masz jakiegoś NECa czy IIYAMę profesjonalne no to niedobrze - jak zwykły komputerowy LCD to zapomnij że bez kalibracji będzie to dobrze śmigać

Ale piszesz do autorki wątku czy ogólnie? Bo jak do autorki to przeczytaj najpierw ten wątek. Padł w nim konkretny model LCD posiadany przez AgaP (post #4 ) :p .