PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie, zdjecia do katalogu

adzi
23-05-2009, 20:56
Witam, znalazlem prace, mam wykonac zdjecia do katalogu, pytanie czy obiektyw 50mm canona bedzie dobry? ma 240dpi fotka z niego, wystarczy? jest tam slabe swiatlo wiec mysle ze bede robic z flashem ale zrobie jakas oslone z kartki przez co nie bedzie widac odbicia swiatla od wyrobow

Mellan
23-05-2009, 21:56
Zapewne mówisz o Canon EF 50 mm f/1.8 II? Owszem, da radę do niedużych towarów. Najostrzej będzie w ok. f/5.6, ale musisz uważać na AF, bo może nie trafić.
Flash wbudowany? Nie jest to dobry pomysł. Zdecydowanie lepiej użyć przynajmniej 2 lamp bocznych by zminimalizować cienie.

artprof
23-05-2009, 22:18
najpierw napisz jakie to produkty. ogólnie ogniskowe 35-70 (80) są najodpowiedniejsze. ogniskowe krótsze zniekształcają obraz (dystorsja, perspektywa) dlatego trzeba się później bawić w PS, dłuższe są za wąskie. Jeżeli ma to być macro (jubilerka, zagarki) to 90mm macro i namiot lub stół bezcieniowy.
jeśli ma to być katalog to 300dpi/cal w skali 1/1 - minimum!, inaczej DTP'owiec Cię z takim materiałem "pogoni".

adzi
04-06-2009, 17:30
a czemu f/5.6 a nie np f/16? teoretycznie lepiej na wyzszej, co do lampy w ogole zastanawiam sie czy bedzie potrzebna bo przeciez mozna dluzej naswietlac, zdjecia mebli to maja byc

Mellan
04-06-2009, 17:35
Na f16 jest wieksza GO, ale gorsza jakosc optyczna ze wzgledu na dyfrakcje. Do tego kazdy syf na matrycy bedzie na fotce.
Ja w firmie standardowo robie na f8 i jest bardzo ok.
Jak masz statyw, to mozesz sie obejsc bez lampy, duzo zalezy od swiatla zastanego czy jest wystarczajaco rownomiernie rozlozone i nie pomiksowane z jakimis innymi zrodlami.

adzi
04-06-2009, 17:39
raczej tylko bedzie takie z dworu :P bo w dzien bede robic, statyw mam, nawet nie myslalem zeby robic z reki, tak bedzie zawsze ta sama perspektywa :), a co do przyslony to dac f/8 czy f/5.6? zeby tam wszystko ostre bylo bo mnie wypatrosza :P, a z ta lampa ewentualnie, to moglbym prosic o jakis link z allegro? ale czyli jak statyw to moze byc bez lampy? a 300dpi moge z 240dpi zrobic w photoshopie minimalnie zmniejszajac fotke, to maja byc zdjecia do katalogu wiec rozmiar wydaje mi sie ze bedzie odpowiedni

Mellan
04-06-2009, 18:25
Ok.
50mm na cropie (domyślam się, że dysponujesz xxD, xxxD) może, ale nie musi, być trochę za wąsko jak na meble. Obiekty są duże, więc myślę, że f8-9 będzie optymalnie, by mieć ostro, a meble nie nabrały "panterki" z matrycy.
Jak statyw to można pokusić się bez lampy, ale rzadko jest tak, by naturalne światło zagrało "komfortowo". Zwróć uwagę na cienie, które nieuchronnie pojawią się przy dużych towarach takich jak meble. Przy minimum dwóch lampach z każdej strony po jednej jest szansa zniwelować cienie i pokazać produkty. Jak piszesz-zaczynasz, więc nie stać Cię zapewne za lampy za kilka tys. zł. więc zaimprowizuj. Ważne by żródła byly takie same (temperatura barwowa światła) i najlepiej bez domieszek innego światła. Z dziennym światłem tylko błyskowe dobrze grają, w żadnym wypadku nie halogeny, fluorescenty czy żarowe. Dobrze jest światło czymś zmiękczyć, zrobić coś na kształt softboxów. Linków Ci nie dam, bo nie mam czasu szukać, zresztą Ty wiesz na ile Cię stać.
Rozdzielczość ppi jest definiowana w trakcie wołania z RAWA w shopie i optymalnie jest 300ppi (pixeli na cal), jak masz jpega to zawsze możesz go odpowiednio scropować definiując rozdzielczość na wstępie, a nast. chciany rozmiar w cm.

adzi
04-06-2009, 21:25
czyli moge im po prostu w raw'ie przekazac fotki? mam 350d i taka kazda fotka jak juz jest w jpg to ma 240dpi z tego obiektywu, a co do swiatla to bedzie sloneczny dzien, powinno wystarczyc, coz troche cienia pewnie bedzie ale bede robic od przodu meble i maja stac na 1 kolorowej macie wiec powinno byc ok :D?

Mellan
04-06-2009, 22:08
czyli moge im po prostu w raw'ie przekazac fotki?

Bardzo wątpię. Nikt się nie będzie bawił w wołanie rawów, chyba że znasz gościa i to za Ciebie potrafi/chce zrobić. Najlepszy byłby gotowy tif, lub jpegi dobrej jakości. Rozdzielczość wynikowego jpega jest właściwością pliku i nie ma nic wspólnego z rozdzielczością optyczną obiektywu.

a co do swiatla to bedzie sloneczny dzien, powinno wystarczyc, coz troche cienia pewnie bedzie ale bede robic od przodu meble i maja stac na 1 kolorowej macie wiec powinno byc ok :D?

Wybacz, ale cienko to widzę. No cóż, próbuj, kiedyś się zaczyna.

Sławek
04-06-2009, 22:53
Meble to nie jest łatwa robota. Robię je od lat. Kilka rad... Nie rób ich w pełnym słońcu, raczej w jakimś magazynie. koniecznie ze statywy i to z poziomicą. Najlepiej taką zamontowaną w sanki lampy. Oś optyczna musi być całkowicie pozioma i wycelowana w środek bo geometria Ci się będzie walić. Koniecznie raw. Zrób pierwsze zdjęcie z umieszczoną szarą kartą a kolejne już bez ale będziesz mógł według niej ustawić później balans bieli na wszystkich. I licz się z tym że np. za pół roku będziesz dorabiał do tych mebli jeszcze jakąś komodę albo inną szafkę i muszą się kolorki zgodzić. Jeśli to meble przeszklone to sobie raczej nie poradzisz albo machnij ręką na odbicia w szybach i dopiero później wstaw je w PS. Najgorsze do zrobienia są duże komplety ustawione w aranżacjach sklepowych.

adzi
05-06-2009, 11:13
to dobrze bo mam taka poziomice wlasnie :), to co poradzic na odbicia w szybach? mam filtr polaryzacyjny ale raczej taki przyciemniony dosc HOYA HMC

czyli f/8 i focic na AV czy M? Czy np z Av zapisac czas i ustawic go na M rowniez zeby wszystko na 1 bylo?:)

Sławek
05-06-2009, 17:14
Polaryzacyjny zawsze przyciemnia. Jeśli będziesz musiał zrobić coś z szybami albo z lustrem to spróbuj wymienić szyby w PS. Szyby na takich zdjęciach prawie nigdy nie są prawdziwe.
Tryb naświetlania nie ma znaczenia, ważne dobrze naświetlić. Ja robię na M.

adzi
05-06-2009, 17:20
to ciagle ustawiasz czas czy ciagle ten sam jest, bo nie wiem czy nie zabrac probki z Av (bo na f/8 bede robic) i nie ustawic na M ? co znaczy szyby wymienic w photoshopie :P?

Sławek
05-06-2009, 18:08
Ja zwykle używam M ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jak już ustawisz aparat na statywie to wyzwalaj migawkę wężykiem lub samowyzwalaczem bo czasy Ci wyjdą długie (f8 iso100) Dokładnie obserwuj czy Ci się nie błyszczą powierzchnie. Jeśli tak to obróć mebel tak aby się nie błyszczał. Zobacz czy klamki, uchwyty, czy gałki nie zrucają brzydkiego cienia. Szyby wstaw w photoshopie . Po prostu zaznacz (obrysuj) całą szybę i użyj gradientu . Można to zrobić lepiej ale znacznie trudniej. Kadrując nie wykorzystuj całej matrycy, zostaw trochę marginesu bo na brzegu są największe zniekształcenia .
I jeszcze jedna sprawa, Jak będziesz robił kolejno kilka mebli o tych samych wymiarach to na twoich zdjęciach też powinny być tej samej wielkości, bo DTPowiec Cię znienawidzi. A w ogóle to skont jesteś ?

adzi
05-06-2009, 19:44
Katowice, ale to jednorazowe zlecenie po znajomosci, a jak sie bedzie blyszczec to moge troche statyw przesunac? czy lepiej zeby zawsze stal w tym stamym miejscu, robie 50tka canonowska wiec nie powinno byc znieksztalcen, mam 300 mebli zdjec do zrobienia i beda je wnosic 1 po 2gim na mate przed budynkiem hehe, w ogole to ile to zajac moze czasu? 3 dni?

Sławek
05-06-2009, 21:12
Oś optyczna musi być zawsze prostopadle do fotografowanego obiektu !!!!!!!
Jeśli przesuniesz obiekt musisz przesunąć statyw ! Zbuduj najpierw plan zdjęciowy. Jeśli to będą pojedyncze szafki to najlepiej jak by to był jakiś otwarty garaż lub coś w tym stylu a boki wyłożone np. styropianem . Robiłem już dużo mebli ale trzysta naraz to nigdy:shock: Uważaj żeby nie były zakurzone !.

robgr85
05-06-2009, 21:36
300 mebli po znajomości :mrgreen: - niezła manufaktura, rozkładasz na 3 dni? tzn 100 mebli /8h? Nie bardzo to widzę... no chyba że masz armię przenoszących meble, i wiesz dokładnie jak wszystko ustawić (a tego to nie wiesz skoro pytasz na forum). Powodzenia :)

adzi
06-06-2009, 00:06
hehe, 1.5k pieszo nie chodzi :P

robgr85
06-06-2009, 00:12
hehe, 1.5k pieszo nie chodzi :P

heheh 1.5k za 300 mebli :D za taką cenę to możesz im nawet totalne kwasy oddać (no chyba ze jakąś umowę spisałeś o dzieło czy coś), i tak taniej nigdzie nie dostaną :P Faktycznie więcej jak 3 dni nie ma sensu na to poświęcać.

Jeśli możesz to pokaż na forum jakieś fotki z tej sesji.

Pozdr.

adzi
06-06-2009, 00:22
no :P, a ja bede miec na sigme 10-20 prawie 3/4 kwoty :D, chyba w 3 dni zdarze ;d, bede po 3 fotki robic kazdego na wszelki wypadek, bez umowy to bedize chyba

robgr85
06-06-2009, 00:46
no :P, a ja bede miec na sigme 10-20 prawie 3/4 kwoty :D, chyba w 3 dni zdarze ;d, bede po 3 fotki robic kazdego na wszelki wypadek, bez umowy to bedize chyba

gorzej jeśli byś podpisał umowę o dzieło która wiązałaby terminami, a np by nie wyszło nic wystarczająco dobrego, albo podczas sesji lustro by padło... Teoretycznie zawsze lepiej mieć wszystko na papierze, ale jeśli to dla dobrych znajomych robisz, to pewnie nie będą próbowali Cię wydymać.

Pozdr.

JerzyC
06-06-2009, 07:47
Nie masz w ogóle pojęcia na co się porywasz !
Jak już zrobisz te fotki to pochwal się nimi.

twoje drugie ja
06-06-2009, 09:57
bo mnie wypatrosza :P,

pewnie i tak to zrobią bo jak czytam Twoje pytania to nie musze oflądać fot żeby wiedzieć że będą nadawać sie tylko do kosza

tak właśnie dzis wyglądaja usługi fotograficzne. firma myśli że bierze fachowca. jak zobaczą efekt za który musieli zapłacić X tysięcy to ja sie nie dziwie że potem żadnej usługi juz nie zamówią u nikogo tylko kupią małpke za 800 zł i jeden z pracowników zrobi takie same

i faktycznie tu się nie mylą - przy takich usługodawcach zrobią takie same

robgr85
06-06-2009, 10:50
smutne, ale bardzo prawdziwe. Tutaj chyba wygląda to trochę inaczej, bo pstryki adzi wykonuje po znajomości, wątpię, aby firma zamawiała obcego fotografa zupełnie w ciemno (bez wglądu w portfolio).

Pozdrawiam.

Sławek
06-06-2009, 11:39
Za takie pieniądze to niestety...Chyba nie wiesz jak trudno dobrze zrobić takie zdjęcia że się podjąłeś za tak śmieszne pieniądze!!!!!!!!

Mellan
06-06-2009, 17:04
300 zdjęć mebli, wraz z ich wnoszeniem/wynoszeniem, obróbką pod kątem katalogu to spore zlecenie warte kilka tys. Nie obraź się, ale myślę, że wysługiwnie się kimś bez doświadczeń i to za 1.5 tys. to zwykłe cwaniactwo bez wyobraźni ze strony zlecającego usługę.
Na codzień pracuję dla bezpośredniego importera regionalnego sztucznych kwiatów, drzewek i art.ozdobnych z Chin i wierz, albo nie, ale 300 szt. tego bądź co bądź mniejszego gabarytowo zadania to całkiem sporo roboty. Sytuację mam o tyle ułatwioną, że sam składam katalogi firmowe i przygotowywuję dokumenty do druku, więc wiem jakie pliki będą mi najbardziej użyteczne.
Myślę, że zadanie Cię przerasta na dzień dzisiejszy... Ale cóż, zaczynaj, zbieraj doświadczenia. Innej drogi nie ma.

robgr85
06-06-2009, 19:18
Jeśli (odpukać) nie dasz rady to możesz dać fabryce/hurtowni namiary na mnie - to tak na zagojenie ran [ale uprzedź ich że mam inne stawki niż Ty] :)

Pozdro.

Troyan
06-06-2009, 19:48
Ja jestem bliżej, mieszkam w Bytomiu ;)

Powiedz, że po znajomości z forum zrobię to w ok. 100h za 3950,00 netto :mrgreen:

robgr85
07-06-2009, 01:03
Eee tam bliżej :P Ja przy takim zleceniu nie obciążam dodatkowo za dojazd i nocleg :> Niestety trochę droższy jestem mimo odliczenia kosztu zakwaterowania i dojazdu :P

Troyan
07-06-2009, 09:59
Mi akurat tyle brakuje do 5dMkII :mrgreen:

Merde
07-06-2009, 10:19
Mi akurat tyle brakuje do 5dMkII :mrgreen:

I tak ci braknie - podatek odliczyłeś? ;-)

robgr85
07-06-2009, 10:39
I tak ci braknie - podatek odliczyłeś? ;-)

podał kwotę netto :P

Merde
07-06-2009, 10:52
podał kwotę netto :P

No to jeden podatek odpadł (VAT), a dochodowy?

Troyan
07-06-2009, 11:19

Wy to potraficie dzień zepsuć :evil:
:p

Sławek
07-06-2009, 11:57
No cóż...Też bym się podjął ale zleceniodawcy chyba na mnie nie stać !

robgr85
07-06-2009, 12:06
No cóż...Też bym się podjął ale zleceniodawcy chyba na mnie nie stać !

wydaje mi się, że skoro posiadają ponad 300 różnego rodzaju mebli na magazynie, to ich budżet jest całkiem spory... może nie tyle jest to kwestia majętności, co skąpstwa... ale nie od dziś wiadomo, że kupując taniej zwykle płaci się podwójnie ;)

Troyan
07-06-2009, 12:37
wydaje mi się, że skoro posiadają ponad 300 różnego rodzaju mebli na magazynie, to ich budżet jest całkiem spory... może nie tyle jest to kwestia majętności, co skąpstwa... ale nie od dziś wiadomo, że kupując taniej zwykle płaci się podwójnie ;)

Rodzima branża meblarska dostała ostro po dupie w czasie tego kryzysu i to mimo, że jest bardziej zaawansowana organizacyjnie niż typowa budowlanka i dlatego wątpię, że to jakaś firma która ma meble polskiej produkcji. Jak już to improt z PRC (lub ościennych) a w takim wypadku jaki produkt taki marketing ;) Tym bardziej że koszt zakupu tych mebli pewnie niewiele jest wyższy od wartości aparatu który byłby użyty przez fotografa, hihi.

Mylę się ? :)

arturs
07-06-2009, 13:06

normalnie - tu zapłaci podatek od zlecenia, kupi 5d2, wrzuci w koszty, podatek odliczy od zakupu puszki i jeszcze mu zostanie ;) jak w tym samym miesiącu kupi to nawet tego od zlecenia nie zapłaci

Sławek
08-06-2009, 15:12
Rodzima branża meblarska dostała ostro po dupie w czasie tego kryzysu i to mimo, że jest bardziej zaawansowana organizacyjnie niż typowa budowlanka i dlatego wątpię, że to jakaś firma która ma meble polskiej produkcji. Jak już to improt z PRC (lub ościennych) a w takim wypadku jaki produkt taki marketing ;) Tym bardziej że koszt zakupu tych mebli pewnie niewiele jest wyższy od wartości aparatu który byłby użyty przez fotografa, hihi.

Mylę się ? :)
Jeśli to towar z eksportu to najczęściej i katalogi przychodzą z eksportu.
Kiedyś robiłem zdjęcia okuć kaletniczych dla pewnego producenta. Z czasem producent zamienił się w handlowca-importera i skończyła się robota bo razem z okuciami przychodziły katalogi.