Zobacz pełną wersję : 50 mm - Canon, Sigma
Whitefire
21-05-2009, 16:59
Potrzebuję kupić stałkę 50 mm i prawie zdecydowałem się na typową canonowską 1.4 (na 1.2L mnie nie stać), ale wykukałem jeszcze nową Sigmę 50 /1.4 EX DG HSM. Jest nieco droższa, no i to nie Canon, więc zanim kupię chętnie bym się poradził. Zwłaszcza - jak się toto sprawuje w zestawieniu z aparatami canona. W ogóle jakiekolwiek spostrzeżenia na temat wyboru firmy do 50 mm będą mile widziane.
PS. Do osób, które mają ochotę odpowiadać w stylu "to wszyscy wiedzą", apeluję żeby po prostu powstrzymały się od marnowania czasu. Ogromnie dziecinne są takie odpowiedzi.
Ernest_DLRS
21-05-2009, 17:03
AF Sigmy jest kieeeepściutki w tym modelu. Tzn można dobrać jakiś w miare dobry egz. ale to i tak nie będzie ten AF co w EF 50mm. Ja wybrałbym Canona.
zalezy jakie masz body. AF sigmy, to na przyklad na 5d dziala dosc loteryjnie, natomiast jak ostatnio podpialem ja do 50d to bylem zdziwiony jak ladnie pracuje.
poza tym to zalezy tez co fotografujesz. napisales "potrzebuje", to rozumiem, ze zlecenie jakies, slub czy cos. a wtedy to bym raczej sklanial sie ku canonowi. sigma - rekreacyjnie, w portretach jak najbardziej (cuudowny bokeh), ale jesli do pracy to mimo wszystko canon.
wykukałem jeszcze nową Sigmę 50 /1.4 EX DG HSM. Jest nieco droższa, no i to nie Canon, więc zanim kupię chętnie bym się poradził. Zwłaszcza - jak się toto sprawuje w zestawieniu z aparatami canona.
http://canon-board.info/showthread.php?t=31838
76 stron w tej chwili :roll:
http://canon-board.info/showthread.php?t=31838
76 stron w tej chwili :roll:
E... a u mnie 19 :roll: .
Tyle razy pisałem, że nie ma sensu podawać ilości/numeru strony, gdy masz tyle różnych opcji wyświetlania w Panelu Użytkownika :p .
E... a u mnie 19 :roll: .
ponad 750 postów, OK :-)
Tyle razy pisałem, że nie ma sensu podawać ilości/numeru strony, gdy masz tyle różnych opcji wyświetlania w Panelu Użytkownika :p .
ciekawy jestem, jaki odsetek userów ma inaczej niż "domyślny dla forum"...
Whitefire
21-05-2009, 19:55
Ile by nie było, dzięki :) Nie wypluł mi się ten wątek przy wyszukiwaniu. Hm... dosyć różne te opinie o tej sigmie od tego co jest w rankingu na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/ranking_czytelnik%C3%B3w-ranking_obiektyw%C3%B3w_standardowych_sta%C5%82oog niskowych.html), no ale właśnie o współpracę tegoż z canonem mi chodziło. Dzięki raz jeszcze.
Nie wypluł mi się ten wątek przy wyszukiwaniu.
poczytaj o wyszukiwaniu:
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
też jestem na etapie stałki... padło na 50-tke da 80mm(na FF).
1.2 boleje że nie wziąłem bo była okazja poniżej 4k ;-((((
a wiec zostaje C 50 1.4...choć nie wiem co zrobić bo wszyscy pobąkują o nowej 50tce 1.4 w wakacje...
moze wyczekam i zobacze a najpierw lapme błyskową wezme
il Dottore
22-05-2009, 09:49
/.../Do osób, które mają ochotę odpowiadać w stylu "to wszyscy wiedzą", apeluję żeby po prostu powstrzymały się od marnowania czasu. Ogromnie dziecinne są takie odpowiedzi.
Jeśli nie eLka to wyłącznie Sigma.
To wszyscy wiedzą! :D
Możesz jeszcze kupić Zeissa ale przy uniwersalnych 50mm ja bym wolał mieć autofocus. Poza tym sensu wielkiego w zakupie Zeissa nie widzę, bo optycznie Sigma jest lepsza niż Zeiss.
Niektórzy twierdzą nawet, że jest optycznie lepsza niż eLka 50mm. Ja koło eLki nawet nie stałem, więc nic na ten temat powiedzieć nie mogę.
Mogę tylko powiedzieć że Sigma 50mm jest jednym z najlepszych standardowych obiektywów na tej planecie.
AF Sigmy jest kieeeepściutki w tym modelu. Tzn można dobrać jakiś w miare dobry egz. ale to i tak nie będzie ten AF co w EF 50mm. Ja wybrałbym Canona.
Te wiadomości podajesz oczywiście odpowiedzialnie jako rozczarowany użytkownik Sigmy 50mm? Bo jeśli nie, to klepanie takich bajęd ma niewiele wspólnego z odpowiedzialnym doradzaniem.
Jako posiadacz i użytkownik tego obiektywu mogę zapewnić że to bzdury.
Trafia w punkt po podpięciu przypadkowego egzemplarza bez żadnych regulacji. AF jest bezszelestny i szybki jak błyskawica.
No i mamy 2 prawdy: prawdę moją (która jest mojsza :D ) oraz prawdę Ernesta.
Whitefire sam musi sobie wybrać. Najlepiej to podpiąć sobie to szkło i szkło Canona i samemu zobaczyć co i jak. Ostrzegam tylko, że Sigmalux raz podpięty do body głęboko uzależnia... :mrgreen:
to że ktoś ma jeden czy drugi obiektyw i na jego podstawie buduje swoją opinię to nic złego, ale nie można uogólniać, pewnie jak zwykle sprawa zależna od modelu jaki się trafił.
Zgadzam się, głęboko uzależnia ale Sigma to niestety nie ideał o czym przekonałem się ostatnio.
Jestem zachwycony tym szkłem ale nie jestem zachwycony tym, ze po niecałym roku użytkowania przednia soczewka zaczęła się kręcić wokół własnej osi. I nie był to skutek jakiegoś złego traktowania a po prostu jej własna inicjatywa.
Pojechała do serwisu i czekam.
I jakbym mi ktoś rękę odrąbał.
Ernest_DLRS
22-05-2009, 11:25
il Dottore może miałeś farta i trafiłeś do sklepu czy gdzieś gdzie mieli kilka dobryc sztuk. Jednak generalnie tak kolorowo to nie jest :)
Więc wiemy już że jeśli się postarać to można trafić genialny szybki i celny egzemplarz. Miło to słyszeć, bo mnie te Sigmy jakością obrazu również bardziej się podobają od EF 50/1.4
Trzeba będzie kiedyś poszukać.
il Dottore
22-05-2009, 12:24
il Dottore może miałeś farta i trafiłeś do sklepu czy gdzieś gdzie mieli kilka dobryc sztuk. Jednak generalnie tak kolorowo to nie jest :)
Więc wiemy już że jeśli się postarać to można trafić genialny szybki i celny egzemplarz. Miło to słyszeć, bo mnie te Sigmy jakością obrazu również bardziej się podobają od EF 50/1.4
Trzeba będzie kiedyś poszukać.
Pewnie masz rację, że to kwestia szczęścia, wielu narzeka na Sigmy i to jest prawda. Sigma mi nie płaci za reklamę więc oczywistym faktom zaprzeczać nie zamierzam. :D
Ale jak wiesz, różnie też bywa z jakością poszczególnych egzemplarzy eLek.
I o ile w Sigmie taki stan jest do zaakceptowania (cena! i możliwość kalibracji w aparacie bądź w serwisie za darmo) to wykładając 1000-1200 euro na obiektyw, kłopoty z AF/BF nie są raczej miłym dodatkiem...
Ja chcę tylko powiedzieć że wszelkie uogólnienia szkodzą i doradzić osobiste wypróbowanie kilku egzemplarzy poszukiwanego szkła (czy to Canon czy to Sigma) w sklepie.
Opieranie się na opinii mojej czy kogokolwiek to marny argument na poniesienie wysokiego wydatku.
Ernest_DLRS
22-05-2009, 14:01
Masz rację zawsze trzeba zwyczajnie sprawdzić kilka sztuk i wybrać z tego coś co będzie grało z naszą puchą. Co do eLek to fakt, ostatnio chyba coś kontrola jakości im przepuszczać zaczęła różne babole. A za te pieniądze nie powinno być mowy o jakichkolwiek błędach optycznych. Natomiast zdażają się one znacznie rzadziej, niż u Sigmy czy Tamrona, i to jest ta zasadnicza różnica (dająca przewagę Canonowi). Jeśli nie masz cierpliwości szukać tego jedynego egzemplarza Sigmy to kupujesz raczej poprawnego Canona, a jak masz siły i chęci i cierpisz na brak kasy, to szukasz dobrej Sigmy :)
Witam wszystkich . mam dylemat potrzebuję stałkę 50 i po przeczytaniu opini nie wiem który canon 50 1,8 ,canon 1,4 czy Sigma 50mm f/2.8 EX DG MACRO różnice cenowe nie takie duże , potrzebuję dobrego (i niestety taniego) szkła do portretów .
Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi szkłami proszę o opinie ;)
gadget_zary
01-12-2009, 11:11
Z tego co tu napisałeś to Canon 50mm 1.4, a jeżeli interesuje cie dlaczego to poszukaj na forum, wiele razy był już opisywany przez wielu użytkowników
paatryk77
01-12-2009, 19:26
raz w zyciu zalozylem te sigme na mojego 40d ale za to na dwie godziny. mydlo i niecelny AF jak talala. kupilem canona. dwa razy tanszy lzejszy i nie mam takich problemów ;-). zdarzaly mi sie powazne wpadki AF ale w bardzo ciemnym kosciele, co sie oczywiscie nie liczy do zadnych wad ;-) bo to by pewnie i sumicronie sie zdarzylo ;-).
Witam wszystkich . mam dylemat potrzebuję stałkę 50 i po przeczytaniu opini nie wiem który canon 50 1,8 ,canon 1,4 czy Sigma 50mm f/2.8 EX DG MACRO różnice cenowe nie takie duże , potrzebuję dobrego (i niestety taniego) szkła do portretów .
Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi szkłami proszę o opinie ;)
do jakiego typu portretów? 50mm nie jest typową ogniskową portretową. Rozważ 85/1.8.