Zobacz pełną wersję : Epson v300 - opinie i porady
molmagic
19-05-2009, 23:40
Ma ktoś Epsona v300? Skanował ktoś tym filmy bw/kolor? Proszę mi napisać czy wart jest tych czterech stów z hakiem? Ponadto zastanawia mnie że nie jest on wymieniany jako skaner supportowany przez silverfast...No właśnie, czy dużo na tym stracę, bo czytałem że silverfast daje bdb rezultaty.
Ma ktoś Epsona v300? Skanował ktoś tym filmy bw/kolor? Proszę mi napisać czy wart jest tych czterech stów z hakiem? Ponadto zastanawia mnie że nie jest on wymieniany jako skaner supportowany przez silverfast...No właśnie, czy dużo na tym stracę, bo czytałem że silverfast daje bdb rezultaty.
Mam poprzednika - V200. Do negatywów BW sprawdza się dobrze. Oczywiście jeśli mówimy o amatorskim, domowym wykorzystaniu. Slajdy to już inna para kaloszy i cudów nie oczekuj.
Co do silverfast to nie wiem o co chodzi. Używam oprogramowania epsona które jest IMO przyzwoite.
molmagic
20-05-2009, 12:53
no i jeszcze jedno. Ile mpix da się wyciągnąć z małego obrazka na tych skanerach?
przy skanowaniu małego obrazka w orginalnym rozmiarze przy rozdzielczości 2400dpi mnie wychodzi +/- 2159x3343 w tiff obraz wazy ok. 42 mb , na 4800 dpi oczywiscie wiecej...
Z silverfast działa ale w wersji demo masz watermarka w skanie.
Ja mam problem z praca Vuescan + Epson V300 - prescan działa, lecz już skan negatywu się zawiesza - nie ważne która wersja.. Jakieś pomysły ?