Zobacz pełną wersję : kalibrator
dpgstyle
19-05-2009, 16:51
Witam serdecznie, mam drobne pytanko szczególnie do użytkowników maszynek APPLE ..... jaki kalibrator w przyzwoitej cenie poleciacie? po tym co poczytałem w necie, jestem bliski wybrania jednego ze Spyder'ów ..... zastanawiam się mianowicie nad zakupem : Spyder 3 Elite lub Spyder 3 pro, i nie wiem czy wersja "elitarna" jest warta dopłacenia 2 stówek, a może ma ktos cos innego dobrego do polecenia?? zależy mi żeby kalibrator był dosyc łatwy w obsłudze, nop i przede wszystkim żeby współpracował z komputerami AppLe...
i kolejne pytanie, czy po uźyciu kalibratora kolorystyka i jasnośc obrazów powinna byc taka sama we wszystkich programach?? czy jest to kwestia odrębnych ustawień..u mnie problem różnicy dotyczy programu Digital photo professional, który obrazy prezentuje "inaczej" niż photo shop i lightroom...
pozdrawiam
Na twój problem nie pomoże żaden kalibrator, tylko Camera Matching Profiles do ściągnięcia ze stron Adobelabs.
A co do kalibratora, to zależy jaki masz monitorek.
dpgstyle
19-05-2009, 18:49
chyba sprawdze te camera matching profiles?? a co to wogóle jest i jak działa??
co do monitora zaś, to jest to IMAC... z tej ostatniej serii... nie białe tylko szaraczki
chyba sprawdze te camera matching profiles?? a co to wogóle jest i jak działa??
co do monitora zaś, to jest to IMAC... z tej ostatniej serii... nie białe tylko szaraczki
Odwzorowuje rendering barw profili Canona: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
uuuuu imacz alu... 20, czy 24?
dpgstyle
19-05-2009, 20:03
alu 24..... dobrze mi służy... tylko musze w koncu zarządzic kolorami i jasnością jak trzeba... stąd to parcie na kalibrator--> tylko który..
Z alu 24" jest zonk - jest to panel wyposażony w bardzo fajną matrycę H-IPS A-TW, która jest nawet nienajtragiczniej zlinearyzowana, tylko skurczybyk jest jasny jak d... zakonnicy. Minimalna jaskrawość tego paneliku wynosi ok. 160-200cd/m^2 co doskonale predystynuuje go do pracy w okularach przeciwsłonecznych.
O ile się orientuję, jedyne co napewno skalibruje ten monitor przy niższej jaskrawości (niestety kosztem tonalności) jest oprogramowanie ColorEyes i być może basICColor, ale co do tego ostatniego nie jestem pewien (choć podejrzewam, że ColorEyes oparte jest o engine basICColor). Najlepiej zatem byłoby wejść w posiadanie jakiegokolwiek kolorymetru X-Rite i1, lub ewentualnie od biedy Spyder3 (choć tego ostatniego nie testowałem, więc za niego głowy nie daję) i do tego dopasować stosowne oprogramowanie.
dpgstyle
19-05-2009, 22:09
co prawda to prawda jasny to on jest... jak latarnia morska normalnie.... ja jade na jasnosci zmniejszonej do połowy.... metodą prób i blendów patrzac na wyniki z odebranych z labu odbitek doszedłem do takiego ustawienia... z mojego rekonesansu wynika źe polecasz minimum cos w ten desen
http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/kalibratory-kolorow-x-rite-eye-one-display-2-gdansk_3394680.html
jeden z najtanszych a i tak dosyc drogo.... musze poczytac jeszcze o tych SPiderach, liczyłem że może ktoś działa na podobnym sprzecie i ma cos wartego polecenia..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps.
czornyj , jescze jedno pytanko.... zainstalowałem te profile.... jest ich kilka do wyboru, na czym teraz polega zabawa??? mam dopasowywać je do ustawien aparatu podczas robienia fotki??? .... bo wyczytałem w netowych mądrościach źe naleźy poprostu ustawić Adobe Standard beta 2 poniewaz jest to ustawienie optymalne....