PDA

Zobacz pełną wersję : czy L`ki są szczelne?

Alzail
09-08-2005, 13:11
no wlasnie ;] czy obiektywy z profesionalnej serii L Canona sa szczelne? :)
tzn. chodzi mi o odpowiedz obrazowa :) typu na srednim desczu mozna spokojnie focic, czy cos takiego :)

i drugie pytanko czy 350D jest szczelne ? :) rowniez chcialbym uzyskac odpowiedz obrazowa :)

Pozdrawiam
Alzail

muflon
09-08-2005, 13:19
no wlasnie ;] czy obiektywy z profesionalnej serii L Canona sa szczelne? :)Nie wszystkie, ale mozna znaleźć dokładną listę - przewijało się to już kiedys na forum.

tzn. chodzi mi o odpowiedz obrazowa :) typu na srednim desczu mozna spokojnie focic, czy cos takiego :)Tak, ale do uzyskania pełnej szczelności potrzebny jest a) filtr z przodu b) jednocyfrowe body :) (ze względu na gumowy ring przy bagnecie)

i drugie pytanko czy 350D jest szczelne ? :) rowniez chcialbym uzyskac odpowiedz obrazowa :)Nie jest. Ale obrazowo - mając obiektyw "weatherproof" możesz mniej więcej focić, skupiając się tylko na chronieniu body. To wbrew pozorom spora różnica :)

Alzail
09-08-2005, 16:07
hmm ok :) dzieki ale, czy ktos moglby mi ta liste pokazac ? :) szukalem szukalem i nawet na stronie canona nie pisze nic przy stalce 200m f/2.8 a o takowa mi wlasnie chodzi :)

Filtr to pewnie dokrece ale jednocyfrowe body... hmm :P pewnie tez kiedys ;]

muflon
09-08-2005, 16:13
Wpisz w google "canon sealed lenses list", trzeci wynik od góry...

Strona jest co prawda sprzed ponad roku, ale chyba od tej pory żadnych rewolucyjnych zmian w szkłach nie było.

skrzat
09-08-2005, 16:19
Tak, ale do uzyskania pełnej szczelności potrzebny jest a) filtr z przodu [...]

Najlepiej B+W Kaseman, bo ma uszczelnienia pomiędzy szkłem a pierścieniem :)

Alzail
09-08-2005, 16:41
eh to do kitu z takim czyms :P szklo za 4k zł nie jest szczelne.... ale chyba jest szczelniejsze niz KIT badz Sigma 70-300 APO DG ? :)