Zobacz pełną wersję : Jakie szkła do Canon 50d???
Witam serdecznie. Byc moż temat był wałkowany,ale potrzebuje waszej fachowej porady. Niestety życie zmusiło mnie do sprzedaży mojej pełnej klatki gdyż nie miałem mozliwości finansowo wyposażyć go w odpowiednie szkła. Postanowiłem zainwestować w Canona 50D i tu mam dylemat.Chcę kupic jakieś jedno albo dwa porządne szkiełka do tego formatu.Dodam ,że od czasu do czasu bedę focił jakieś imprezy okolicznościowe ,ale też bawię sie trochę z fotografią mody, w studio i poza nim. Myslałem nad jakimś jasny szkiełkiem Canona,może jakas L-ka?No właśnie ale jaka ogniskowa bedzie w miarę uniwersalna (jeśli o takiej można mówić) Mam zamiar kompletować te szkła ,żeby kiedyś przejść znowu na peną klatkę. Dziekuję za podpowiedzi.
Witam serdecznie. Byc moż temat był wałkowany,...
1000 i 500 razy :-D
Kup 17-40 by te oklicznościowe imprezy i całość modela pochwycić, a i na cropie jakiś portret zrobisz. Nie zrujnujesz się. 24-105 będzie chyba za wąski...
Zastanawiałem się nad 17-40 f 4 własnie,ale na forum sporo ludzi psioczyło na to szkło ,że do ślubów to to sie nie nadaje ,za ciemne,ze mydli itp, a cena dla mnie zachęcająca.Nie ukrywam ,że myślałem w zainwestowanie w 16-35 f 2.8,tylko czy nie bedzie za krótko do takiego portretu naprzykład.:)
Zapytaj na PW himiego. On używa 17-40 i bardzo sobie chwali. Ma też doświadczenie w ślubach, zdaje się. Jego zdanie napewno będzie kompetentne.
Zapomniałem dodać,że dysponuje kwota około 8000zł na wszstko czyli 50d plus szkła.
Zapomniałem dodać,że dysponuje kwota około 8000zł na wszstko czyli 50d plus szkła.
czytam Twoje posty i tak jakoś ciśnie mi się zapytanie co do tej pełnej klatki, którą musiałeś sprzedać - a na jakich szkłach pracowałeś wcześniej z pełną klatką???
dziobolek
17-05-2009, 23:17
czytam Twoje posty i tak jakoś ciśnie mi się zapytanie co do tej pełnej klatki, którą musiałeś sprzedać - a na jakich szkłach pracowałeś wcześniej z pełną klatką???
Zgaduję!
Nikon D700 + 50/1.8???
Zgaduję!
Nikon D700 + 50/1.8???
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
kto wie może być i tak:)
sbogdan1
17-05-2009, 23:36
To ja może zgadnę ,,fot.otworkowa,, bez urazy rzecz jasna ...
Pełna klatka to nei tylko xD, ale też kliszaki :-)
Sorka za takie niepoważne podejście, ale pierwszy post taki mało poważny jest.
Tak miałem D700 z 50 1.8.Trudno może ktoś pomysli ,ze się uwsteczniam z systemem ale taka mam sytuację i na razie musiałem zrezygnowac zpełnej klatki.|Dodatkowo zawsze kusił mnie system Caona i jego szklarnia.Prosze więc o poważne podpowiedzi.Dziękuję serdecznie