Zobacz pełną wersję : Ustawianie ostrości w kamerach filmowych
Oglądając filmy coraz częściej zastanawiam się w jaki sposób ustawiana jest ostrość w "niestatycznych" scenach. Czy jest to profesjonalizm kamerzystów którzy obsługują w czasie rzeczywistym pierścień transfokacji, pierścień ostrości oraz panning kamery, czy może te obowiązki są rozłożone na kilka osób? Kolejną myślą, która przychodzi mi do głowy jest wstępny pomiar wszystkich ustawień ostrości łącznie z czasami w których zostają wykorzystywane, zapisanie ich na kartce i używanie jej podczas nagrywania. Myślałem jeszcze o użyciu jakiś urządzeń elektronicznych, na przykład urządzonku które odtwarza zapisane pozycje pierścienia ostrości w zadanych przez nas sposobach (płynne i powolne, albo szybkie i ostre).
Mamy na forum profesjonalnych operatorów? Anybody? :D
Sugerowałbym zadać to pytanie na forum dla kamerzystów :roll: .
Google : forum + kamery na ten przykład.
Dziękuję Vitezie za pomoc, sam bym na to nie wpadł.
Temat do usunięcia.
Stanislaw
15-05-2009, 14:54
Micles, jak znajdziesz coś na ten temat, daj znać. ;>
Nie znajdę, bo jestem zbyt leniwy, żeby rejestrować się na kolejnym forum z którego będę dostawał na maila jakieś powiadomienia itp...
Myślę, że jeżeli nawet nie ma na CB nikogo, kto nie uczył się o tym/nie zajmował się tym, to na pewno wielu ludzi fotografowało na planie filmowym i mogło przez przypadek podpatrzyć jak to się robi.
Ja sam byłem na planie Magicznego Drzewa, ale nie rozszyfrowałem jak oni to robią. Wiem tylko, że kilku pcha wózek, jeden siedzi i operuje kamerą, ale na jakiej zasadzie, to nie wiem. Widziałem również jak mierzyli miarą odległości od kamery do poszczególnych obiektów, ale po co, to nie wiem.
Dziękuję Vitezie za pomoc, sam bym na to nie wpadł.
Temat do usunięcia.
Zamknę. Temat nie na to forum ani podforum, ale może litościwiec jakiś Ci priva napisze :p .
A notyfikacje mailowe łatwo w profilu powyłączać... wystarczy chcieć.