PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w bardzo ostrym słońcu i ISO

mieszko_1vp
13-05-2009, 22:26
nie wiem czy nie dam plamy-ale po dzisiejszym "plenerze" jak wrzuciłem fotki na kompa mam dziwne wrażenie że na fotkach przy ISO 100 różnica w kontraście -światło-cień jest dużo większa ,niż przy wyższych ISO.Czy jest na to jakieś wytłumacznie-czy znów coś mi sie tylko wydaje

orlen.ownlog.com
22-05-2009, 17:32
im wyzsza czułosc tym mniejsza rozpietosc tonalna, co oznacza mniej szczegółów
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wynika to po prostu z konstrukcji matrycy

Artur79
23-05-2009, 11:35
czy dla fotek w cieniu ale przy dniu czystym i słonecznym, dało by jakieś korzyści używanie Highlight Tone Priority ? Z tego co doczytałem ma sens przy ISO powyżej 200

arturs
23-05-2009, 18:12
czy dla fotek w cieniu ale przy dniu czystym i słonecznym, dało by jakieś korzyści używanie Highlight Tone Priority ? Z tego co doczytałem ma sens przy ISO powyżej 200

żadnych - po pierwsze minimalne iso to chyba 200 o ile pamiętam, a po drugie wtedy aparat naświetla "na światła" czyli powiedzmy że zrobi je na granicy przepalenia z czego wynika że cienie będą ciemniejsze.. da to taki sam efekt jakbyś wprowadził korekcję +1ev.. reasumując - szkoda sobie tym głowę zawracać.. Canon zawsze naświetlał " na cienie" - bo jasne łatwiej wyciągnąć a z cieni czasem tylko szum zostaje..

orlen.ownlog.com
23-05-2009, 21:09
żadnych - po pierwsze minimalne iso to chyba 200 o ile pamiętam, a po drugie wtedy aparat naświetla "na światła" czyli powiedzmy że zrobi je na granicy przepalenia z czego wynika że cienie będą ciemniejsze.. da to taki sam efekt jakbyś wprowadził korekcję +1ev.. reasumując - szkoda sobie tym głowę zawracać.. Canon zawsze naświetlał " na cienie" - bo jasne łatwiej wyciągnąć a z cieni czasem tylko szum zostaje..

nie canon zawsze naswietlał na cienie tylko swiatłomierze zawsze sprowadzają eskopozycje do tzw 18% szarosci :roll:

arturs
23-05-2009, 21:33
nie canon zawsze naswietlał na cienie tylko swiatłomierze zawsze sprowadzają eskopozycje do tzw 18% szarosci :roll:
Nie do końca - jak światłomierz działa to wiem..
ale mnie chodzi o to że te same (też skalibrowane na 18% szarości) światłomierze w nikonie naświetlają bardziej "na światła" - to kwestia softu - imho lepiej na cienie ale to jak kto woli.. gdzieś na pl.rec.foto dawno temu ktoś robił nawet jakieś takie doświadczenie ze swiatłomierzem minolty, jakimś canonem i nikonem (nie wiem czy to już za czasów cyfry było czy wcześniej) i wynikały z tego takie małe odchyłki właśnie w stronę świateł w nikonie a cieni w canonie z tym że było to (o ile dobrze pamiętam) odchyłki rzędu +/- 1/3 EV czy jakoś tak - od wskazań zewnętrznego światłomierza - więc w sumie niewiele