PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zsynchronizować dwa cyfraki?

AlaN
13-05-2009, 12:57
Cześć.

Wie ktoś moze jak zsynchronizowac dwa cyfraczki tak, zeby oba zrobily zdjecia w tej samej chwili? Widzialem gdzies w sprzedazy takie pudeleczko ktorym laczylo sie oba aparaty przez USB, na kartach SD byl soft obslugujacy toto i mozna bylo sterowac oboma aparatami za jednym pstryknieciem. Interesuje sie fotografia 3D i zdjecia nieruchomych przedmiotow opanowalem jednym aparatem (z reki :) ), ale chcialo by sie zrobic zdjecia czegos co sie rusza; a bez dwoch jednoczesnie wyzwalanych aparatow nic z tego nie wyjdzie :(

Wiec.... wie ktos z Was jak je zmusic do dzialania razem? Mam A630 i starego A60 (moge miec dwa A60 jakby nie chcial A630 wspolpracowac z A60).

HuleLam
13-05-2009, 13:35
A Twoje aparaty przypadkiem nie obsługują pilota na podczerwień? Do A630 na pewno możesz podpiąć pilota USB po zainstalowaniu CHDK. Co do A60... nie wiem ;)

AlaN
13-05-2009, 20:26
W 630 mam załądowany CHDK (stary, jeden z 1-szych, ale włąśnie władowałem najnowszy; WOW! Ile nowych opcji!!!) ale i tak nie wiem jak wywołać ten "zdalny spust". Muszę się oczytać i poszukać jakiegoś przepisu po polsku :-) . W A60 niestety nic nie właduję :-( . Nic to, kombinuję dalej. Dzięki na razie za podpowiedź.

Donikm
16-05-2009, 17:47
Cześć,
http://www.youtube.com/watch?v=gga3PM8GqVw&feature=related

mały przykład zastosowania PocketWizzard , Jedno urządzenie jako nadajnik mocowany na hotshoe, kolejny podłączony poprzez kabel wyzwalający do drogiego aparatu i mamy gotowy zestaw , rozwiązanie nietanie , ale na pewno skuteczne.

Pozdrawiam.

micles
16-05-2009, 19:06
Myślę, że pockety mogą nie chodzić w seriach PowerShot :D