Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw w "okolichach" 30mm (stałka czy zoom)?
Witam! Pierwszy raz na forum Canona :)
Mam prośbę o pomoc w wyborze obiektywu.
Zamierzam zmienic system z Nikona na Canona
Aktualnie posiadam Nikona d70s oraz N35mm/2 N50mm/1.8 N18-200mm/3.5-5.6 (którego szczerze nie znoszę! :evil: )
Ze względu na brak w ofercie Nikona teleobiektywu takiego jak ma Canon 70-200/4 (nie mam ochoty wydać prawie 5 tysięcy złotych na N80-200/2.8, którego nie wiem czy będe miała siłę nosić :twisted: )
Zdecydowałam się na bodu 50D i wspomniany 70-200/4. Właśnie "dla" niego zdecydowałam się na zmianę systemu (no... nie ukrywam, że matryca CMOS też mnie skusiła).
Na dzień dzisiejszy powyższy zestaw plus stałka w okolicach 30mm by mi wystarczył (bardzo lubię mojego N35/2 za wagę, jakośc zdjęc, ostrość).
Zaczęłam szukać takiego obiektywu w ofercie Canona. Generalnie chciałabym kupic coś czego nie będę chciała za rok wymienić, wiec jestem gotowa przeznaczyć na ten obiektyw troche wiecej kasy (niestety nie tyle by kupic 35L :( ). Rozważałam dwie stałki:
C35/2-niestety ma rózne opinie
C28/1.8-mimo, że wiele sklepów ma go w swojej ofercie, kiedy dzwonie pytając o dostepność... nie maja i nie wiadomo kiedy będzie. :(
Zaczęłam się zastanawiać nad dołożeniem kasy i kupieniem C17-55/2.8
Fotografuje głownie ludzi, najczęsciej dzieci, czesto także w pomieszczeniach, dlatego potrzebuję czegoś jasnego i w miarę szerokiego.
Kusi mnie uniwerslaność tego zooma, ale stałki też lubię :)
Poradźcie, proszę. Warto kupić 17-55/2.8? Co wybrać: zakres ogniskowych czy światło? Jak ma się jakość zdjęc z niego do 28/1.8? A może jakies inne propozycje? Nie chce kupowac Sigmy czy Tamrona. Zbyt dużo naczytałam się o różnej jakości poszczególnych egzemplarzy. :(
Z góry dziękuję za pomoc!
Brawa dla każdego kto przebrnął przez ten elaborat :mrgreen:
christof
13-05-2009, 11:20
C35/2-niestety ma rózne opinie
C28/1.8-mimo, że wiele sklepów ma go w swojej ofercie, kiedy dzwonie pytając o dostepność... nie maja i nie wiadomo kiedy będzie. :(
Zaczęłam się zastanawiać nad dołożeniem kasy i kupieniem C17-55/2.8
Fotografuje głownie ludzi, najczęściej dzieci, często także w pomieszczeniach, dlatego potrzebuję czegoś jasnego i w miarę szerokiego.
Kusi mnie uniwersalność tego zooma, ale stałki też lubię :)
Poradźcie, proszę. Warto kupić 17-55/2.8? Co wybrać: zakres ogniskowych czy światło? Jak ma się jakość zdjęc z niego do 28/1.8?
Ja Ci mogę powiedzieć, że stałka jest jednak niezastąpiona właśnie w mieszkaniu i do fotografii dziecka, ja właśnie używam na przysłonach 2.0 / 2.2 - 28/1.8 i pomiędzy Tamronem 17-50 jest przepaść (np ustawiając Tamiego na 28 2.8 i tą stałkę = Canon miażdży :D - bokeh, ostrość.. pomijając sam AF i budowę) powiem. Oczywiście wymieniony przez Ciebie Canon to kawał super szkła, z dobrym światłem stabilizacją i fajnym zakresem ogniskowych, ale jeżeli masz takie wymagania to lepiej może 28/1.8 i 50/1.4 :D Na tym forum znajdziesz też wiele porównań w wątkach np z Sigma 30/1.4, czy właśnie Canonem 35/2 - najlepiej szukać w google "fraza" site:canon-board.info, bo wbudowana wyszukiwarka nie jest najlepsza.
najlepiej szukać w google "fraza" site:canon-board.info, bo wbudowana wyszukiwarka nie jest najlepsza.
tu jest dokładnie opisane w jaki sposób:
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
jesli wybor mialby byc pomiedzy 17-55 a 28 1.8 to ja bym wybral 17-55. Mialem oba i przyznam ze zoomem pracowalo mi sie lepiej. 28 jest jednak troche "miętki" i wąskawy na cropie. Z 17-55 bylem naprawde bardzo bardzo zadowolony. Niestety nijak nie szlo go zapiac do FF :( i poszedl w dobre rece.
Christof! Dziękuję! Wyszukiwarka na forum rzeczywiście jest "taka sobie", dlatego przeglądałam wątki na tym podforum po kolei. Naczytałam się dużo, mądrzejsza jestem ;) ale co kupić nie wiem nadal.
Z 28/1.8 jest ten problem, że go nigdzie nie ma. A ja żeby kupić sprzęt Canona musze zacząc sprzedawać swoje Nikonowskie graty ;) więc efekt może byc taki, że czekając na pojawienie się 28/1.8 w sklepach, będę miała podpięte do body tylko 70-200/4 :(
O Sigmie 30/1.4 naczytałam się sporo także na forum Nikona, wiedziałam mnóstwo świetnych zdjęc zrobionych tym obiektywem, ale boję się, że trafi mi się kiepski egzemplarz... :(
Przyszedł mi do głowy taki jeszcze pomysł. 85/1.8 (dla jakości obrazu) i szerzej do pomieszczeń 35/2 (mam teraz taką ogniskową i radze sobie z nią świetnie ;) )
Lepszy taki zestaw niż 17-55? Zależy mi najbardziej na ostrości zdjęć, celności AF.
Dodam jeszcze, że raczej w najbliższym czasie nie planuje przejścia na pełną klatkę, więc mogę kupić szkło tylko do cropa.
MacGyver! Dziekuję za pomoc. "Idę" szukać :-D
85 mm mam i polecam szczerze, jednak nie rozwiaze on Twojego problemu i nadal bedziesz miala 70-200 zakres. 35/2 - nie uzywalem, ale jako jedyna ogniskowa na cropie, ponizej 70mm to wydaje mi się zbyt mało, to moze juz lepiej 50mm 1.4 + 35/2 ?
na optycznych chyba nie mieli zbyt dobrych opini o 35/2.
a myslalas o sigmie 20 1.8? czy to juz za szeroko?
Loome!
Wiem, że 85mm nie rozwiąże problemu, dlatego jesli on, to na bank też 35mm.
Chodzi mi po prostu o to, że ten 35mm byłby takim ratunkiem gdyby 85 było za wąsko (pewnie w większości pomieszczeń... ;( ). Generalnie potrzebuję szkieł do portretu (85-ka byłaby idealna) i jakiegoś tam domowego pstrykania dzieciaków (tu przyda się 35/2). A tele do mojej drugiej pasji: rajdów samochodowych :)
Mówisz, żeby rozważyć 50/1.4? Przeszukując forum kompletnie nie zwracałam na niego uwagi. W oczy rzucały mi się bardzo dobre opinie o 85/1.8.
Nie rozważam w ogóle Sigm. Boję się, że nie trafię na ostry egzemplarz, a nie bardzo chce mi się bawić w wymienianie go (znam przypadki, że dopiero za trzecim, czwartym razem ktoś trafiał na dobry egzemplarz). Ja chcę robić zdjęcia, a nie testować kolejne Sigmy ;)
mor_feusz
13-05-2009, 12:02
Wlasnie zakupilem 35/2 - niedlugo jade na ulopik to cos wiecej napisze. Jak narazie szkielko git (pare pstrykow). Nie jest to eLka ale dobrze jest. Silniczek troche bzyczy (prawie jak w sigmie) ale jest szybki i celny (pod 40D). Polecam. dobry zestaw to 28/1.8 (lub 35/2) + 85/1.8 i jaki tam chcesz zoom.
Jest jeszcze Sigma 28/1.8 w atrakcyjnej cenie i z bagnetem EF (pelnoklatkowym)
na www.optyczne.pl test rozdzielczosci wyszedl im tragicznie dla pelnej dziury
jednakze inne portale tego nie potwierdzaja
w zasadzie na TYLKO na optycznych wyszlo ze jest mydlo do f4
cena tez atrakcyjna
edit:
http://www.optyczne.pl/4.12-Test_obiektywu-Sigma_28_mm_f_1.8_EX_DG_Aspherical_Macro_Komentarz e_czytelnik%C3%B3w_(3)_.html
link do ostatniej strony testow z komentarzami uzytkownikow
zastanawiajacy jest ostatni komentarz
mor_feusz
13-05-2009, 12:26
No i Sigma 20/1.8 Mialem przyjemnosc focic tym szkielkiem na 1D MK III oraz 1Ds MK III. Bardzo pozytywne opinie.
No i właśnie dlatego, że jest tak duża rozbieżność w jakości konkretnych egzemplarzy Sigm, boje się kupic "kundelka" :(
poszukaj sigm w sklepie - ja podpinalem do tej pory w sklepie 4 rozne sigmy pod 40d - na zadnej nie mialem BF/FF. gdyby nie braki na koncie to bralbym niedawno 18-50, bo bardzo mi się spodobala no i byla za 1400 niecale:)
jesli tylko awaryjnie potrzebujesz czegos mniej niz 70mm to moze ten 35/2 byc ok. Jest chyba tez przystepny cenowo. Jezeli wolisz cos troche porzadniejszego to ten 28/1.8 bedzie pewnie duzo lepszy. Za to na wakacje uniwersalnie byloby miec C 17-55, wydaje mi sie, ze calkiem ladny obrazek wychodzi, zresztra pewnie ogladalas na pixel-peepers :)
Ja tylko dodam że warto może rozważyć 40d zamiast 50d...
Loome! Dziękuję za pixel-peepers :) Właśnie oglądam.
Nie wiem na co się zdecydować. Z jednej strony trochę mnie kusi uniwersalność zooma, ale z drugiej tak lubię moją lekką, małą 35-kę.
mozna nawet pomyslec o 20d zamiast 50d. jakosc obrazka nie odbiega, moze conajwyzej wygoda uzytkowania, ale po nikonie d70s to nie bedzie nic strasznego, a zaoszczedzisz tyle kasy ze nawet 35L sobie mozesz kupic :p
Blindseeker
13-05-2009, 13:21
Loome! Dziękuję za pixel-peepers :) Właśnie oglądam.
Nie wiem na co się zdecydować. Z jednej strony trochę mnie kusi uniwersalność zooma, ale z drugiej tak lubię moją lekką, małą 35-kę.
35/2 canon tez jest mała i lekka - i przy okazji dobra optycznie - więc prawdopodobnie będzie to dobry wybór.
nie mialem okazji dotykac wiec zdjae sie na Twoja opinie:) ale widze ze sam masz w stopce 28- dlaczego nie 35?
Blindseeker
13-05-2009, 13:36
nie mialem okazji dotykac wiec zdjae sie na Twoja opinie:) ale widze ze sam masz w stopce 28- dlaczego nie 35?
Bo zbieram na 35/1.4 ;)
to lepiej wylacz komputer, oszczedzaj prad, bo to wydatek spory :p:)
Przyszedł mi do głowy taki jeszcze pomysł. 85/1.8 (dla jakości obrazu) i szerzej do pomieszczeń 35/2 (mam teraz taką ogniskową i radze sobie z nią świetnie ;) )
Lepszy taki zestaw niż 17-55? Zależy mi najbardziej na ostrości zdjęć, celności AF.
Pod cropa brałbym jednak 17-55. 35/2 to fajny obiektyw ale dopiero na pełnej klatce pokazuje na co go stać.