Zobacz pełną wersję : Canon 350d jak sprawdzic przebieg w aparacie
stefan-istan_com_pl
13-05-2009, 00:11
Witam,
mam trywialne pytanie - sprzedaje aparat i ludzie pytają ile wypstrykałem zdjęc.
Jak to sprawdzic?
pozdro
WiatruMistrz
13-05-2009, 01:37
Niestety tylko w autoryzowanym serwisie Canona ...
a 300d, moze ktos zna program do odczytywania przebiegu?
preinwher
13-05-2009, 13:29
Taki soft to chyba tylko serwis posiada.
a 300d, moze ktos zna program do odczytywania przebiegu?
Po raz enty - nie ma ogólnodostępnego programu do odczytywania przebiegu tego modelu korpusu (i nie tylko tego). Operację taką może przeprowadzić tylko i wyłącznie autoryzowany serwis. Jeżeli chodzi o serię xx0D to tylko w modelu 450D mamy możliwość sprawdzenia przebiegu we własnym zakresie.
Spróbuj użyć tego programu:
http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
U mnie na 1000d działa i chyba nawet się zgadza.
@ dyszol
Nawet na źródłowej stronie (dla podanego link'a) wisi informacja:
" (...) The shutter count information is available *only* on Canon DIGIC III/IV DSLRs *except* the 1D* series. This means that EOSInfo will display the shutter counter for the 40D, the 50D, the 450D, 500D, and the 1000D. It will also show the shutter counter for the 5DMkII, but the camera must be power-cycled before the value is updated. The shutter counter will not be displayed (or will be displayed as "0") on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D. It's not that I have anything against the owners of those cameras, but simply that the Canon SDK does not support retrieving the shutter count for them (...)"
@ stefan-istan_com_pl
Jeśli nie pilnowałeś numeracji plików przez cały czas i od początku, to tylko serwis.
Jeśli nie pilnowałeś numeracji plików przez cały czas i od początku, to tylko serwis.
No nie tylko, a hackfirmware dla 350d ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=52726
Wgrywanie nowego (i nieoryginalnego) firmware do aparatu tuż przed sprzedażą? Nie, dziękuję ;)
Może coś mi się pokręciło, ale czy przypadkiem z tym hackfirmware nie było też jakichś problemów z niezawodnością odczytu przebiegu?
No tak, dla 350d nie ma możliwości. Przynajmniej inni z obsługiwanym sprzętem skorzystają.
myslidar
18-10-2009, 13:35
Wgrywanie nowego (i nieoryginalnego) firmware do aparatu tuż przed sprzedażą? Nie, dziękuję ;)
Może coś mi się pokręciło, ale czy przypadkiem z tym hackfirmware nie było też jakichś problemów z niezawodnością odczytu przebiegu?Hack działa tylko wtedy gdy odpowiednio spreparuje się kartę. Bez tego nie wprowadza żadnych zmian, oprócz możliwości bootowania z karty.
Fakt, o tym z rozpędu zapomniałem :oops:
WiatruMistrz
18-10-2009, 16:23
Wgrywać hack'a i nie marudzić, wreście jest bat na nieuczciwych sprzedawców którzy zaniżają przebieg puszek 350D/400D. Mnie rok temu na tej 350'tce oszukał gość z allegro na 6k klatek tylko/czy aż...
Nie mam z hackiem żadnego problemu a non stop z aparatu korzystam na moich obiektywach...
myslidar
18-10-2009, 19:41
Generalnie jakbym chciał kupić 350D to i tak bym zaraz zainstalowal hack. Daje fajne możliwości, więc to by była dla mnie zaleta :)