Zobacz pełną wersję : wskaźnik baterii w 350D
Witam,
właśnie zmieniłem puszkę z 300D na 350D i mam pytanie. Ponieważ grip (zamiennik marki Delta) daje możliwość skorzystania z baterii AA, zdecydowałem się na kupno porządnych baterii i ładowarki. Wydałem sporo, ale widzę taką zaletę w stosunku do kolejnych akumulatorów- baterie mogę też wykorzystać w lampie. W każdym razie, po załadowaniu nowych, świeżo sformatowanych baterii (2700mAh) do gripa, aparat pokazuje mi ich stan w połowie. Dwa razy próbowałem podmieniać i na nowo ładować baterie, ale nic to nie dało. Potem, jedyna znajoma osoba posiadająca taką samą puszkę, powiedziała, że ponoć tak jest. W serwisie na Żniwnej, dowiedziałem się, że trzeba by zmierzyć napięciew aparacie. Czy ktoś może się wypowiedzieć, jak to naprawdę jest?
preinwher
12-05-2009, 23:53
W gripie wygodniej jest używać dwóch akumulatorów niż baterii.
A gripy Delty potrafią wariować, wiem bo miałem właśnie w 350d. Oryginał to oryginał.
Serwis to chyba na Żytniej a nie na Żniwnej :)
Oczywiście chodziło o Żytnią :mrgreen:. Pomyliłem, bo na Żniwnej, to u siebie kupuję filtry do auta :-)
Zdaję sobie sprawę, że aku są najlepsze, ale czy tak się może trafić, że pokaże pół stanu?
preinwher
13-05-2009, 09:40
W zamienniku wszystko się może zdarzyć.
Dbaj o czystość wszystkich styków.
Czasami nie mogłem nic pokrętłem zmienić, pomogło dopiero wyłączenie i powtórne włączenie gripa. Dlatego do mojej 5d od razu zakupiłem oryginał. Jakość i działanie bez zarzutu.
To nie wina zamiennika tylko mniejszego napięcia jakie dają Ci akumulatorki w stosunku do dwóch akumulatorów dedykowanych. Stan naładowania baterii jest ustalany na podstawie napięcia, dlatego akumulatory, które bez problemu śmigają w lampie błyskowej, mogą czasem w aparacie nie odpalić (mam tak w swoim starym Canonie S1 IS).
No właśnie to uważam za jedyne rozsądne wytłumaczenie, bo przecież pojemność oryginalnych aku to (bodajże) 740mAh, a baterie mają 2700mAh. Więc różnica może być tylko w napięciu. I tu pojawia się kolejne pytanie: czy baterie pociągną tyle, ile wskazuje wyświetlacz- czyli połowę, czy dociągną do takiej ilości, jaką zrobiłbym, gdyby wyświetlacz wskazywał full?
Tomasz M.
13-05-2009, 12:26
Obawiam się, że możesz to ustalić tylko doświadczalnie. Aku (zwłaszcza typu AA) potrafią być bardzo różnej jakości, nawet w jednego producenta. U mnie np. z ośmiu GP jeden padł zupełnie po parunastu ładowaniach, a w dwóch baaardzo spadła pojemność, reszta jest OK. Pracuj z gripem na AA, a w rezerwie trzymaj dedykowany aku.
Akumulatorki mają to do siebie, że po kilku/kilkunastu cyklach każdy z nich żyje własnym życiem. Po naładowaniu pojemność i napięcie jest prawie takie same z dokładnością do 200mAh i 0,2V, lecz po rozładowaniu np. w lampie błyskowej, kilka ma napięcie 1,25V inny 1,30 a jeden rodzynek 1,1. Oznacza to tyle, ze one nie rozładowują się jednakowo i wyczerpanie akumulatorków nie oznacza iż poszło np 4x 2000mAh tylko zazwyczaj znacznie mniej. Polecam zakup ładowarki procesorowej, to będziesz widział jak się akumulatorki zachowują.
Na zakup kolejnej raczej się, w najbliższym czasie, nie zdecyduję- właśnie wywaliłem 170 na SONY BCG-34HRMF3 + 4 baterie 2700mAh. Ładuje każde ogniwo osobno, jest wskaźnik LCD i funkcja odświeżania baterii. Niestety nie pokazuje napięcia. Chyba zrobię tak, jak radzi Tomasz M.- będę jechał na bateriach, a aku będę trzymał pod ręką na zapas.
Wielkie dzięki za info.