Zobacz pełną wersję : 500d - 50d, było ale inaczej
Witam wszystkich, mój pierwszy post:-D
Czytałam podobne wątki dylematowe, ale wciąż... się waham.
Właśnie sprzedałam k10d, miałam się przesiąść na spadkowego Nikona, ale nie wyszło, więc chciałam zacząć przygodę z Canonem.
Od początku, miałam mz50 i kadyszkę z jakimiś (kiepskimi:oops:) szkłami.
Zastanawiam się nad 500d lub 50d, wiem, że tak za dwa trzy lata pokuszę się o 5d Mark II lub następców, ale na razie potrzebuję rozgrzewki i wersji budżetowej.
Zależy mi na:
- głównie krajobraz i architektura, ulica, ale
- kolor, ale dlatego canon
- też szybkie i jak najbardziej bezbłędne AF
- najczęściej fotografuję raw, ale nie przepadam za zabawą w ps, więc dobrymi jpegami nie pogardzę
- dooobre szkło do krajobrazu, mam dziwne i może niepoprawne upodobania, ale chciałabym, żeby prawie rysowało zdjęcia
Nie:
- ilość kl/s na pewno
Biorąc pod uwagę przejściowość modelu, czy 500d będzie złym wyborem? Jaką przewagę, jeśli chodzi o AF ma 50d?
Dziękuję z wszystkie odpowiedzi.
ilovemm90
12-05-2009, 14:15
500d nie ma jeszcze do kupienia w Polsce :) Ogolnie xxxD bedzie na pewno slabsze niz xxD. Wiec jesli zastanawiasz sie nad body to 40d/50d :P 500d sobie na pewno odpusc.
50D lub 40D i EF-s 10-22. Jeśli miałeś "kadyszkę", to plastikowy korpus entry level może cię rozczarować.
50D lub 40D i EF-s 10-22. Jeśli miałeś "kadyszkę", to plastikowy korpus entry level może cię rozczarować.
"kupa" to jest kobieta ;)
xxxd sobie odpusc, polecam 40d, napewno Ci wystarczy :)
toshimitsu
12-05-2009, 14:32
50d to zupelnie inna ergonomia pracy niz 500d. Smieszne jest to ,ze te aparaty sa w tej chwili w mniej wiecej tym samym przedziale cenowym ze wzgledu na filmiki w 500d. Na jesien pewnie wyjdzie 60D z filmikami i wtedy 500d poleci z cena na leb na szyje.
50D lub 40D i EF-s 10-22.
Owszem, do krajobrazów fajny zestaw ale...
Zastanawiam się nad 500d lub 50d, wiem, że tak za dwa trzy lata pokuszę się o 5d Mark II lub następców, ale na razie potrzebuję rozgrzewki i wersji budżetowej.
1. czy budżetowy (samo szkło ok.3k +puszka) - hmm, zresztą co rozumieć przez "budżetowy"?...
2. szkło nie jest zaprojektowane pod FF, czyli trzeba będzie sprzedać (lub używać nadal z cropem, bo 40D to świetna puszka dla amatora, a może i nie tylko).
Natalie, wydaje mi się jednak, że zgodnie z pkt.3 regulaminu lepiej wrzucić takie pytanie do "dedykowanego wątku", np.:
:arrow:500D-50D (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=46115&highlight=500D)
:arrow:450D-40D (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34341&highlight=500D)
...noo, ale za moda robić tu nie będę;-)
dziobolek
12-05-2009, 14:55
Witaj!
Jeśli, tak jak pisałaś, w przyszłości planujesz przesiadkę na FF, to jedynie 50D mogę ci polecić,
tytułem podobnej budowy, ergonomii i "guzikologii".
Mniejszy ból po przesiadce z racji nawyków których nabędziesz ucząc się aparatu itp.
Jeśli 50D to kup tylko body do tego Canona E-FS 10-22 (krajobrazy, architektura)
natomiast resztę szklarni kompletuj już teraz pod kątem FF.
Pozdrówka!
500d nie ma jeszcze do kupienia w Polsce :) Ogolnie xxxD bedzie na pewno slabsze niz xxD. Wiec jesli zastanawiasz sie nad body to 40d/50d :P 500d sobie na pewno odpusc.
spokojnie ..do ogladnia i pomacania w Media Markt ;) Szczecin
"budżetowe" znaczy mniej więcej tyle - mniej niż 5d Markt II, czyli oszczędność na body ( jak dla mnie różnica spora), a szkło bym chciała przyszłościowe
w cyfrowe.pl w Gdańsku chyba też mają, więc będzie blisko
o filmach naczytałam się w wątku o 500d, że nie warto, ale trochę szkoda, ja powiem, bo
50d bym brała w przedbiegach, a do nowej wersji nie dam rady czekać, bo zostałam z sony maluszkiem poczciwym
Jeśli szkło przyszłościowe to tylko "L" np. 17-40 :-)
Natalie, wydaje mi się jednak, że zgodnie z pkt.3 regulaminu lepiej wrzucić takie pytanie do "dedykowanego wątku", np.:
:arrow:500D-50D (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=46115&highlight=500D)
:arrow:450D-40D (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34341&highlight=500D)
...noo, ale za moda robić tu nie będę;-)
Racja. Poprawię się następnym razem.