Zobacz pełną wersję : 300D a fotografia w IR
hm, czy próbował może ktoś z was zakładać filtry do podczerwieni na 300D? bo w sieci dość skrajne opinie znalazłem - od tego że się wcale nie da do takich że jaknajbardziej... oczywiście nikt nie podpiera swych wywodów fotkami :(
bo fotek praktycznie nie ma. przeciez nikt normalny nie bedzie naswietlal 30 sekund przy f/2.8 w pelnym sloncu??? i to najslabszym filtrem odcinajacym tylko fale do 720nm :/
w nowym chipie photo jest o tym artykuł
hm, czy próbował może ktoś z was zakładać filtry do podczerwieni na 300D? bo w sieci dość skrajne opinie znalazłem - od tego że się wcale nie da do takich że jaknajbardziej... oczywiście nikt nie podpiera swych wywodów fotkami :(
Ogladajac zdjecia na stronie:
http://www.andry.alamsyah.net/categories.php?cat_id=21
mozna dojsc do wniosku, ze 300D robi bardzo ladne zdjecia w podczerwieni.
Dominik
Po przeczytaniu artykułu w Foto-Video Digital zrobiłem test mojego REBELa. Tzn testuje sie bardziej obiektyw niż aparat.. ustawiasz czas 15 sekund, przesłone domykasz na 22. po nacisnięciu spustu "świecisz" w obiektyw pilotem od TV, wierzy czy czegokolwiek. Jeśli na zdjęciu masz białą plame jet ok. Im plama większa i bielsza tym lepiej, im krótrzego czasu potrzebujesz do białej plamy tym lepiej. KITowy obiektyw wypadł średniocienko, natomiast mój niemiecki rówiesnik dał wielką plamę :)
Pozdro
no nic, pozostaje zaryzykować i nabyć filterek... najwyżej się odsprzeda. Test z pilotem był pierwszą żeczą która mi przyszła do głowy, przeszedł pozytywnie choć nie wiedziałem że obiektyw może mieć na niego wpływ...
Przy kazdym zdjeciu na kicie (Hoya IR) mialem taka cholerna jasna plame dokladnie na srodku kazdego zdjecia ktora sie pomniejszala/zwiekszala w zaleznosci od przyslony. Na Sigmie 70-300 tego nie bylo.
Przykladowe zdjecia balkonowe (niestety mialem tylko pare minut na test tego filtra stad brak czegos ambitniejszego) leza na www.inari.neostrada.pl/a.jpg i b.jpg Zero obrobki maja po 3,5 MB bo nie mam czasu ich zmniejszac.
mozecie gdzies dac taką plamę ?
taką the best i z kita także, bo prostszego szkła niemam a kita tak i bede miec porównanie ;)
ponoć im prostsze szkło tym lepiej to za chipem, w sensie mniej soczewek oraz brak powłok
pozdrawiam
No moje zdjecia prezentuja wlasnie plame na kicie ... z sigmy nie dawalem bo po co skoro plamy nie ma :)
aaa wizde :)
ale ta plama nie po teście na remote control ;) chyba
ja nie mam jeszcze filtra IR i testowałem tylko pilotem, w ciemnym pokoju na: ISO 100, f8, 15s, kitem. Mam jakąś plame niezbyt dużą taką podobną do tej na focie b.jpg
pozdrawiam
Nie no zdjecie oczywiscie bez zadnego pilota bo mnie interesowal wynik koncowy a nie jakies tam testy.
Jak widac efekt jest beznadziejny ... wszystkie zdjecia do poprawki w PS. Ewentualnie centralny filtr szary ale nie wiem czy takie cos w ogole jest do dostania za rozsadna cene. Poza tym tez byloby to nie do konca satysfakcjonujace bo jak widac rozmiar kolka sie zmienia.
Mckane, jakie miałeś parametry przy tych fotach? czas, iso... bo niestety exifa niet :(
Exif oczywiscie jest :) Pierwsze zdjecie 1.3 s, f11, iso1600, drugie 6 sec, f5 iso1600
a spróbuj pociągnąc czas dłużej,
może ładniej Ci naświetli bo więcej promienie IR złapie ;)
i mniej PS będzie trzeba
choć ta plama też pewnie większa/jaśniejsza będzie :(
nie wykryłeś co tam masz ?
pozdrawiam
Jedyny sposob to mocno przymknac przyslone co spowoduje ze kolko sie zmniejszy i latwo je bedzie wyeliminowac.
Nie zauwazylem zeby wydluzenie czasu spowodowalo jakakolwiek poprawe. Z tele filtr pracowal idealnie.
Koniec dyskusji z mojej strony do wtorku bo wlasnie wyjezdzam.
gdzies widzialem manuala jak przerobic canona tak by widzial podczerwien - obawiam sie ze bez przerobki mechanicznej ta zabawa nie ma sensu
Nikon zrobil nam prezent i problemu z IR nie mamy
king_nothing
15-08-2005, 20:28
Zrobilem pare zdjec 20d z filtrem Cokin P007, oto wyniki: http://tinyurl.com/84ycp
Wydaje mi się, że bardzo ważną kwestią jest tutaj dobór obiektywu (mowa o tym w FVd).
300D, Hoya R72, Industar 61L :). Masyw Śnieżki. 30sek przy F11 i ISO200. Na dole bez IR.
http://img316.imageshack.us/img316/5382/irvsnonir1ko.jpg
Flektogon 35/2.8 Zeissa daje małego hotspota, prawie niezauważalnego. Tair 11A żadnego, kit - piękną, wielką plamę na środku.
king_nothing
19-08-2005, 19:25
300D, Hoya R72, Industar 61L :). Masyw Śnieżki. 30sek przy F11 i ISO200. Na dole bez IR.
A robiles w RAW? Jak tak to jak wywolywales? Chodzi mi glowni o WB.
A robiles w RAW? Jak tak to jak wywolywales? Chodzi mi glowni o WB.
RAW, balans bieli pipetką na drzewa, potem zamiana kanałów R i B. Czyli w sumie standard dla IR :).