PDA

Zobacz pełną wersję : 3500k do wydania i 2 pytanka do Was !!!

xanthe
11-05-2009, 13:15
Wiem że zaraz ktoś napisze ze było miliony razy ..ale

1. było miliony razy ... ale milion to już cała masa postów..
2. było w różnych odstępach czasu co nieco nie współgra z ciągłą zmianą sytuacji na rynku

Ale do rzeczy … po paru latach na śmiesznych … kompaktach i ciągłych przesiadkach niby to na lepsze modele skończyłam na s3.. :mrgreen:

Przyszedł czas na lustro ”bez aluzji” pierwsze w moim życiu :lol: na pewno to będzie canon .. bo już tak od zawsze kompakciki były canona i już się do firmy przyzwyczaiłem

I teraz tak .. jestem z tego totalne zero laik nobek czy jak kto tam woli…

Mam do wydania jakieś 3,5k co na lustro nie jest za wiele ale na pierwsze cos starczy…

I dylemat :
350d-400d z lepszymi obiektywami - używki
Czy
450d lub 500d z obiektywami kitowymi - nówki

oczywiście jak kazdy laik bede pstrykał wszytko -- więc niepytac do jakich fotek to ma byc ..

Zaraz będzie ze kitowe obiektywy SA daremne ale jak wspominałem nieznam się na tym .. i jak patrzeć przez posty i ktoś wstawia foty z różnych obiektywów czy w różnych ISO nie bardzo wiedze różnice .. ale kiedyś przy fotach z kompaktóewek też nie widziałem a teraz już dostrzegam i co więksi laicy „ a są i tacy mówią ze się czepiam”

Proszę doradźcie coś .. ale w normalnym języku .. a potem przedemną długa droga nauki ..

A teraz druga sprawa … mam firmę komputerową taki tam sklepik w sumie 2 ;-) … i mogę owy aparacik zakupić sobie w hurtowni na fakturze i jeszcze odliczyć :) więc duży plusik .. ale nie mogę doszukać się konkretnej hurtowni „dystrybutora na PL” większość hurtowni ma ten sprzęt na tak zwaną dokładkę i ceny takie ze na allegro z faktórką o 400-500 zł taniej dostane  czy ktoś może podać jakieś hurtownie lub dystrybutorów na Polske sprzętu Canon .. w googlach jak się wpisze wyskakuje oczywiście … jakby ktoś krzyczał ..

Ale wyskakują również firmy hurtownie z którymi współpracuje ze SA dystrybutorami ale jak się pyta ich już oficjalnie to się przyznają ze to dokładka tylko .. podam przykład .
Data System canon 450d z kitem 2562zł
Action canon 450d z kitem 2652zł

wiec przy allegro blado to wypada ...juz cena z allegro ale w hurtowni by mnie bawiła bo zawsze to zakup u nas w kraju a nie od kogoś kto ściąga sprzęcik ale doszukać się nie łatwo :(

pozdrawiam all.. nawet tych co zaraz mnie zjadą :)
i nie pisac jak się nieznasz zostan przy kompaktach bo każdy od czegoś musi zacząc w danej dziedzinie ..

artprof
11-05-2009, 13:28
3500k?. za tyle spokojnie zbudujesz caly system EOS:mrgreen:, nawet w pln...

ilovemm90
11-05-2009, 13:29
Chyba nie napisales tego co chcesz fotografowac, a bez tego ciezko pomoc wybrac dobry sprzet :)

3500k = 3 500 000 :D w sumie niezla suma :D

rrredhead
11-05-2009, 13:54
nie musisz od razu wszystkiego wydawac. kup 400d [ chyba ze masz zboczenie kompaktowe i musisz miec tryb live view to 450d albo koniecznie chcesz miec najnowszy model na rynku wtedy 500d] z kitem. po jakims czasie zobaczysz czy brakuje ci dluzszej ogniskowej [ wtedy dokupisz np C55-250 IS-ok 800 zl] czy lepszej jakosci na krotszych ogniskowych [wtedy np. tamron 17-50 ok 1400]
lepiej poczekac, pomylki sporo kosztuja.

ElSor
11-05-2009, 14:12
Mysle ze na start zupelnie wystarczy 400D z Tamronem 17-50 a do tego jakas lampa typu 430EX - cenowo wyjdzie jakies 3500zl za uzywki - po takiej zmianie z kompakta zauwazysz duuuza roznice. Wiem bo sam po zmianie na 400D z kitem nie widzialem za duzej roznicy ale juz po zakupie stalek i Tamiekgo tak i to duza. Pozniej wydasz kolejne 3500 (jak nie wiecej) na inne szkla ktorych zacznie ci brakowac typu ultra wide, tele czy stalki ;)

caveman
11-05-2009, 14:15
dla początkującego Canon 400D+Canon 17-85IS = około 2800PLN =2,8k PLN (!!!) lub bardziej docelowo Canon 40D + Tamron 18-50 f2.8 = około 3500+VAT

ElSor
11-05-2009, 14:34
oczywiście jak kazdy laik bede pstrykał wszytko -- więc niepytac do jakich fotek to ma byc ..

dla początkującego Canon 400D+Canon 17-85IS = około 2800PLN =2,8k PLN (!!!) lub bardziej docelowo Canon 40D + Tamron 18-50 f2.8 = około 3500+VAT
17-85 ma pewne ograniczenia ktore wrecz wykluczaja go z uzytku chocby na imprezach rodzinnych (w porownaniu do T17-50) dlatego uwazam ze nie warto placic za taki wynalazek a dolozyc kilkaset zl do czegos lepszego jak chocby wspominany Tamron czy sigma 18-50 F2.8.
Pomiedzy body nie ma tak wielkiej roznicy jak pomiedzy obiektywami oczywiscie w efektach koncowych na zdjeciach wiec jak trzeba na cos dolozyc wiecej to lepiej na obiektyw niz na body.

Nie chce wywolywac jakis ostrych dyskusji a jedynie napomniec ze lepiej wiecej wydac na obiektyw niz na body - pisze to po czesci ze swoich doswiadczen (mozna przeczytac stopke) - nie chce juz miec do czynienia z "super" zoomami ze swiatlem > 3.5 bo po prostu w wielu sytuacjach nawet wspanialy IS nie pomoze a kazdy chcialby robic udane zdjecia chocby podczas uroczystosci rodzinnych w domu czy gdzies na przyjeciach.
Z polecanych obiekywow w tej cenie moznaby jeszcze dodac Tamrona 28-75 (ale moze byc za waski) oraz stalki typu 50mm F1.4 ale sa one malo uniwersalne ;)

fabrykant
11-05-2009, 14:55
Witam
Moje wytyczne:
Kupiłbym raczej tańszy aparat a droższy obiektyw- z takim zestawem odczuje się większą różnicę jakości zdjęć. Jakość obrazu ze wszystkich wymienionych aparatów jest bardzo podobna- to obiektyw będzie w tym wypadku kluczowy. Powiedziałbym że w jakości obrazu nie zauważy się różnicy także z wyższymi modelami (np. 40D), są one co najwyżej wygodniejsze w użytkowaniu, bardziej trwałe i szybsze (do amatorskich zdjęć to mało istotne). Skłaniałbym się do używanych aparatów- może np. z fakturą vat-komis, która pozwala wrzucić sprzęt w koszty (choć odliczenia vatu z tego niewiele). 350D ma nieco gorszy autofokus niż pozostałe wymienione- stawiałbym bardziej na 400D. Co do obiektywów to jak powiedziano w filmie "Dziewczyny do wzięcia"- jest wiele możliwości... Używając obiektywów jasnych najłatwiej odczuć różnicę wobec zdjęć z kompaktów.
Popieram zestaw obiektywów z grubsza zgodny ze słowami przedmówców:
Tamron 17-50/2,8 ogólno szeroki+ np. Canon 50/1,8 do portretów
Sigma 17-70/2,8-4,5 ogólno szeroki + Canon 50/1,8 do portretów
lub
Tamron 17-50/2,8 ogólno-szeroki+ Canon 55-250 IS do zdjęć odległych obiektów w plenerze (może to już przekroczyć budżet)
Popieram także rozsądny głos rrredhead'a żeby nie kupować wszystkiego od razu, tylko pofotografować obiektywem ogólno-szerokim, albo nawet kitowym żeby samemu stwierdzić czego Ci brakuje. Niestety przy kupowaniu zarówno Tamrona jak i Sigmy dobrze jest przetestować przed zakupem egzemplarz, bo zdarzają się takie które ostrzą niedokładnie (trzeba to potem regulowaą na gwarancji). Niemniej stosunek jakości do ceny mają dobry.

Amok
11-05-2009, 15:14
Do aparatu za taką kasę starczy Ci akurat na 2 dodatkowe samochody i ochroniarze którzy będą za Tobą chodzić :))

A na powaznie
polecałbym 30D/40D i np. 17-50 tamron albo 28-75 tamron (ogniskowa zależy od ciebie)