PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie obiektywu

gusia82
10-05-2009, 13:47
witam, mam pytanie, chcialabym wyczyscic obiektyw (od srodka) w canonie a640 poniewaz dostal sie tak kurz i na zdjeciach widac plamki - jak mam sie do tego zabrac? czy mozna odkrecic sam obiektyw czy trzeba "rozebrac" aparat niechcialabym nic uszkodzic. dzieki za pomoc

armageddon
10-05-2009, 16:08
ten kurz prawdopodobnie znajduje sie miedzy soczewkami wiec bez rozebrania obiektywu na czesci pierwsze nie da sie tego wyczyscic. zeby to zrobic sterylnie w warunkach domowych i nic nie popsuc na moje oko jest to niemozliwe. az dziw mnie bierze ze ten kurz widac na zdjeciach. niektorzy uzytkownicy na tym forum pisali ze mozna sprobowac odkurzaczem wyciagnac. tylko przydaloby sie dorobić odpowiednia koncowke do rury odkurzacza i oczywiscie nie przy uzyciu maksymalnej mocy ssacej. mozesz pokazac przykladowe zdjecia ?

barto78
18-05-2009, 21:57
Bardzo rzadko zdarza się że kurz w obiektywie widać na zdjęciu, najprawdopodobniej jest on na matrycy. Tak czy tak w tym aparacie aby wyjąć obiektyw musisz rozkręcić w zasadzie caly aprat a następnie obiektyw. Jeśli nigdy tego nie robiłes nie polecam. Ja rozebrałem takich obiektywów kilkaset i dalej nie mogę powiedziec że jestem pewny jak rozkręcam kolejny ;). Poztym jak masz pecha to możesz go rozregulować i zdjęcia będą nie ostre. Nawet jeśli masz sprzet do kalibracji.