PDA

Zobacz pełną wersję : Neat Image 5... dziwne zachowanie



Tom_s
07-08-2005, 21:41
Zastanawia mnie czy ktoś z uzytkowników też spotkał się z takim problemem (i jak go rozwiązał). Wygląda to tak, że po instalacji programu wszystko działa idealnie: odszumianie, zapisywanie, itp. (żadnych problemów).
Błąd pojawia przy którymś kolejnym załadowaniu nowego profilu (Device Noise Profile). Wszystko wygląda normalnie do momentu zapisu pliku na dysk. Przed zapisem w oknie podglądu widać jeszcze, że plik jest dobrze odszumiony a ten sam plik otworzony już po zapisaniu wygląda jakby był zapisany w mocnej kompresji JPEG (lub ograniczona została liczba kolorów). Wszystkie miejsca np. na niebie gdzie powinny być łagodne przejścia kolorów widnieją jako jednokolorowe plamy. I nie pomaga wybranie przy zapisie bezstratnej kompresji - efekt taki sam. Znika dopiero po przeinstalowaniu Neat Image.

Czy ktoś spotkał się z takim działaniem NI?

Tomasz Golinski
07-08-2005, 21:43
moze taki trial?

Dorn
08-08-2005, 06:53
A czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem PS CS2 + NI :
po odszumieniu w NI przechodzi do PS i ..... znikają zakłądki "tools" "chanels" itd.
Czasem pozostaną, ale w większości znikają. W menu są zaznaczone jako wyświetlane, a nie są :(
Czy ktoś tak miał? Jakoś to rozwiązał? ....

oskarkowy
08-08-2005, 07:12
Tom_S - wersja trial zapisuje z dużą kopmresją. Wersja pełna nie robi żadnych problemów.
Dorn - ja mam tak tylko przez chwilę w momencie, gdy zamyka się plugin i powinny wyświetlić się normalne zakładki. Wtedy w actions mam część danych z odszumiania, w ikonkach po lewej mam fragment odszumianego zdjęcia. Dzieje się tak przez około 2 sekundy, później wszystko wraca do normy. Tylko wygląda na to, że u Ciebie tak zostaje. Aha miałem to w wersji 4, teraz przy 5.1 mam tak samo. Mnie nie przeszkadza, ale też na stałe nie znikają mi palety...

Tom_s
08-08-2005, 20:04
właśnie to mnie dziwi... to jest zarejestrowany NI a nie jakiś Trial. Co ciekawsze obrazek zapisany w wersji DEMO w maksymalnej jakości (wiadomo że i tak sporo gorszej niż w wersji pełnej) jest o niebo lepszy od tej wersji "po błędzie". Dlatego uznałem to za błąd. Jak tylko jeszcze raz mi sie to włączy to wrzucę przykład dla pokazania jak to wygląda. Nie mam pojęcia od czego to zależy... w NI 4 takiego czegoś nie miałem. Poszukam jeszcze w googlach może ktoś trafił podobny przypadek.

Pozdrawiam

Tomasz Golinski
08-08-2005, 20:10
Jesli wersja jest zarejestrowana to pisz do ich supportu.

oskarkowy
08-08-2005, 21:07
Jesli wersja jest zarejestrowana to pisz do ich supportu.
Dokładnie, płacisz- wymagasz. Niby 300zł to niewiele, ale skoro udostępniają support, to po coś to jest. Daj znać, jak się skończy.