PDA

Zobacz pełną wersję : Żarówki błyskowe - brak synchronizacji

mateuszkaratysz
08-05-2009, 22:12
Witam,

od czasu do czasu używam żarówek błyskowych podłączonych do canona 400D, niestety mam problem w postaci braku synchronizacji błysków z aparatem.

W MANUALU lampy błyskają w przedziale 1/50 do 1/100 co jest żałosne nie moge porządnie doświetlić zdjęcia

W AV I TV lampa w zasadzie błyska za każdym razem , ale AV i TV to programy których unikam jak ognia zwłaszcza jeśli chodzi o zdjęcia w studio bo jak sobie sam w manualu porządnie nie ustawie to 400D nie zrobi tego za mnie w 100%

W Program (P) też bieda bo co prawda lampa błyska ale tam moge ustawić sobie tylko przysłone samodzielnie aparat dobierze mi czas jaki sam zdecyduje a ja co najwyżej mogę mogę zrobić korektę +- 2EV i znów nie uzyskam pożądanych efektów

Czy wszystko wskazuje na to że lampy nie będą współpracowały w MANUALU tak jak w AV TV czy P ?? i błyskały tylko w wąskim przedziale czasów.

Ktoś używa tych lamp skutecznie w manualu ?
Chodzą wam w manualu na wszystkich czasach dłuższych niż 1/200

arturs
09-05-2009, 10:36
po pierwsze to jakich używasz żarówek?
po drugie jak są podłączone do aparatu? przez kostkę?
po trzecie jak je wyzwalasz? kostką, fotocelą z lampą zewnętrzną? fotocelą z lampą wbudowaną?

talarczyk
11-05-2009, 21:44
Wydaje mi się, że koledze brakuje TTL...

Z żarówkami błyskowymi nie ma żadnej automatyki - błyskają pełną (lub w niektórych wersjach 1/2mocy). Ekspozycję zdjęcia ustawia się ręcznie. Czas synchronizacji zależy od sposobu wyzwalania - przy fotocelach uzyska się czas rzędu 1/80s, wyzwalając po kablu można czasem nawet dojść do 1/320s. Ale o żadnej automatyce (TTLu) nie ma mowy.

HuleLam
12-05-2009, 08:36
W MANUALU lampy błyskają w przedziale 1/50 do 1/100 co jest żałosne nie moge porządnie doświetlić zdjęcia
Zasadniczo żarówki błyskowe nie są do doświetlania.
Ustaw: 1. Przysłonę taką, by motyw główny był dobrze oświetlony
2. Czas taki, byś uzyskała taką ilość światła zastanego, jakiej potrzebujesz.
Oczywiście ustawia się to na podstawie histogramu.

Wats0n
12-05-2009, 16:41
Wyglada na to, jakby mateuszkaratysz odpalal zarowki przez lampe wbudowana. Blysk wyzwalany bylby przez przedblysk, ale z racji stosunkowo dlugiego czasu blysku zarowek, czesc swiatla lapala by sie na otwarta migawke (temat przerabiany tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=40668). Stad tez mniejsza moc.
Tyle domyslow.

mateuszkaratysz
12-05-2009, 20:26
mam 2 żarówki

Pierwsza podłączona do aparatu przez kostkę druga błyska przez fotocelę od błysku pierwszej.

Problem polega na tym że Żarówka błyska w Manualu tylko w przedziale czasów 1/50 - 1/100

A powinny błyskać w przedziale 1/200 aż do 30sekund które mogę ustawić w 400D

Według mnie nie mam pojęcia jaka jest przyczyna , być może elektronika aparatu ma jakieś problemy z synchronizacją błysku - dlaczego ? nie mam pojęcia dlatego dokładnie opisałem problem .

Wats0n
12-05-2009, 21:06
No to juz ni cholery nic nie wiem.
Jakbym byl adminem napisalbym, ze u mnie dziala.

mateuszkaratysz
12-05-2009, 21:34
PROSZE PAŃSTWA powód był cholernie !!! żenujący i to wszystko wina tych cholernych małych chińskich rączek

MIANOWICIE -> odwrotna polaryzacja

ROZWIĄZANIE-> przeciąć przewód synchro łączący kostkę z lampą i połączyć przewodu na odwrót

I PO KŁOPOCIE !!! NIECH TO ZOSTANIE DLA POTOMNYCH
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS w przypadku zakupu wyzwalacza na podczerwień , kłopot opisywany w moim poście nigdy by nie nastąpił

więc warto się zastanowić czy nie warto wydać 40pln więcej i mieć połączenie bezprzewodowe. Dzisiaj jestem przekonany, że warto by było . Pod warunkiem, że kogoś na to stać i nie zamierza oszczędzać na sprzęcie.

PZDR !!!!

an_zak
13-05-2009, 18:10
Miałem taki sam problem, rozwiązałem analogicznie (zamieniłem podłaczenie kabli w kostce synchro).

Z tego co mi wiadomo, problem dotyczy tylko aparatów canon, łaczenia przez kostkę i tylko określonych modeli żarówek błyskowych. Przy podłaczeniu przez złacze PC polaryzacja jest obojętna.