PDA

Zobacz pełną wersję : kto sie przesiadł z 50D na 5D mk II -opinia

mieszko_1vp
07-05-2009, 22:52
mam możliwość zamienić moja puszkę na tą nową co jest fajna i filmy kręci i wogóle-ale konkretnie-jakie odczucia po zamianie mają włąciciele nowej 5D.podobno jest o wiele leprzy no bo to pełna klatka-ale wiecie-ja bym chciał tak bardziej po chłopsku

jagular
08-05-2009, 00:46
Bardziej po chłopsku?

Oj, waćpanie, miastowy waćpan zapewne, a takie dziwno pytonio zadajeta - tosz to każdy kum u nas na wsi wie co z tym pełnokliatkiowim hapariatem jest. Ba, nawet i Zośka ze sklepa, ta co piwa nie pozwolo pić na schodeczkach to wie. A gupio ono jest że hej!
Panie miastowy, tosz to som bardzutko inne hapariaty. Te maszinki majom mało ze sobom wspulniego. Panie miastowy, jak wielmoże nie wie czy kce tego hapariata, jak wielmoże nie wie, na czym by wielmoże zyskał podczas zamieniunku, to po co waćpan się w to wpycha?

Wystarczająco po chłopsku?

ArekLodzPl
08-05-2009, 00:55
Wiesz co - jak patrzę na Twoją stopkę to bym wolał zainwestować w jakąś dobrą optykę do tej 50-tki, bo jeśli chcesz robić 5D z tym co masz to szkoda zachodu

mieszko_1vp
08-05-2009, 01:23
Wiesz co -pytanie nie było odnośnie szkła jakie chcę kupić-tylko puszki,mam co mam bo zbierałem kase na pełna klatkę i właśnie mam dylemat-czy kupić do 50 tki szkła czy kupić 5-tke -przemęczyć sie 2-3 miechy i pod nia kupować szkło...możesz się nabijać z tego co mam-a najlepiej sie pochwal swoją galerią-chętnie zobacze te wypasione fotki

akustyk
08-05-2009, 01:39
Wiesz co - jak patrzę na Twoją stopkę to bym wolał zainwestować w jakąś dobrą optykę do tej 50-tki, bo jeśli chcesz robić 5D z tym co masz to szkoda zachodu

wybacz, ale o czym Ty piszesz? szklo, ktore jest takie sobie w cropie potrafi byc wypasione w pelnej klatce. zwlaszcza jak mowimy o takim napierniczeniu pikseli jak ma 15Mpix w porownaniu z 21Mpix w pelnej klatce (gestosc 8Mpix w cropie)

wez sobie takiego Pentacona 50/1.8, zapnij do 5D i zrob zdjecie. a potem sobie do woli szukaj w jakimkolwiek cropie czegos chocby odlegle zblizonego jakosciowo...

aptur
08-05-2009, 07:37
wybacz, ale o czym Ty piszesz? szklo, ktore jest takie sobie w cropie potrafi byc wypasione w pelnej klatce. zwlaszcza jak mowimy o takim napierniczeniu pikseli jak ma 15Mpix w porownaniu z 21Mpix w pelnej klatce (gestosc 8Mpix w cropie)

wez sobie takiego Pentacona 50/1.8, zapnij do 5D i zrob zdjecie. a potem sobie do woli szukaj w jakimkolwiek cropie czegos chocby odlegle zblizonego jakosciowo...

dodam tylko że takie 28/2.8 też fajnie się sprawuje na FF

Selena
08-05-2009, 08:24
mieszko_1vp nawet się nie zastanawiaj !!!
Bierz pełną klatkę, bo nawet z tymi szkłami które masz, tak jak pisze akustyk, odczujesz różnicę olbrzymią.

Ja akurat porównanie mam tych samych szkieł (min. manuale Leica i M42) na 400D, 40D i 5D (starej :wink:) i ... zdjęcia mówią same za siebie.
Poprostu pełna klatka to zupełnie inna bajka :D
To szkło, które na cropie było przyzwoite - na FF jest świetne ...

Jeśli masz taką możliwość, zrób zdjęcia tym co masz na 5D mkII czy 5D (może kogoś znajdziesz z taką puszką) i wtedy podejmij decyzję - wiadomo jaką :wink:

A jeśli chodzi o szkła docelowe - jak będziesz miał puszkę jaką chcesz, czyli 5D mkII, to i szkła też łatwiej będzie wybrać, bo nie będzie dylematu pod co dobierać - cropa czy FF.

Przepraszam za mały oftop (nie przesiadałam się z puszek o które pytasz :wink:) i dobrego wyboru życzę :D

toshimitsu
08-05-2009, 08:41
Za mna tez chodzi 5-tka marek drugi. Strasznie mi sie namieszalo w glowie bo juz widze na pierwszy rzut oka czy zdjecie bylo wykonane FF czy cropem.
Szkoda ,ze jest w kicie tylko z 24-105 f/4 a nie na przyklad 24-70 f/2.8.
Przezucilem sie z 400d na 50d i jest troche roznicy w szybkosci i AF ale spodziewalem sie wiekszej zmiany. Nie podoba mi sie matryca w 50d. Szumi jakos. Wysokie ISO tylko troszke lepsze od 400d. Gdybym mial wolna kase to chetnie byl puscil 50d z moim tamronem i wzial 5d mkII z 24-70 albo 16-35.
1) Zupelnie inna plastyka zdjec.
2) Okrywasz swoje szkielka na nowo.
3) No i uzywalne ISO do 6400 a powiem ,ze krotkie sekswencje filmowe w HD z bawieniem sie dobra optyka to tez jest cos do czego mnie ciagnie.
Wiem ,ze i tak w przeciagu 1,5 roku wyladuje na 5d mkII ...tylko teraz nie wiem czy jak mam takie zamiary to od razu sie prrzesiadac czy poczekac sobie.

mieszko_1vp
08-05-2009, 09:46
widzę toshimitsu że masz tamrona 17-50.moja dziewczyna ma takiego i mój kolega-i szczerze jak widze fotki ze wspólnych plenerów to pentacon 28mmm + 50mmm bije okrutnie tamrona...sam na tym tamronie robiłem przez rok-ale był podpięty do minolty.Apetyt teraz mam na c 85mm i 70-200mm

banan82
08-05-2009, 09:50
największą różnice w stosunku do cropa uzyszkasz na FF oraz na stałkach. Jesli NAPRAWDĘ potrzebujesz zooma to kup zooma ale tak czy owak, polecam stałki. Czy to Lki czy nie Lki, wszystkie chodzą na FF bajecznie, może niektore troche wolniej, troche mniej. A to że w zestawie KIT nie ma 24-70 - nie ma nad czym płakać. Kupujesz 5dmarkII wraz z 24-105 (juz chodza po 2400 funtówna ebayu w UK ), sprzedajesz 24-105 i masz taniej puszkę:)

ArekLodzPl
08-05-2009, 10:50

Chłopie...czytaj ze zrozumieniem!!! Mówiąc o 50-tce pisałem o puszcze 50D :roll:

akustyk
08-05-2009, 10:55
Chłopie...czytaj ze zrozumieniem!!! Mówiąc o 50-tce pisałem o puszcze 50D :roll:
QFT

sorki, ale musze, bo jeszcze przeedytujesz i nie bedzie tej beki :mrgreen:

Jerry_R
08-05-2009, 11:00
Gdybym mial wolna kase to chetnie byl puscil 50d z moim tamronem i wzial 5d mkII z 24-70 albo 16-35.

Ale te szkla na 5D II nie pokazuja co to body potrafi, wrecz przeciwnie - ograniczaja je... No chyba, ze wolisz wygode bardziej niz IQ.

Poszalejesz za to np. na: 24mm II L, 35mm L, 85mm 1.8 (nie L), 70-200 - z polki Canona (jesli zalezy ci na AF) oraz na wielu innych tanszych, chociazby m42.

toshimitsu
08-05-2009, 11:05
Tak czy inaczej.

Chodzi za mna 5d bo przed cyfrakami mialem Zenit-a TTL i Canon-a AE-1 i nadal czegos mi brakuje w tych zdjeciach. Czegos co widze na zdjeciach z FF.

A Banan82. Chyba mamy podobne spojrzenie na swiat. Ja tez dochodze do wniosku ,ze stalki to jest po prostu inna bajka. I trudno tu porownywac cyferkami ( kat, swiatlo) po prostu zuplenie inaczej rysuja zdjecie.

Jedyne co mnie powstrzymuje to ta je%£$na polska wstrzemiezliwosc ,ze przeciez " nie zarabiam na tym to po kiego wala mi taki drogi aparat, lepiej bym sie wybral do japonii lub chile za taka kase i zrobil mega zdjecia" :D

il Dottore
08-05-2009, 12:51
Wiesz co -pytanie nie było odnośnie szkła jakie chcę kupić-tylko puszki,mam co mam bo zbierałem kase na pełna klatkę i właśnie mam dylemat-czy kupić do 50 tki szkła czy kupić 5-tke -przemęczyć sie 2-3 miechy i pod nia kupować szkło...możesz się nabijać z tego co mam-a najlepiej sie pochwal swoją galerią-chętnie zobacze te wypasione fotki

Obiektywy to IMO masz akurat bardzo fajne.
Jednak faktycznie mądrze Ci odpowiedziano, że skoro nie bardzo wiesz, czego się spodziewać, to nie warto wydawać pieniędzy.
5DMkII to już zabawka dla bardziej świadomych odbiorców i niejednego może rozczarować. Ciebie szczególnie w aspekcie AF. :D
A jeśli wiesz doskonale o co biega w tej zabawie a szukasz po prostu opinii przesiadkowiczów, to z tym może być ciężko, bo raczej mało kto w polskich realiach po wydaniu sporej kasy na 50D leci kupić sobie Marka II.
Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Właśnie trafiłeś na takiego delikwenta.
Nie pisałem o tym tutaj, by nie prowokować wojenek ale posiadałem 50D przez chwilę - kilka dni. To za mało, żeby wyrobić sobie pełną opinię o tym - niewątpliwie doskonałym - aparacie więc liczą się bardziej moje odczucia. Porobiłem trochę zdjęć i zero samozachwytu nad własnym wybitnym talentem :D zero opadu szczęki. Po prostu "to nie było to". Nie umiem tego ująć jaśniej.
Korzystając z praw konsumenckich na Wyspach (bardzo PROkonsumenckich) po prostu oddałem sprzęt do sprzedawcy. Gdy kasa wróciła na moje konto, nabyłem drogą kupna MarkaII.
I teraz wiem, że zyję! :mrgreen:
Ten sprzęt tak o lata świetlne wyprzedza moje umiejętności, że wieki potrwa nim zapragnę zmiany aparatu na lepszy. Cieszę się z każdego naciśnięcia migawki, z radością obrabiam zdjęcia (jakie tam: obrabiam!, one praktycznie żadnej obróbki nie potrzebują przy ustawieniach na zero) i marzę, żebym pewnego dnia był tak dobry jak mój aparat. :D
Po prostu inny świat. Z dobrym szkłem to przestaje być cyfrowy aparat. Przeskakujesz na inny poziom odczuwania rzeczywistości i Twój sprzęt zaczyna malować nieskazitelne obrazy... I to 3D.:-D
Ostrość pochodzi z natury - nie jest sztuczna, cyfrowo osiągnięta.
Masz pojęcie nie tylko o dwuwymiarowym kształcie, czujesz fakturę, ciężar fotografowanych rzeczy. Wiesz czy są delikatne czy brutalnie szorstkie. Masz informacje z pierwszej ręki jak ostre są kolce róży na zdjęciu.
Oczywiście każdym aparatem można to osiągnąć ale 5DMkII robi to bez żadnego trudu, obróbki, sam z siebie, mimochodem. Z tak bezczelną pewnością siebie, że aż dech zapiera.
I to jest IMO warte każdych pieniędzy.
ISO400 f/1,6 1/2000s - wybacz idiotyczne kadrowanie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img294.imageshack.us/img294/6606/img0047800.jpg)
Pozdrawiam!

deejay24h
08-05-2009, 13:16
Chyba przestane zaglądać na to forum.... ciągle mnie na coś naciągacie..

chuckyy
08-05-2009, 13:20
Chyba przestane zaglądać na to forum.... ciągle mnie na coś naciągacie..

Mam dokładnie takie samo odczucie. Byłem zakochany w swoim 5D, wszedłem ot tak na forum, zaczałem czytać o marku II, ktory niedawno byl BE i... już go bardzo pragnę... W sumie kasę mam, jutro go sobie przetestuję...
Wkurza mnie to forum :))))))))

il Dottore
08-05-2009, 13:43
Wydaje mi się, że słowem - kluczem do 5DMkII (i tak samo do 5D i każdego wysokiego modelu Canona) jest NATURALNOŚĆ.
Masz dokładnie to, na co skierowałeś obiektyw. Ni mniej, ni więcej.
Ni mniej, bo obraz diablo szczegółowy, ni więcej, bo bez szumów i artefaktów.
Czegóż więcej trzeba?
Chętni wszystkie "efekty specjalne" mogą sobie przecież dołożyć w PP. I udoskonalić naturę, usunąć zmarszczki... :D
No a te filmy... Żartuję! :D Jeszcze nie odpalałem tak na poważnie tej opcji, żeby zrobić coś naprawdę pięknego. Ale mozna. To też podobno fascynująca funkcja.

toshimitsu
08-05-2009, 13:50
Ok to moze w ten sposob

Jesli i tak uwazam sie za przyszlego posiadacza 5d mkII to powinienem:

1) Pobawic sie jescze 50d i jak cena troche zlagodnieje to sprzedac 50d i kupic 5d mkII. Za chwile wyjdzie 60d ktory bedzie mial 3 pix wiecej i krecenie filmikow i jeszcze wieksze szumy z oczywiscie lepszym algorytmeme odszumiania ( trele morele) i moj 50d poleci na leb na szyje z cena.

2) Kupic 5d mkII za 2500 euro sprzedac 24-105 z kita za 750 euro i moja 50d za powiedzmy 900 euro z moim tamronem. i wyjdzie mi ,ze zaplace 850 euro za przesiadke i narazie zostane bez szerokiego szkielka.

3) Kupic bilet do Japonii. zabookowac wakacje u szefa i przestac biadolic :D

Nie jestem profesjonalista iwec 2 puszki mi nie potrzebne narazie.

Ehh...

Il Dottore bedziesz moze w centrum w weekend? Moze masz chwilke, chetnie bym obejrzal 5d. Boje sie ,ze zrobie pare fotek to juz bedzie 4-ta opcja - Kupic teraz. ¬_¬.

Mialem podobne wrazenia co do 50d jak ty. Fajny naprawde fajny aparacik. Ale plastycznie to nie to ;/

amotax
08-05-2009, 14:19
Obiektywy to IMO masz akurat bardzo fajne.
Jednak faktycznie mądrze Ci odpowiedziano, że skoro nie bardzo wiesz, czego się spodziewać, to nie warto wydawać pieniędzy.
5DMkII to już zabawka dla bardziej świadomych odbiorców i niejednego może rozczarować. Ciebie szczególnie w aspekcie AF. :D
A jeśli wiesz doskonale o co biega w tej zabawie a szukasz po prostu opinii przesiadkowiczów, to z tym może być ciężko, bo raczej mało kto w polskich realiach po wydaniu sporej kasy na 50D leci kupić sobie Marka II.
Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Właśnie trafiłeś na takiego delikwenta.
Nie pisałem o tym tutaj, by nie prowokować wojenek ale posiadałem 50D przez chwilę - kilka dni. To za mało, żeby wyrobić sobie pełną opinię o tym - niewątpliwie doskonałym - aparacie więc liczą się bardziej moje odczucia. Porobiłem trochę zdjęć i zero samozachwytu nad własnym wybitnym talentem :D zero opadu szczęki. Po prostu "to nie było to". Nie umiem tego ująć jaśniej.
Korzystając z praw konsumenckich na Wyspach (bardzo PROkonsumenckich) po prostu oddałem sprzęt do sprzedawcy. Gdy kasa wróciła na moje konto, nabyłem drogą kupna MarkaII.
I teraz wiem, że zyję! :mrgreen:
Ten sprzęt tak o lata świetlne wyprzedza moje umiejętności, że wieki potrwa nim zapragnę zmiany aparatu na lepszy. Cieszę się z każdego naciśnięcia migawki, z radością obrabiam zdjęcia (jakie tam: obrabiam!, one praktycznie żadnej obróbki nie potrzebują przy ustawieniach na zero) i marzę, żebym pewnego dnia był tak dobry jak mój aparat. :D
Po prostu inny świat. Z dobrym szkłem to przestaje być cyfrowy aparat. Przeskakujesz na inny poziom odczuwania rzeczywistości i Twój sprzęt zaczyna malować nieskazitelne obrazy... I to 3D.:-D
Ostrość pochodzi z natury - nie jest sztuczna, cyfrowo osiągnięta.
Masz pojęcie nie tylko o dwuwymiarowym kształcie, czujesz fakturę, ciężar fotografowanych rzeczy. Wiesz czy są delikatne czy brutalnie szorstkie. Masz informacje z pierwszej ręki jak ostre są kolce róży na zdjęciu.
Oczywiście każdym aparatem można to osiągnąć ale 5DMkII robi to bez żadnego trudu, obróbki, sam z siebie, mimochodem. Z tak bezczelną pewnością siebie, że aż dech zapiera.
I to jest IMO warte każdych pieniędzy.
ISO400 f/1,6 1/2000s - wybacz idiotyczne kadrowanie

źródło (http://img294.imageshack.us/img294/6606/img0047800.jpg)
Pozdrawiam!

to jest...to jest...normalne świństwo. !

il Dottore
08-05-2009, 14:25
Il Dottore bedziesz moze w centrum w weekend? Moze masz chwilke, chetnie bym obejrzal 5d. Boje sie ,ze zrobie pare fotek to juz bedzie 4-ta opcja - Kupic teraz. ¬_¬.

9 i 10 maja niestety robię fuchy (muszę przed wakacjami kupić Zeissa 85mm :mrgreen: ).
Ale 16 i 17 maja mam wolne. Puść mi mejla na priv to się zmówimy. :)
Pozdro.

Selena
08-05-2009, 14:27

E tam, świństwo ;)
Poetycko ujęte to co wszyscy wiedzą, tylko czasami wolą nie dopuszczać do świadomości - dla dobra portfela :D

toshimitsu
08-05-2009, 14:36

Znaczy w ktorym miejscu?

Bo zdjecie rzeczywiscie takie sobie :}

il Dottore
08-05-2009, 14:38
Selena, Ty (Twoje fotki) akurat jesteś dowodem na zupełnie przeciwną tezę. :D

Selena
08-05-2009, 14:42
Selena, Ty (Twoje fotki) akurat jesteś dowodem na zupełnie przeciwną tezę. :D

A możesz jaśniej ?

il Dottore
08-05-2009, 14:44
Znaczy w ktorym miejscu?

Bo zdjecie rzeczywiscie takie sobie :}

Bo zdjęcia nigdy nie są lepsze niż najłabsze ogniwo łańcucha, czyli w tym przypadku... fotograf! :D
To może coś B&W:
http://www.digart.pl/zoom/3651352/Powerscourt_-_Formalnie.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A możesz jaśniej ?

Twoje zdjęcia są dowodem, że to fotograf fotografuje a nie aparat.
Chcesz mi powiedzieć że FF byś zrobiła jeszcze lepsze? Da się? :)

toshimitsu
08-05-2009, 14:46
Bo zdjęcia nigdy nie są lepsze niż najłabsze ogniwo łańcucha, czyli w tym przypadku... fotograf! :D
To może coś B&W:
http://www.digart.pl/zoom/3651352/Powerscourt_-_Formalnie.html

Ozesz... wybieram sie tam ale twoje zdjecie nie jest zachecajace ;P

il Dottore
08-05-2009, 14:49
Ozesz... wybieram sie tam ale twoje zdjecie nie jest zachecajace ;P

Jedź, jedź... zdecydowanie warto.
Tylko poczekaj na pogodę. W słońcu powinno być naprawdę fajnie. Ponoć od niedzieli ma już nie padać.

Raflos
08-05-2009, 15:45
ta miejsce fajne, pod warunkiem ze mie mam tysiaca turystow i nie pada :)

punky
08-05-2009, 19:23
a ja odkladam na nowe auto
ale kusi mnie niezmiernie ta 5D MkII :neutral:

mieszko_1vp
08-05-2009, 22:43
jutro jadę po 5D -w niedzielę robię test-na szlke 28mm-50 i 5 -zobaczymy jak wyjdzie ;)

Selena
08-05-2009, 23:27
Twoje zdjęcia są dowodem, że to fotograf fotografuje a nie aparat.
Chcesz mi powiedzieć że FF byś zrobiła jeszcze lepsze? Da się? :)

Dziękuję bardzo za wyrazy uznania :-D

Czy da się lepsze ?
Zdecydowanie tak (i nie tylko w tym co pokazuję na forum), a FF będzie dużym ułatwieniem chociażby ze względu na wyższe używalne ISO i co za tym idzie, możliwość 'zejścia' do krótszych czasów bez tracenia GO.
Inna sprawa to wykorzystanie ISO 50 i krótszych czasów, którego czasami brakowało do niektórych zastosowań.
Akurat AF jest dla mnie najmniej istotny, a i tak nie jest gorszy niż w 400D więc do moich potrzeb wystarczy :wink:.

Dla mnie decydującym kryterium wyboru był obrazek i tutaj FF zdecydowanie bije na głowę crop.

mieszko_1vp czekamy na relację z testów

banan82
08-05-2009, 23:48
wszystko fajnie w marku drugim 5D ale....te 21 mpix mnie przeraza, Bibble z ktorego korzystam nie otwiera mi rawów z tej puszki a srawy ciuteczkę za mało mpix żeby je kroic i cropowac (czesto sie przydaje). Kusza w tej puszce czułosci wysokie - np w pelni uzywalne 3200 (eh..):) dlatego 5D satysfakcjonuje mnie bardzo:)

ale czy 50D na 5D warto? oczywiscie ze warto!:)

mieszko_1vp
09-05-2009, 11:19
Dobra-Piątka już jest-nie wiem tylko czy jak na karcie z 50-tki mam plik z zapisanymi ustawieniami nie będzie się gryzł jak prrzełoże ...jakies propozycje testu-czego fotkę zrobić na tysz puszkach-przez tydzień mam dwie

Selena
09-05-2009, 11:35
Najlepiej rób to, co najczęściej fotografujesz - zobaczysz różnicę jaką odczujesz (albo nie ;)) w realnym życiu.
Testy linijek itp. nijak się mają do rzeczywistości .
Tydzień spokojnie wystarczy żeby wybrać piątkę :D

BuRton
09-05-2009, 14:07
... Tydzień spokojnie wystarczy żeby wybrać piątkę :D

Aż tydzień :shock: :-P ... rany, tydzień to może potrzebowaliby "pstrykający" komórkami :mrgreen: . Reszta powinna załapać dużo szybciej ;-) .

arturs
09-05-2009, 22:33
Najlepiej rób to, co najczęściej fotografujesz - zobaczysz różnicę jaką odczujesz (albo nie ;)) w realnym życiu.
Testy linijek itp. nijak się mają do rzeczywistości .
Tydzień spokojnie wystarczy żeby wybrać piątkę :D

aż tydzień ??
Powiem tak - mojej żonie (mieliśmy jeszcze 350D) wystarczyło że wzięła do ręki 5d z przypiętym 35L (a co gorsza akurat dzień wcześniej uszkodzone) - spojrzała przez wizjer i powiedziała "po co go oglądałam?, musimy go mieć.." ;), po dwóch latach jak już go mieliśmy równolegle z 40d (które to jest sporo nowocześniejszą puszką) wystarczyło kilkanaście zdjęć i np. mimo że wzięliśmy na wakacje obie puszki to 40ką zrobiliśmy tylko kilkanaście zdjęć z 400mm i tyle. reszta wszystko 5d.. i tak do tej pory.. oczywiście dopóki 5d2 się nie pojawiło w zeszłym miesiącu u nas :mrgreen: - a serio - ta puszka jak jedna z niewielu ma w sobie to "coś" co sprawia że jak już ją dostaniesz w swoje ręce to już oddać nie chcesz ;)

mieszko_1vp
10-05-2009, 00:01
no właśnie zobaczyłem jakie moja dziewczyna zrobiła fotki koleżance -wzieła tą Piątkę na spacer-szczena mi opadła a dotychczasowe moje dokonania w dziedzinie fotografi okazały sie porachą ;/ ISO 1600 jak w 50-tce na 200 aj

arturs
10-05-2009, 00:24
no właśnie zobaczyłem jakie moja dziewczyna zrobiła fotki koleżance -wzieła tą Piątkę na spacer-szczena mi opadła a dotychczasowe moje dokonania w dziedzinie fotografi okazały sie porachą ;/ ISO 1600 jak w 50-tce na 200 aj

no to spoko.. zostałeś uleczony :mrgreen: (znaczy ci łuski z oczu spadły ) / albo zarażony :mrgreen: (znaczy zbierasz na stałki z czerwonym paskiem tylko jeszcze o tym nie wiesz ;) )

mieszko_1vp
10-05-2009, 20:03
pierwsze porównanie
nie wiem czy jest potrzeba pisać z której puszki jaka fotka-ta z 5D była robiona na ISo 1250,z 50D na ISo 100

źródło (http://img16.imageshack.us/my.php?image=clipboardglt.jpg)

michaljedynak
10-05-2009, 21:42
No 1D to to nie jest... A z tych zdjęć nic nie wynika.
Potrzymaj w łapce 1D, w życiu nie wrócisz do 5D.

:)

Widzę, że spece od marketingu Canona pracują także w niedziele.
Forum schodzi na psy, niestety.

Selena
10-05-2009, 21:47
Aż tydzień :shock: :-P ... rany, tydzień to może potrzebowaliby "pstrykający" komórkami :mrgreen: . Reszta powinna załapać dużo szybciej ;-) .
Ja sugerowałam tylko - jedynie słuszny wybór :D:wink:
A tydzień to kolega sobie dał na przetestowanie...

Mnie wystarczyło kilka zdjęć, żeby utwierdzić się w słuszności dokonanego wyboru :D

aż tydzień ??
Powiem tak - mojej żonie (mieliśmy jeszcze 350D) wystarczyło że wzięła do ręki 5d z przypiętym 35L (a co gorsza akurat dzień wcześniej uszkodzone) - spojrzała przez wizjer i powiedziała "po co go oglądałam?, musimy go mieć.." ;), po dwóch latach jak już go mieliśmy równolegle z 40d (które to jest sporo nowocześniejszą puszką) wystarczyło kilkanaście zdjęć i np. mimo że wzięliśmy na wakacje obie puszki to 40ką zrobiliśmy tylko kilkanaście zdjęć z 400mm i tyle. reszta wszystko 5d.. i tak do tej pory.. oczywiście dopóki 5d2 się nie pojawiło w zeszłym miesiącu u nas :mrgreen: - a serio - ta puszka jak jedna z niewielu ma w sobie to "coś" co sprawia że jak już ją dostaniesz w swoje ręce to już oddać nie chcesz ;)
Zgadzam się w 100% z Twoją żoną :D
Ja miałam w rękach na testy puszkę z porysowaną matrycą (właściwie filtrem :wink:) a i tak od razu wiedziałam, że to jest TO.
Po 400D, 'klikologia' 5D bardzo mi się spodobała, bo o obrazku to nawet nie ma co mówić - MAGIA i tyle !!!

mieszko_1vp - wiedziałam :D:wink:

r2d2
10-05-2009, 21:48
No wlasnie, oswiec ktore zdjecie jest z ktorej puchy, dla mnie wyzsze ladniejsze, dolne kakby przeswietlone, czyzby czekal Cie learning curve? :)

mieszko_1vp
10-05-2009, 22:09
górne to 5d...nie mam zbytnio teraz takich podobnych fotek z tych puszek-ale mozna porównac ISo-jednej i drugiej
a jeszcze jedna rzecz mi sie rzuciła -o czym raczej nikt nie wspomina-dzisiejsze fotki były robione w bardzo ostrym słońcu-50-daje duży kontrast-jak nos daje cien-jest to bardzo widoczne.w Piątce tego tak nie widac.
na naszym głogowskim forum ja i moja dziewczyna dodaliśmy kilka fotek z plenerku-Yumeka-robiła 5d,ja 50-można sobie z nudów pooglądac ;)
http://www.glogaufoto.fora.pl/plenery-spotkania,3/plener-10-v-fotki,518.html?sid=2167a5396ec5cedae78e87bb36d2b22 2

tomekde
10-05-2009, 22:40
nie wiem czy to możliwe ale jakby ktoś tak uprzejmy był i trzasnął coś studyjnego (koniecznie w iso100) - najlepiej portret ale jak nie da rady to cokolwiek innego - szkłem 24-70L tak przy f8 i podrzucił gdzieś do wglądu 1:1 tym "magicznym 5d2" byłbym - i pewnie nie tylko ja - niezmiernie zobowiązany

akustyk
10-05-2009, 22:45
nie wiem czy to możliwe ale jakby ktoś tak uprzejmy był i trzasnął coś studyjnego (koniecznie w iso100) - najlepiej portret ale jak nie da rady to cokolwiek innego - szkłem 24-70L tak przy f8 i podrzucił gdzieś do wglądu 1:1 tym "magicznym 5d2" byłbym - i pewnie nie tylko ja - niezmiernie zobowiązany

to moze tak...
http://pixel-peeper.com/adv/?lens=17&camera=1113&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3

Goomis
10-05-2009, 22:55
górne to 5d...nie mam zbytnio teraz takich podobnych fotek z tych puszek-ale mozna porównac ISo-jednej i drugiej
a jeszcze jedna rzecz mi sie rzuciła -o czym raczej nikt nie wspomina-dzisiejsze fotki były robione w bardzo ostrym słońcu-50-daje duży kontrast-jak nos daje cien-jest to bardzo widoczne.w Piątce tego tak nie widac.
na naszym głogowskim forum ja i moja dziewczyna dodaliśmy kilka fotek z plenerku-Yumeka-robiła 5d,ja 50-można sobie z nudów pooglądac ;)
http://www.glogaufoto.fora.pl/plenery-spotkania,3/plener-10-v-fotki,518.html?sid=2167a5396ec5cedae78e87bb36d2b22 2

Powiem szczerze, że w tych zdjęciach Yumeki jakoś nie widzę tego kopa i hiper magii 5D?? Co prawda jedna fota jest fajna(z uciętym czubkiem stopy modelki siedzącej na schodach)bo ma fajny bokeh. A reszta to nic powalającego. Może dlatego, że szkło to "tylko" 24-105 i słaby dobór tła dla modelki? Szczerze jak by ktoś mnie miał przekonać tymi zdjęciami do wydania 9k na 5DmkII to by z pewnością się mu nie udało :-P

mieszko_1vp
10-05-2009, 23:02
zrobi się-mnie już ISO zabiło-jak kupiłem 50-tkę to się wystraszyłem tych szumów-bo są duże-tak duże że na ISo 400 nie da się wyostrzycz oczu...a w Piątce dajesz 1250 i miód malina
dodam Tylko jej fotkę na ISo 1250

acha -darujcie dziewczynie-ma dopiero 17 lat i ma ten aparat drugi dzień

źródło (http://img19.imageshack.us/my.php?image=img0690f.jpg)

tematem wątku nie jest jak wydać 9 tys -tylko odczucia po zmianie 50 na piątkę

arturs
10-05-2009, 23:04
to jak pokażę parę swoich na nie swojej stronie ;) : link (http://www.marcinkowalczyk.com/blog/?p=352)
większość z 5d2, nie wiem czy jakąś magię udało się wycisnąć ale wyszło chyba nie najgorzej ;).. aha, i wszystko bez lampy, iso 1600

gervee
10-05-2009, 23:21
Faktycznie wyszło nieźle ... w stylu pełnej klatki i niedużej GO.

tomekde
10-05-2009, 23:29
Powiem szczerze, że w tych zdjęciach Yumeki jakoś nie widzę tego kopa i hiper magii 5D??

nie przesadzajmy, moim zdaniem nieźle jak na iso tysiąc ileś tam, całkiem użytecznie, (choć jak DLA MNIE to mogłoby to być iso dwanaście tysięcy siedemset sześć bo i tak z reguły nie wychodzę ponad iso 100 tam gdzie zależy mi na mega jakości czyli w pracy) co do magii się nie wypowiadam bo dla mnie jej zależność od korpusu dslr jest mocno dyskusyjna

akustyk - dzięki za link, kurcze ja cały czas zapominam o tej stronie, trochę słabo tam z parametrami o jakie mi chodziło, ale coś zobaczyć można

nie pogardzę żadnym samplem

Goomis
10-05-2009, 23:47
@mieszko
sorry ale jeżeli szumy na iso400 są dla Ciebie takie ogromne to nie wiem w jakich warunkach?? W ciemnej piwnicy niedoświetlone o -2EV? I porównujesz to do iso 1250 w plenerze w dzień w super warunkach? Co prawda jeżeli się rozchodzi o 40D to iso1600 używam tylko w absolutnej konieczności i najlepiej prześwietlone o 2/3EV(ale nie zawsze się da) mimo to da się go używać. iso400 to było ogromne a i owszem - w 300D...

Ok to inaczej nie wydać 9tys. a sprzedać 50D i dołożyć jeszcze 6k(czyli + 2razy tyle). Teraz bardziej się odnosi do tematu?

@arturs
Tu widać pracę 5D(ale też przez rodzaj obróbki myślę). W każdym razie widać lepszy detal i lepszą głębię oraz plastykę(tutaj też wchodzi kwestia stałek jak mniemam) ;)

Goomis
11-05-2009, 01:00
P.S.

40D, 200mm, 2.8, 1/60, ISO 1600 bez lampy, wołane z RAW w LR. W PS kadrowane do 15x21cm 300dpi pod lab.

źródło (http://img245.imageshack.us/my.php?image=9222.jpg)

Na pewno jest gorzej niż to co pokazał himi w 1DsII http://canon-board.info/showpost.php?p=645739&postcount=64, ale dla mnie jak na matryce nie FF detal i szum są w pełni akceptowalne - tym bardziej do wydruku w takich rozmiarach... Na pewno jest gorzej niż 5D czy 5DmkII ale bez przesady, że jest masakra już na iso400... Nie demonizujmy(P.S. co prawda nie jest to 50D ale większość twierdzi, że 50D szumi słabiej więc...)
A tak noise reduction w LR -> luminosity +20 i to wszystko.

mieszko_1vp
11-05-2009, 05:21
ale dla mnie jak na matryce nie FF detal i szum są w pełni akceptowalne -

wiesz co-może i akceptowane-ale tak jak wyżej pisałem-powiększyłem tą fotkę-i nie da się wyostrzyć np oczu-wyjdzie masakra.

Kolekcjoner
11-05-2009, 05:38
No 1D to to nie jest... A z tych zdjęć nic nie wynika.

:)

Widzę, że spece od marketingu Canona pracują także w niedziele.
Forum schodzi na psy, niestety.

A jesteś pewien że to TO forum ;):lol:?

il Dottore
11-05-2009, 11:24
to jak pokażę parę swoich na nie swojej stronie ;) : link (http://www.marcinkowalczyk.com/blog/?p=352)
większość z 5d2, nie wiem czy jakąś magię udało się wycisnąć ale wyszło chyba nie najgorzej ;).. aha, i wszystko bez lampy, iso 1600

Eeeeeeeeeee - tylko ISO1600? :D
To ja mam z kościoła ISO3200 oczywiście bez flesza :D, degradacja obrazu już widoczna ale wydaje mi się, że odszumianie (górne zdjęcie) tylko zaszkodziło.
Dolne nie jest odszumiane i wydaje mi się bardziej szczegółowe.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6031&postdays=0&postorder=asc&start=315
A tutaj crop 100% z drugiego zdjęcia, ISO3200 bez żadnego odszumiania - ani w aparacie ani w sofcie.
http://img133.imageshack.us/my.php?image=img0090crrop.jpg
arturs, żartowałem oczywiście: zarąbiste są te Twoje kościelne zdjęcia!:!:

Goomis
11-05-2009, 12:03
wiesz co-może i akceptowane-ale tak jak wyżej pisałem-powiększyłem tą fotkę-i nie da się wyostrzyć np oczu-wyjdzie masakra.

W takich warunkach - owszem. Ale zdjęcia jakie pokazałeś z dworu w super pogodzie jeszcze lekko prześwietlone - da się jak najbardziej. Tylko pytanie po co w takich warunkach takie iso?
Poza tym jaki ma sens ostrzenie na oczy? To nie 85/1.2 czy nawet 1.8 Tutaj jest inna GO. Poza tym myślę, że dałoby radę bez problemu przy 85/1.2 w dobrze trafionej focie i zrobionej przy czasie no 1/125 na cropie.
Żeby nie było to ja uważam jak najbardziej, że FF daje dużo więcej możliwości i sam na pewno chcę mieć puszkę FF(ale nie tylko, to zależy ale nie ważne).

Ogólnie o co mi chodzi tutaj to, że próbujesz jako dowód na wielką wyższość 5DmkII przedstawić foty w których tego nie widać, po czym jak ktoś tak stwierdził to próbujesz argumentów bo iso400 to masakra w 50D(czego nie popierasz dowodem) a 5D ma piękne iso1250(udowadniając na przykładzie zrobionym w warunkach gdzie wcale to nie jest oczywiste i w porównaniu z dwóch puszek wcale by nie było takie widoczne)

Po prostu: dziwi mnie Twój wielki zachwyt nad przykładem gdzie wcale nie widać prawdziwych możliwości 5DmkII czy w ogóle FF, gdzie po wytknięciu tego wysuwasz dziwne wcale nie udowodnione tezy, które są grubo na wyrost ;)

Tyle tylko. Kończę już z tym bo zrobiłem mały OT :-P

Kończe bo chyba zszedłem na OT.

michaljedynak
11-05-2009, 13:09
Goomis ma racje.

Przeciez nikomu nie trzeba udowadniac, ze...
50D < 5D < 1D

Kwestia ceny, a jesli cena nie gra roli, to trzeba wybrac 1D :)
Po zakupiec 50D i tak po jakims czasie pojawi sie pewien niedosyt... :)

akustyk
11-05-2009, 13:21
Goomis ma racje.

50D < 5D < 1D

dobra, to ja jestem nikomu.

udowodnij mi, ze zamiast 1kg pelnej wielkosci celownika z perfekcyjnie mi znanymi przyciskami jednak wole 1,5kg w celowniku mniejszym i z zupelnie innym ukladem niepotrzebnych mi guzikow. za co jeszcze mialbym doplacic

podpowiedz: AF w 5D mi zupelnie wystarcza. prawde mowiac, to jest nawet za predki.

toshimitsu
11-05-2009, 13:26
podpowiedz: AF w 5D mi zupelnie wystarcza. prawde mowiac, to jest nawet za predki.

Rozwin "za predki", znaczy ostrzy szybciej niz o tym pomsylisz?

akustyk
11-05-2009, 13:30

znaczy po prostu tyle, ze jakby byl jeszcze wolniejszy to bym z tego powodu nie plakal. a ze za szybki nie jest, to nawet w porownaniu z moim 30D widze. sek w tym, ze zupelnie mi to nie stanowi ;)

blum
11-05-2009, 13:31
moze najpierw zobacz do czego akustykowi aparat sluzy ;-)

Madeno
11-05-2009, 13:32
ehhh, iso,szumy...gdzie się podziały czasy gdy ziarno dodawało uroku zdjęciom.

akustyk
11-05-2009, 13:54
ehhh, iso,szumy...gdzie się podziały czasy gdy ziarno dodawało uroku zdjęciom.
zawsze mozesz sobie sfocic biala kartke na ulubionym negatywie, zeskanowac i nakladac taka fakture na pliki cyfrowe. efekt bedzie dostatecznie zblizony.

pytanie czy to zle?

jak weszly puszki srednio i maloformatowe, to wszyscy pytali "a gdzie etos noszenia 40kg do jednego ujecia?", potem fetyszem byla czarno-bialosc zamiast koloru, bedaca de facto mankamentem ewolucyjnym, z ktorego uczyniono cel sam w sobie
na poczatku tego wieku problemem byla sztucznosc cyfry, po wejsciu DSLR zrobilo sie nim wienietowanie (ktore niemal zaniklo w APS-C)...

ziarno bedzie za 10-20 lat legendarnym stworem, ktorego widzieli tylko najstarsi gorale ;)

Madeno
11-05-2009, 14:12
zawsze mozesz sobie sfocic biala kartke na ulubionym negatywie, zeskanowac i nakladac taka fakture na pliki cyfrowe. efekt bedzie dostatecznie zblizony.
....

ziarno bedzie za 10-20 lat legendarnym stworem, ktorego widzieli tylko najstarsi gorale ;)

hehe, wiem że to OT ale nie mogłem się powstrzymać ... kiedyś się tak bawiłem, ogrzewając stare linki znalazłem coś takiego:
http://www.prime-junta.net/pont/How_to/n_Digital_BW/a_Digital_Black_and_White.html?page=5

Kolekcjoner
11-05-2009, 14:49

A tego to już nie bardzo rozumiem. Niby skąd ten mus????

tpop
11-05-2009, 15:00
A tego to już nie bardzo rozumiem. Niby skąd ten mus????Onanistyczny obowiązek.

Niejeden juz byl taki co z 1 przesiadal sie do 5 i nie jeden jeszcze tak uczyni.

Jac
11-05-2009, 15:00
Goomis ma racje.

50D < 5D < 1D

Po zakupiec 50D i tak po jakims czasie pojawi sie pewien niedosyt... :)

Bzdura, wszystko jest kwestia potrzeb - ja np zastanawiam sie nad dokupienime czegos bardzo kompaktowego takiej niby malpki (nie mylic z prezydencka ;-)), zeby czasmi na zdjecia nie zabierac ze soba 10kg sprzetu

Potrzeba musi determinowac wybor sprzetu a nie na odwrot

tomekde
11-05-2009, 18:23
no to jak to w końcu jest - bo temat zaczyna się rozjeżdżać - warto zmienić dwucyfrowy korpus na nową piątkę tam gdzie priorytetem jest obrazek? jest miazga w jakości względem 10mpx apsc?

mieszko_1vp
11-05-2009, 18:30
no właśnie temat zszedł ... nie robię super zdjęć ale widzę że jest różnica bardzo duża-tak duża że nie ma innego wyjścia-trzeba zamieniać 50 na nową piątkę ;)

michaljedynak
11-05-2009, 19:09
no to jak to w końcu jest - bo temat zaczyna się rozjeżdżać - warto zmienić dwucyfrowy korpus na nową piątkę tam gdzie priorytetem jest obrazek? jest miazga w jakości względem 10mpx apsc?

Pewnie, że warto ;)
Oczywiście zależy, jaką masz szklarnię.
Przy cenie obiektywu dużo niższej niż cena korpusu, zobaczysz przede wszystkim słabe strony obiektywu (winietowanie itd.), a nie mocne FF.
To duże uproszczenie, ale tak mniej więcej jest.

FF i dobre szkła - lepszy foty (analog to nigdy nie będzie :P), cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze :)

Goomis
11-05-2009, 19:52
FF i dobre szkła - lepszy foty (analog to nigdy nie będzie :P), cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze :)

Taaa to, że na canonrumors piszą, że Canon już się zabiera za 5DmkIII to nie znaczy wcale, że:
1) jest to prawdą
2) że skończą to w kilka miesięcy(to na pewno nie)

Na moje na nowe 5D poczekamy jeszcze minimum rok, najprawdopodobniej to koło 1,5-2lat. Chociaż prawda jest taka, że canon czekał z 5DmkII tylko dlatego, że nie musiał go wpuszczać bo nie było konkurencji. Jak nikon wpuścił D700 to pewnie na chama wcisnęli w nową piątkę video HD żeby go przebić. A teraz 5DmkII sprzedaje się dobrze, opinie ma też dobre(jedyne biadolenie to na AF) i canon znowu nie ma musu żeby się spieszyć. Chyba, że nikon wpuści jakiś D800 z jakimś wypasionym, morderczym ficzerem i canonowi sprzedaż poleci :-P

FF wiadomo, że jest lepszy. Tylko pytanie czy 5DmkII nie jest przereklamowany i nie ma zawyżonej ceny w stosunku do różnicy jaką daje między 5DmkI czy też 1DsII o!
FF tak ale czy koniecznie 5DmkII??

Matsil
11-05-2009, 19:55
ja np zastanawiam sie nad dokupienime czegos bardzo kompaktowego takiej niby malpki (nie mylic z prezydencka ;-)), zeby czasmi na zdjecia nie zabierac ze soba 10kg sprzetu

No właśnie, wszystko zależy jakiej jakości oczekujesz. Mam ten sam problem - na narty raczej lustrzanki bym nie zabrał i ostatnio robiłem jakimś małpiastym lumixem :) - jak na warunki to i tak super fotki wyszły. Z drugiej strony nie potrzeba super wypasionej lustrzanki żeby zrobić zdjęcie życia.
P.S. A ja dokupuję 5-kę do 30-ki, bo poza jakością zdjęć i niskimi szumami przemawiajacymi za nowym sprzętem denerwują mnie te przeliczniki ogniskowych. Chcę, żeby 17mm to było 17 itd. Nie ma tak naprawdę dobrego uniwersalnego zooma do cropa, na codzień pstrykam 24-105 i często jest za wąski zaś 17-40 za krótki itd.

FF i dobre szkła - lepszy foty
Dodałbym jeszcze dobry fotograf :).

cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze :)
Jeżeli nowa 5-ka utrzyma się na rynku conajmniej tyle co stara (a jak na razie nie wyglada żeby była specjalnie nie udana biorąc pod uwagę jak się sprzedaje) to długo przyjdzie czekać na nową odsłonę :).

Chyba, że nikon wpuści jakiś D800 z jakimś wypasionym, morderczym ficzerem i canonowi sprzedaż poleci :-P

Ci co mają rozbudowany system canona i zainwestowali w niego dużą kasę raczej tak od razu na konkurencję się nie przesiadą. Raczej będą to nowi użytkownicy - no ale kto zaczyna od 5D :)?

Goomis
13-05-2009, 13:12
Ci co mają rozbudowany system canona i zainwestowali w niego dużą kasę raczej tak od razu na konkurencję się nie przesiadą. Raczej będą to nowi użytkownicy - no ale kto zaczyna od 5D :)?

W Polsce - mało osób
Im bardziej na "zachód"* tym ten odsetek bardzo wzrasta.

*zachód - ogólne określenie normalnie rozwiniętych krajów, gdzie aparat jakim jest 5DmkII nie kosztuje równoważności 3miesięcznych średnich zarobków brutto jak u nas...(których i tak aż tak wiele ludzi nie zarabia, a jeszcze podatek, składki i trzeba za coś żyć - i gdzie tu odkładać na sprzęt? ;) )

radkowski
20-05-2009, 00:58
Witam wszystkich,
Jest to chyba mój pierwszy post na tym forum, które odwiedzam od dłuższego czasu. Wracając do sedna posiadam obecnie 400D, które chciałbym zmienić i nie wiem czy 50D, a może 5D MkII. Dodam tylko, że obecnie posiadam 17-55 2.8IS(wiem że tylko do APS-C) oraz 70-200 2.8IS.
Co radzicie zwykłemu amatorowi? Pzdr, Radek

il Dottore
20-05-2009, 01:14
Witam wszystkich,
Jest to chyba mój pierwszy post na tym forum, które odwiedzam od dłuższego czasu. Wracając do sedna posiadam obecnie 400D, które chciałbym zmienić i nie wiem czy 50D, a może 5D MkII. Dodam tylko, że obecnie posiadam 17-55 2.8IS(wiem że tylko do APS-C) oraz 70-200 2.8IS.
Co radzicie zwykłemu amatorowi? Pzdr, Radek

Ja też jestem zwykłym amatorem a co mam - patrz stopka. :)
5DMkII to naprawdę przyzwoity amatorski aparat.

tpop
20-05-2009, 09:39
5DMkII to naprawdę przyzwoity amatorski aparat.to jakie sa xxD/xxxD juz nie wpominajac o 1000D:?:

BuRton
20-05-2009, 09:44
to jakie sa xxD/xxxD juz nie wpominajac o 1000D:?:

To tylko takie "przyzwoitki" ;) .

Stryjek
20-05-2009, 09:58
W takich warunkach - owszem. Ale zdjęcia jakie pokazałeś z dworu w super pogodzie jeszcze lekko prześwietlone - da się jak najbardziej. Tylko pytanie po co w takich warunkach takie iso?
Poza tym jaki ma sens ostrzenie na oczy? To nie 85/1.2 czy nawet 1.8 Tutaj jest inna GO. Poza tym myślę, że dałoby radę bez problemu przy 85/1.2 w dobrze trafionej focie i zrobionej przy czasie no 1/125 na cropie.
Żeby nie było to ja uważam jak najbardziej, że FF daje dużo więcej możliwości i sam na pewno chcę mieć puszkę FF(ale nie tylko, to zależy ale nie ważne).

Ogólnie o co mi chodzi tutaj to, że próbujesz jako dowód na wielką wyższość 5DmkII przedstawić foty w których tego nie widać, po czym jak ktoś tak stwierdził to próbujesz argumentów bo iso400 to masakra w 50D(czego nie popierasz dowodem) a 5D ma piękne iso1250(udowadniając na przykładzie zrobionym w warunkach gdzie wcale to nie jest oczywiste i w porównaniu z dwóch puszek wcale by nie było takie widoczne)

Po prostu: dziwi mnie Twój wielki zachwyt nad przykładem gdzie wcale nie widać prawdziwych możliwości 5DmkII czy w ogóle FF, gdzie po wytknięciu tego wysuwasz dziwne wcale nie udowodnione tezy, które są grubo na wyrost ;)

Tyle tylko. Kończę już z tym bo zrobiłem mały OT :-P

Kończe bo chyba zszedłem na OT.

"Goomis" zgadzam sie w 100% z tym co napisałeś powyżej...
Czytam ten watek od początku i czuje jak się nakręcam "onanistycznymi" wypowiedziami, poczym widzę sample i myślę sobie " o co chodzi , co poszło nie tak, gdzie ta jakość ? ) bo przecież o tym jest mowa - o jakości technicznej materiału wyjściowego, a nie czy motyw jest udany i czy ktoś umie robić zdjęcia.

Kolego "mieszko1vp" bez obrazy, ale może rzeczywiście warto zainwestować w lepsza optykę, albo chociaż porządnie skalibrować monitor.

Panowie Ownersi 5DMkII - pokażcie tę jakość !

blum
20-05-2009, 10:13
ale ze co? zeby to iso pokazac?

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/8541/img9330o.jpg)
na koncercie bylo tak http://www.youtube.com/watch?v=7o2KNOtwVjM

Stryjek
20-05-2009, 10:38
ale ze co? zeby to iso pokazac?

Tak ISO np. 1600 i 3200 w realu, ale też ciekawi mnie "brzytwa" przy niższych czułościach ( np. ISO 200 i 400 )

aptur
20-05-2009, 11:01
Tak ISO np. 1600 i 3200 w realu, ale też ciekawi mnie "brzytwa" przy niższych czułościach ( np. ISO 200 i 400 )

Weź sobie rawa z 5D i 50D i w ACR przesuń ekspozycję +1 lub +1,5EV.
Zobaczysz różnicę :)

mieszko_1vp
20-05-2009, 11:48
dobra zrobiłem jakąś tam poglądową fotkę-tylko znów dałem ciała-w 5D był ustawiony portret,w 50D neutral i redukcja szumów na wysokim ISo
ISo-3600

źródło (http://img269.imageshack.us/my.php?image=clipboardq.jpg)

il Dottore
20-05-2009, 20:34
to jakie sa xxD/xxxD juz nie wpominajac o 1000D:?:

Takie same. Amatorskie. Różnią się ceną i ficzerami.

Goomis
22-05-2009, 02:25
"Goomis" zgadzam sie w 100% z tym co napisałeś powyżej...
Czytam ten watek od początku i czuje jak się nakręcam "onanistycznymi" wypowiedziami, poczym widzę sample i myślę sobie " o co chodzi , co poszło nie tak, gdzie ta jakość ? ) bo przecież o tym jest mowa - o jakości technicznej materiału wyjściowego, a nie czy motyw jest udany i czy ktoś umie robić zdjęcia.

Kolego "mieszko1vp" bez obrazy, ale może rzeczywiście warto zainwestować w lepsza optykę, albo chociaż porządnie skalibrować monitor.

To spójrz w przykład "artursa" - tam widać tą jakość!(ale i też jakość stałek :-D ) W każdym razie widać! :-D

Ja też jestem zwykłym amatorem a co mam - patrz stopka. :)
5DMkII to naprawdę przyzwoity amatorski aparat.

No a i 1DmkIII to już jest dobry aparat dla amatora a 1DsMKIII nawet można powiedzieć, że bardzo dobry. Niestety nie znakomity bo kurde filmów nie kręci! :lol: ;)

il Dottore
22-05-2009, 10:01
No a i 1DmkIII to już jest dobry aparat dla amatora a 1DsMKIII nawet można powiedzieć, że bardzo dobry. Niestety nie znakomity bo kurde filmów nie kręci! :lol: ;)

IMO Jedynki już są sprzętem w pełni profesjonalnym, co nie wyklucza użycia ich przez amatorów, oczywiście. Jeśli mnie stać, to kto mi zabroni? :D
Piątka nie jest aparatem profesjonalnym, nie ma uszczelnień, nie ma wyczynowego AF. Została zaprojektowana w założeniu jako backup profesjonalnego sprzętu studyjnego, ale ze względu na jakość obrazowania, chętnie sięgają po nią amatorzy, których nie stać wywalić 5000 funtów na 1Ds.
Jakość obrazowania piątka ma na poziomie najlepszych profesjonalnych DSLR na tej planecie ale budowy już nie. Dzięki temu jest tańsza i bardziej dostępna, także i dla amatorów.

tpop
22-05-2009, 10:03
Takie same. Amatorskie. Różnią się ceną i ficzerami.kazdy ma oczywiscie swoje kategorie ale ja bym 1000D i 5DII do jednego amatorskiego wora nie wrzucil.

il Dottore
22-05-2009, 10:10
kazdy ma oczywiscie swoje kategorie ale ja bym 1000D i 5DII do jednego amatorskiego wora nie wrzucil.

Ten wór jest pojemny. :D
Jeszcze raz: piątka generuje profesjonalne obrazki ale na Borneo do dżungli czy do fotografowania wojny w Iraku bym jej nie zabrał. Za delikatna. Nie jest sprzętem dla zawodowca.
Natomiast wkrótce zabieram ją na walki bokserskie. Pożyczę 70-200 z wypożyczalni i zobaczę jak sprawuje się AF w dynamicznych scenach, bo w statycznych jest perfekcyjny, ale to żadne wyzwanie.

arturs
22-05-2009, 10:39
Jeszcze raz: piątka generuje profesjonalne obrazki ale na Borneo do dżungli czy do fotografowania wojny w Iraku bym jej nie zabrał. Za delikatna. Nie jest sprzętem dla zawodowca.

Dokładnie, ale dla niektórych wyznacznikiem "profesjonalizmu" jest cena i to w dodatku przyrównywana do naszych realiów.. ja też amatorem jestem, też mnie stać więc sobie kupiłem bo lubię.. i co? robi to ze mnie profesjonalistę? wg mnie nie.. ale każdy swoje wie..

Natomiast wkrótce zabieram ją na walki bokserskie. Pożyczę 70-200 z wypożyczalni i zobaczę jak sprawuje się AF w dynamicznych scenach, bo w statycznych jest perfekcyjny, ale to żadne wyzwanie.

Dobrze się sprawuje ;) - na boksie (przynajmniej zawodowym) jest bardzo jasno więc bez problemu będziesz miał większość trafień.. tyle że 3,5fps to rewelacja nie jest - ale za to wymaga myślenia kiedy spust wcisnąć - a nie bezmyślną serią 10 fpsów jak w 1dmk3 :mrgreen:
tylko ten 70-200 to 2.8is wypożyczysz a nie sigmę mam nadzieję ;)

dr11
22-05-2009, 10:56
Jeszcze raz: piątka generuje profesjonalne obrazki ale na Borneo do dżungli czy do fotografowania wojny w Iraku bym jej nie zabrał. Za delikatna. Nie jest sprzętem dla zawodowca.Hm, a Canon tlumaczyl wprowadzenie movie mode wlasnie na prosbe agencji reporterskich, gdzie oprocz fotografii przydalyby sie krotkie klipy z interesujacych akcji. Dla reporterow, ktorzy chca miec lekki, maly, wielofunkcyjny aparat.
A moja stara 5D to taka delikatna nie jest, byla w dzungli w +35 i wilgotnosc 100% (az w 85L AF przestal dzialac na 5min), byla na Sniezce przy -12, wiatr ~100km/h (az lod sie zaczal na niej osadzac) i jest ok. Moze nowsza jest bardziej delikatna, choc nie sadze.

il Dottore
22-05-2009, 11:52
Dokładnie, ale dla niektórych wyznacznikiem "profesjonalizmu" jest cena i to w dodatku przyrównywana do naszych realiów.. ja też amatorem jestem, też mnie stać więc sobie kupiłem bo lubię.. i co? robi to ze mnie profesjonalistę? wg mnie nie.. ale każdy swoje wie..

Doskonale to podsumowałeś. Nie sprzęt czyni zawodowca.
Czasem profesjonaliści osiągają zdumiewające efekty na niezmiernie tanim sprzęcie a w ogóle to profesjonalista ma odpowiedni sprzęt na odpowiednie sytuacje. To nie jest fetysz tylko narzędzia pracy.
I pytania: które body czy szkło są NAJLEPSZE spotkają się tylko ze wzruszeniem ramion... Jedyna odpowiedź będzie brzmiała: "zależy do czego i zależy dla kogo".

Dobrze się sprawuje ;) - na boksie (przynajmniej zawodowym) jest bardzo jasno więc bez problemu będziesz miał większość trafień.. tyle że 3,5fps to rewelacja nie jest - ale za to wymaga myślenia kiedy spust wcisnąć - a nie bezmyślną serią 10 fpsów jak w 1dmk3 :mrgreen:
tylko ten 70-200 to 2.8is wypożyczysz a nie sigmę mam nadzieję ;)

Tak, 2.8IS oczywiście wypozyczę od Connsa. W tym zakresie ogniskowych i w tych zastosowaniach, to do głowy by mi nie przyszło nic innego niż białe słoiki z czerwonym paskiem. Żadne tam Sigmy... :)
To nie będzie boks zawodowy. Tutaj ludzie wciąż wierzą w ideę "szlachetnej szermierki na pięści" i działa mnóstwo lokalnych klubików, gdzie po pracy można komuś oklepać maskę lub samemu dostać oklep. :) Ponoć to zdrowe i zajmujące. :D
No i teraz właśnie mamy lokalne klubowe zawody. Walki bardziej prestiżowo/pokazowe a jednocześnie reklama lokalnego klubu i zbieranie funduszy (bo wejście za biletami). Byłem już na takiej imprezie, popijasz sobie drinki albo pyfko, pięknie rozebrane laseczki noszą wielkie flagi i obnoszą tablice z numerem rundy, zapowiadacz drze się do mikrofonu jak nawiedzony (Irlandczycy mają ogromne talenty sceniczne), bokserzy się tłuką, trenerzy z niesamowitą ekspresją wrzeszczą na półżywych zawodników, wachlując ich ręcznikami w narożnikach, wygląda to jak walka o pas Mistrza Świata a to tylko lokalne wiejskie zawody. W sumie raj dla fotografa i żałowałem, że nie miałem ze sobą aparatu ale ja tam byłem wówczas służbowo, ratować porozbijane łby. :)
A na początku walk na ringu lokalni raperzy dali tak niesamowity występ, że aż się wierzyć nie chciało, że to normalne chłopaki z sąsiedztwa a nie zawodowi muzycy. Irlandczycy uwielbiają wszelkie show, scena to ich żywioł.
No i to malutki kraj, więc bardzo łatwo z takiego wsiowego klubu trafić prostu do drużyny narodowej. Obecny irlandzki medalista olimpijski w boksie z Pekinu jest absolwentem szkoły mojego syna. Tutaj dystans pomiędzy dołem a szczytem jest bardzo niewielki. Wczoraj np. witałem się z irlandzkim premierem. U mnie we wsi osobiście wręczał nagrody uczniom! :) W Polsce to by zamknęli całą ulicę na okoliczność wizyty szefa rządu a goryle by mnie zabili gdybym wyciągnął łapę do premiera. A tutaj cała kawalkada Taoiseacha Briana Cowena (czyli pana Krowiaka :) ) miała raptem 2(!) samochody: premierowska czarna S-Klasa i błękitne BMW z ochroną. Całości pilowały 3 radiowozy, przy czym policjanci (też w liczbie trzech) beztrosko bajerowali sobie laski zamiast blokować komukolwiek dostęp do premiera.
I oczywiście nie miałem aparatu, bo po prostu przyjechałem po syna do szkoły i nadziałem się na wychodzącego już Cowena zupełnie przypadkiem.
Szlag by to. Miejscowe mamuśki oczywiście to wykorzystały i robiły sobie zdjęcia z premierem, jak z misiem na Krupówkach przy użyciu komórek.
I kto powie że aparat w komórce to zła rzecz? :)
Sorki za off "wiesz kto tą rękę ściskał" ale codziennie mi się to nie zdarza!:D

mieszko_1vp
22-05-2009, 12:25
już sie nie czepiajcie tak tej jakości-trudno mi znaleść takie samo zdjęcie robione dwiema puszkami z tym samym szkłem.tematem nie jest-najładniejsza fotka z 5d...mam jeszcze obie puchy więc może coś spłodzę-może jakaś propozycja?

fmagik
22-05-2009, 12:39
jesli 500D ma w sobie to samo "prawie" co 50D to czy mozemy sie spodziewac jakiejs lepszej mutacji 50D w najbliższym czasie????? może nie warto angażować sie w kupowanie 50D?????
szkoda że konkurencja spi gdyż canon może w koncu by się postarał i nie tylko doganiał ale przebił konkurencję.......

il Dottore
22-05-2009, 13:45
Nie musi przebijać.
Jak tu kiedyś bardzo mądrze napisano, "konkurencja (czyt. Nikon) robi dużo lepsze aparaty, za to Canon robi dużo lepsze zdjęcia." :D

tpop
22-05-2009, 14:22
też mnie stać więc sobie kupiłem bo lubię.. i co? robi to ze mnie profesjonalistę? wg mnie nie.. ale każdy swoje wie..

troszke sie zapedziles. Temat dotyczyl tylko puszki czy amatorska czy nie. Nic nie bylo o ludziach.Oczywiste ze nie kazdy kto ma pro jest pro. Proponuje zakonczyc na tym etapie bo juz sie robi lekki OT.

il Dottore
22-05-2009, 14:36
/.../
A moja stara 5D to taka delikatna nie jest, byla w dzungli w +35 i wilgotnosc 100% (az w 85L AF przestal dzialac na 5min), byla na Sniezce przy -12, wiatr ~100km/h (az lod sie zaczal na niej osadzac) i jest ok. Moze nowsza jest bardziej delikatna, choc nie sadze.

Czytałem wspomnienia jakiegoś fotografa, któremu na Antarktydzie wysiadły wszelkie najnowocześniejsze hiperprofesjonalne cyfrowe superwypasy. I tylko 40-letnia Leica, którą zabrał ze sobą ze względów sentymentalnych, trzaskała dalej zdjęcia z takim animuszem jakby to był grill w ogródku u wujka a nie temperatura, w której gałki oczne zamarzają... :)

Madeno
22-05-2009, 16:22
to i ja dodam swoje 5 groszy co do wspomnień fotografów, jakiś sławny fotograf opowiadał że dostał zmówienie na weselne zdjęcia, przyleciał na miejsce, tyle że Murphy jak zwykle czuwał i okazało się że jego bagaże (czytaj sprzęt) nie dojechały na czas, więc koleś poszedł do lokalnego sklepu fotograficznego i kupił kilka aparatów jednorazowych, jakie było zdziwienie gości, jak profesjonalista wynajęty za grupą kasą przyszedł z jednorazówkami, na koniec okazało się że podczas prezentacji zdjęć, nikt nawet złego słowa nie powiedział. Tak więc podsumowując temat można się zastanawiać, kto robi zdjęcia aparat czy fotograf? ;)