Zobacz pełną wersję : Tokina 80-400
fotomuka
07-08-2005, 00:35
czy ten obiektyw jest ok do reporterki? słyszałem i czytałem <też tutaj> że za wolny
Tomasz Golinski
07-08-2005, 00:47
nie wiem nic o tym obiektywie, ale nim ktos ci odpowie, to musisz sprecyzowac, co rozumiesz pod pojeciem "reporterka"
fotomuka
07-08-2005, 00:49
reporterka:
bieganie z aparatem w miejscach w których możesz dostać pałą po plecach nie mając kamizelki odblaskowej z napisem FOTO :P a także bieganie z aparatem po koncertach itp itd etc i wszędzie tam, gdzie dzieje się coś wartego udokumentowania
p.s.
Dzięki za przeniesienie posta o filmówce do hyde parku... i sorka za problem
bieganie z aparatem w miejscach w których możesz dostać pałą po plecach nie mając kamizelki odblaskowej z napisem FOTO :P
Względnie szeroki i szybki obiektyw. Jak umiesz, to najlepiej stałka (~35mm), jak nie to dobry zoom, powiedzmy 17-40. Takie bieganie to właściwie streetphoto, z dokładnością do tego walenia pałą :mrgreen: Chyba że "reporterka" w sensie "100m dalej ze statywem i długą lufą".
bieganie z aparatem po koncertach
Za długi, za ciemny, za wolny. Lepiej jakiś tańszy 70-200/2.8 (Sigma?) albo ewentualnie 70-200/4L.
fotomuka
07-08-2005, 10:15
70-200 f4 już mam - nie wystarcza... a teleconverter1.4 zeby lapal wogole AF to nie to...
Chyba skonczy sie na sigmie 135-400 - a z tym 100m i na statywie- też.
no i zapomnialem dodać- bieganie za łaniami i innymi sarnami - mieszkam w górach, 100m dalej biegają jak się poczeka na wolności różne zwierzaki
i taki mały offtopic:
Zapraszam do galeri mojego znajomego który mieszka 20km dalej i zajmuje się tylko i wyłącznie przyrodniczą:
www.foto.net.pl
70-200 f4 już mam - nie wystarcza... a teleconverter1.4 zeby lapal wogole AF to nie to... Chyba skonczy sie na sigmie 135-400
Bigma na koncerty?! To ja nie mam więcej pytań...
no i zapomnialem dodać- bieganie za łaniami i innymi sarnami - mieszkam w górach, 100m dalej biegają jak się poczeka na wolności różne zwierzaki
Hmm, jeśli biegają -> stoją, to spoko (statyw wymagany). Ale jeśli chcesz je łapać w ruchu - może być za wolno.
fotomuka
07-08-2005, 10:31
statyw, ładny namiocik, ładnas siatka moro i godziny czekania aż podejdzie:)
a co do koncertów i bigmy:) ehh jeszcze nie mam legitki ale pracuje nad tym więc może kiedyś <oby jak najszybciej> będzie mi potrzebny zwykły poczciwy 17-40f4L. bo narazie to tak z oddali bardziej:)
a co do koncertów i bigmy:) ehh jeszcze nie mam legitki ale pracuje nad tym więc może kiedyś <oby jak najszybciej> będzie mi potrzebny zwykły poczciwy 17-40f4L. bo narazie to tak z oddali bardziej:)
Ależ ja również w życiu nie stałem po właściwej stronie barierek :) a w zasadzie 70-200 kupiłem (pod względem koncertów) głównie dla jasności, bo zakres 28-135 był pod tym względem praktycznie wystarczający. Spójrz do galerii w mojej stopce, w dziale Events. To (http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/1/index.html) było robione 28-135, pozostałe już 70-200 - jedyna róznica, to fakt, że z 200mm można sobie pozwolić na takie (http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/11/4.html) zdjęcia. Ale więcej? To już chyba do liczenia (rozmazanych) włosów na głowach artystów...