Tranzystor
06-05-2009, 22:48
Witam,
Mam obecnie 350D i chcę dokupić 2 puszkę. Najwieksze mankamenty 350D, które mi przeszkadzają:
1. szumy powyżej ISO 400 (nie chce mi się bawić w hurtowe wyciąganie zdjęć z RAWów i odszumianie)
2. wizjer typu światełko w tunelu (mało realne manualne ostrzenie)
3. zbyt niskie iso (potrzebuję więcej zwłaszcza w pomieszczeniach)
4. kiepski autofokus, zwłaszcza z obiektywem makro (używam tylko punktu centralnego, a obiektyw jeździ ile wlezie tam i z powrotem)
5. trochę za małe gabaryty
6. fatalny wyswietlacz (nie pozwala ocenić, czy wyszło np. ostre zdjęcie)
Główna tematyka zdjęć (najczęściej robionych z ręki):
1. Robale i roślinki
2. Architektura (oświetlenie nocne)
3. Krajobrazy
4. Pomieszczenia (muzea, kościoły - z reguły bez lampy)
5. Sporadycznie postacie i jakieś imprezy
Fotografia to moje hobby, na którym nie zarabiam, więc nie zamierzam przeznaczać na sprzęt kolosalnych kwot na jakieś Marki.
Nie chciałbym przeznaczyć na puszkę więcej niż 3,5 tys. zł (+- 500 zł). W przyszłości planuję dodatkowo zakup szerokiego kąta, np. 12-24 Tokiny, ewentualnie 17-40 L lub 17-55/2.8 IS Canona.
Myślę o 50D. Czy przeskok jakości z 350D byłby wart wydanych pieniędzy (czytaj: duży przyrost jakości zdjęć, a przede wszystkim użyteczne ISO3200), czy lepiej może poczekać i poszukać gdzieś starego 5D?
Możecie coś doradzić?
pozdrawiam
Mam obecnie 350D i chcę dokupić 2 puszkę. Najwieksze mankamenty 350D, które mi przeszkadzają:
1. szumy powyżej ISO 400 (nie chce mi się bawić w hurtowe wyciąganie zdjęć z RAWów i odszumianie)
2. wizjer typu światełko w tunelu (mało realne manualne ostrzenie)
3. zbyt niskie iso (potrzebuję więcej zwłaszcza w pomieszczeniach)
4. kiepski autofokus, zwłaszcza z obiektywem makro (używam tylko punktu centralnego, a obiektyw jeździ ile wlezie tam i z powrotem)
5. trochę za małe gabaryty
6. fatalny wyswietlacz (nie pozwala ocenić, czy wyszło np. ostre zdjęcie)
Główna tematyka zdjęć (najczęściej robionych z ręki):
1. Robale i roślinki
2. Architektura (oświetlenie nocne)
3. Krajobrazy
4. Pomieszczenia (muzea, kościoły - z reguły bez lampy)
5. Sporadycznie postacie i jakieś imprezy
Fotografia to moje hobby, na którym nie zarabiam, więc nie zamierzam przeznaczać na sprzęt kolosalnych kwot na jakieś Marki.
Nie chciałbym przeznaczyć na puszkę więcej niż 3,5 tys. zł (+- 500 zł). W przyszłości planuję dodatkowo zakup szerokiego kąta, np. 12-24 Tokiny, ewentualnie 17-40 L lub 17-55/2.8 IS Canona.
Myślę o 50D. Czy przeskok jakości z 350D byłby wart wydanych pieniędzy (czytaj: duży przyrost jakości zdjęć, a przede wszystkim użyteczne ISO3200), czy lepiej może poczekać i poszukać gdzieś starego 5D?
Możecie coś doradzić?
pozdrawiam