Zobacz pełną wersję : Canon 350d i - prosze o pomoc w doborze optyki
Witam
Chciałbym kupić używan Body Canon 350D (lub 20D). Przyzwoity sprawdzony aparat za rozsądne pieniądze. Chciałbym jednak dobrac do body szkła.
Jestem amatorem i chciałbym robic następujące zdjęcia:
- portrety
- troche pojazdów (statyczne i w ruchu)
- zdjęcia stadionowe
Prosze o poradę
- potrety stałka 50mm ze światłem 1,8 to wiem jaki
- natomiast jaki inny obiektyw na swiatło 2,8 mnie nie stac wiec chciałbym cos ze światłem od 3,5 cos uniwersalnego np 24-105 albo 18-70 i jakieś tele 55-200.
Co możecie polecić.?
Chciałbym miec trochę szerokiego kąta, stałke i tele. Co możecie polecić w rozsądnych cenach.
Czy zestaw: stałka 50mm 1,8 + kit + tele 55-200 będzie ok czy tez można dobrać coś zamiast KIT-a.? Może jest coś uniwersalnego 18-135.?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Dawid
Bierz kity z IS. Za te pieniądze nic lepszego nie wymyślisz. Kity bez IS nie różnią się tylko brakiem stabiizacji. Są znacznie gorsze optycznie. Do tego 50/1,8.
ilovemm90
06-05-2009, 12:20
Powiedz jaka kwota dysponujesz na szkla wtedy bedzie latwiej cos konkretnego dobrac.
mieszko_1vp
06-05-2009, 12:51
kup sobie manuala 28mm i pierścien -koszt niecałe 100 zł-i juz będziesz miał coś na początek
lukaszlada
06-05-2009, 13:24
Ja proponuje 17-50 Tamrona . I 50mm . Jak kupisz uzywki to troszeczke będziesz musiał dozbierać 200-300zł ale to perfekcyjny zestaw na początek... potem dozbiraj i kup 70-200/4L . Kupując kity (18-55, 55-200) i tak stwierdzisz że są mydlane i do niczego sie nie nadają i kupisz tamrona. Do 50mm nie mam zastrzeżeń.
malyd77, ponieważ wspominasz o zdjęciach sportowych i pojazdów w ruchu, należałoby polecić obiektywy z pełnym USM (ring-type), ale z własnej praktyki mogę powiedzieć, że sam aparat (350D) jest na tyle wąskim gardłem, jeśli chodzi o pracę AF, że jeśli zamierzasz przykuć się do tej puszki na nieco dłużej, zamiast kombinować (vide starsze obiektywy) lepiej kup kit'a z IS i dozbieraj na 55-250 IS -z 50 f1.8 będziesz przynajmniej miał w miarę tani i uniwersalny zestaw bez płacenia/kombinowania dla pozyskania kawałka technologii, której i tak w pełni nie wykorzystasz. Zakładam, że jeśli to nie pierwsza cyfrówka, to na pewno pierwszy DSLR, tak więc taki zestaw i tak wystarczy Ci na całkiem długo zanim jego ograniczenia staną się dla Ciebie krytyczne.
Tu jednak docieramy do sedna - jeśli tego "ruchu" jest dość sporo, a masz już bakcyla, to tak naprawdę sprawę zacząłbym od przemyślenia wyboru korpusu. Nie mam odpowiedniej wiedzy/doświadczeń aby wypowiedzieć się o 20D, nie orientuję się też w cenach używek, ale skoro jesteś zdecydowany na taki aparat (350D), to z wielu względów lepiej przyczaić się na 30D (nie mylić z D30), taki aparat posłuży Ci dłużej i lepiej -będziesz miał więcej czasu na skompletowanie właściwej szklarni (co i tak pewnie potrwa krócej niż Ci się dziś wydaje ;-)). W przypadku 350D+sport zasada "lepiej słabszą puszkę i lepsze szkło" ma IMO ograniczone zastosowanie (używam 350D z 70-200 f/4 L IS i choć L-ka w Al-Servo wyraźnie odsadza mojego Tamrona 17-50, to naprawdę widać i czuć jak męczy się z tą puszką, następny jest minimum xxD i to jak najszybciej). IMO poszukaj minimum 400D, tam jest już inny układ AF (ponoć bardziej niezawodny niż w 350D, ale bezpośredniego porównania nie mam).
Natomiast obiektyw manualny to czasem ciekawa alternatywa, ale raczej dla zapaleńców niż dla amatora kupującego pierwszy SLR (?) -za dużo kombinowania, nie wspominając o wizjerze w xxxD.
Ja na twoim miejscu kupiłbym kita 18-55 Is + 50 1.8 . Reszty kasy nie ruszaj,dozbieraj trochę i dokup 55-250 is . Lub zbierając trochę dłużej 70-300 IS vs 70-200 f4,lecz to już nie temat na dziś . Ale to tylko moje skromne zdanie.
Jak nie wiesz jakie kupić szkło, to kup najtańsze obiektywy w interesującym Ciebie zakresie. Propozycja powyżej chyba jest najlepsza z wszystkich :!: