Zobacz pełną wersję : ilosc zdjec rocznie 450d vs. 40d
Hello
wlasnie spedzam kolejne godziny przed kompem przegladajac forum i inne serwisy odnosnie wyboru lustrzanki.
wybor padl na 40d i prawdopobonie tamron 17-50mm/2,8
ale budzet zaczyna sie kurczyc i moze zamiast 40D kupic 450D. chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
robie zjecia glownie typu kids&pets, chociaz krajobrazy od czasu do czasu rowniez sie trafiaja.
wielki dzieki
Rafal
malkontent
05-05-2009, 21:23
chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
Porównując ergonomię 400d i 50d to przy pierwszym zdjęciu.
Jedyne co mi się bardziej podobało w 400d a nie ma tego w modelu wyższym, to sposób włączania, a reszta jest tylko lepiej.
Ciekawe, czyżbyś potrafił obliczyć ergonomię i wyrazić ją w jednostkach zdjęcia/rok?
Masakryczne masz pomysły...:E
A wracając do tematu, odpowiedź zawiera się w zakresie od "przed pierwszym uruchomieniem" do "nigdy".
fotobronx
05-05-2009, 22:25
Boszzzz takiego tematu jeszcze nie bylo,,,,za poprzednikiem...po jednym zdj
zbyszekjan
05-05-2009, 22:51
Duuuużo lepszą ergonomię i autofokus odczujesz już po pierwszych zdjęciach. Lepszy uchwyt ( 40D, 50D wygodnie trzyma się nawet bez gripa), większy wizjer, drugie kółko nastaw.
.... co jest bardziej pracowite ?...-> 1000 mrówek czy 1000 słoni?...
...... chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
Sorry, ale nie Qmkam o co chodzi :!:....... :(
..... ale budzet zaczyna sie kurczyc.........
Więc kup gorsze body a lepsze szkło - tutaj w końcu za:idea:jarzyłem ..... :p
robie zjecia glownie typu kids&pets, chociaz krajobrazy od czasu do czasu rowniez sie trafiaja.
wielki dzieki
Rafal
Cokolwiek miałeś na myśli zdjęcia z jednego i drugiego przy takim profilu będą praktycznie takie same. Zainwestuj w szkło jak koniecznie chcesz coś kupić...
Proponuje wejsc na jakas stronke z danymi technicznymi, otworzyc odbydwa i porownac. Potem zadac sobie pytanie typu czy chce 3,5 klatki na s czy 6,5 itp
40d to klasa wyzej niz 450d choc zdjecia beda wygladac prawie tak samo. Pewnie 450d bardziej szumi na wyzszym iso.
słuchaj ja miałem 400d jak sie przesiadłem na 40d to różnica jest taka jakby sie przesiąść z malucha do mercedesa. Uwiez mi warto dopłacić do 40d
:)
no to już dawno mnie nic tak nie rozbawiło :)
a odpowiadając na pytanie - NIGDY
Nie ma się nad czym zastanawiać, bierz 40D:
+uchwyt aparatu, bez gripa daje radę, czego o 450D niestety powiedzieć nie możemy ;)
+ISO daje radę, nie szumi tak bardzo
+dwa kółeczka do nastaw, badzooo przydatne
Dołóż kasy, a będziesz na pewno zadowolony.
pan.kolega
08-05-2009, 17:46
Pytanie bardzo sensowne i naturalne, ale jak widać mało kto rozumie.
Parę zdjęć w tygodniu albo mniej można zrobić aparatem pokrytym papierem ściernym gruboziarnistym i owinietym drutem kolczastym bez nadmiernych cierpień.
Dopiero kiedy się robi kilkaset dziennie to zacznie boleć.
Mam 20D i 450D i jedyna różnica jaka mi się daje we znaki ergonomicznie to ciężar 20D.
Wybulwienie w uchwycie, które wprowadzono kiedyś tylko po to żeby pomieścić wielkie baterie, jest w ogóle ergonomicznie zbedne, kiedy sie trzyma aparat prawidłowo. Ja bym wolał, żeby go w ogóle, albo prawie, nie było (jak Leica albo dawne SLR)
Jeśli się robi kilka tysięcy zdjęć rocznie, różnice w guzikach i "uchwycie" :roll: nie mają znaczenia. Waga (prawie) zawsze ma znaczenie. Kiedy się nie odejmuje oka od wizjera 24/7 każdy detal może mieć znacznie, ale też do (prawie) wszystkiego można się przyzwyczaić.
panmateusz
09-05-2009, 19:10
A czy opłaca wymienić się 450D na używane 40D? Myślałem o 20D, ale obawiam się zjechanej migawki.
[QUOTE=ralfk;643381]Hello
wlasnie spedzam kolejne godziny przed kompem przegladajac forum i inne serwisy odnosnie wyboru lustrzanki.
wybor padl na 40d i prawdopobonie tamron 17-50mm/2,8
ale budzet zaczyna sie kurczyc i moze zamiast 40D kupic 450D. chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
Jeżeli masz na myśli wygodę uzytkowania to akurat dla mnie ważniejsze jest szkło. Do 400D dokupiłem gripa i jest całkiem nieźle. Nie robiłem 40D ale np. D80 robi się zdjęcia dużo lepiej niż 400D z gripem. Z drugiej strony drugi spust do portretu w gripie bardzo się przydaje. Przy amatorskiej zabawie nie ma to większego znaczenia.
xpressive
19-05-2009, 22:22
lepiej kupić lepsze szkło i 20d do pstryków przez rok, niż 400d na dłużej. za rok kupisz pewnie 50d i będziesz miał spokój. a na 20'ce się dużo nauczysz. I twardszy jest od 400 :D więc i nerwy wytrzyma.