PDA

Zobacz pełną wersję : kurs fotografii w Trójmiescie ??

sirgerwazy
03-05-2009, 14:59
Witam
Czy ktoś może się orientuje czy są organizowane w najbliższym czasie jakieś kursy foto w Trójmieście ??
Najbardziej interesuje mnie portret :)
pozdrawiam

27rav
09-05-2009, 08:24
W sezonie 2007/2008 GTF organizowała kurs - info tutaj (http://www.gtf.org.pl/kurs.html).
W sezonie 2008/2009 też miał być, ale niestety nie ma :-(

sirgerwazy
09-05-2009, 09:21
hmmm czyli w całym Trójmieście nie ma żadnych kursów fotografii ?? :(

robert914
14-05-2009, 22:17
Możliwe że w Gdyńskiej YMCE dopiero koło listopada :( powstanie kurs cz-b fotografii analogowej + studio. Ale nic jeszcze nie jest w pełni ustalone.

A jeżeli chodzi o aktualności to musiałbyś poszukać w sopockich wyższych szkołach foto. Oni czasem robią rożne kursy.
Pozdrawiam

27rav
15-05-2009, 08:41
No właśnie w Sopocie są dobre szkoły, ale nie wiem czy organizują jakieś kursy.

lukep
15-05-2009, 09:30
W!

No właśnie w Sopocie są dobre szkoły, ale nie wiem czy organizują jakieś kursy.

*Chcialbym zapytac jakie to sa mianowicie dobre szkoly w Sopocie??
Bo na ta ktora znam to generalnie szkoda i czasu i pieniedzy...

Zdrowko

sirgerwazy
15-05-2009, 10:04
dokładnie tak jak pisze lukep.
Może ktoś z was może polecić konkretnie jakaś szkole ??
pozdrawiam

27rav
15-05-2009, 12:53
Z tego co słyszałem to podobno są 2 szkoły w Sopocie. Koleżanka po ASP po fotografii jedną z nich polecała ale zabijcie mnie nie pamiętam którą :-)

iREM
15-06-2009, 21:58
Z tego co słyszałem to podobno są 2 szkoły w Sopocie. Koleżanka po ASP po fotografii jedną z nich polecała ale zabijcie mnie nie pamiętam którą :-)

ASP już niestety zamknęli, tj. fotografię.

JerzyC
16-06-2009, 06:01
No właśnie w Sopocie są dobre szkoły

Pracowałem z absolwentami tych "dobrych szkół sopockich" i nigdy więcej.
Jest to naciąganie młodych ludzi na niemały wydatek.

sirgerwazy
16-06-2009, 09:14
Pracowałem z absolwentami tych "dobrych szkół sopockich" i nigdy więcej.
Jest to naciąganie młodych ludzi na niemały wydatek.

hmm...czyli krotko mówiąc nie ma żadnej dobrej szkoły fotografii w Trójmieście ??
no wiec wynika z tego jedna rzecz-ze jest duża nisza na rynku w tym segmencie... co gorsze Trójmiasto jest wyjątkowe pod tym względem bo w innych większych miastach szkol foto jest na pęczki np:Wrocław,Kraków itd natomiast u nas na pomorzu....:(

sauterelle
20-01-2011, 13:31
A moze jednak juz sie cos zmienilo w tym temacie?

Interesuje mnie rowniez portret moze byc kurs ale tez zastanawiam sie nad szkola np zaoczna fotografii czy jest ktos w stanie cos polecic ? Wybor nieduzy niestety ale moze jestescie absolwentami takich szkol?

Arek_Gd
20-01-2011, 17:43
U nas to chyba słabo z tym tematem...

Kiedyś rozglądałem się za kursem PS pod kątem zdjęć i nic ciekawego nie znalazłem.

malkontent
04-02-2011, 10:23
Ja też dopiszę swoje żale.

Chociaż jest Hejber i TSF.edu.pl jak ktoś chce się uczyć 2 lata w studium.

Z kursów polecane było www.fantomas.pl ale u nich ostatni warsztat fotografii studyjnej był w zeszłym roku.
Inicjowała się też trójmiejska afa.net.pl prowadzący obiecał przysłać do końca zeszłego roku harmonogram kursów i na obiecance się skończyło.

Jarko3City
05-02-2011, 02:56
U nas to chyba słabo z tym tematem...

Kiedyś rozglądałem się za kursem PS pod kątem zdjęć i nic ciekawego nie znalazłem.

W TSF są też 2-dniowe kursy weekendowe oraz 20 godzinne kursy PS na różnych poziomach

siupeczek
10-02-2011, 11:01
Ja właśnie jestem w połowie pierwszego roku u Pana Hejebra - Sopockie Szkoły Fotografii WFH.;) Jeszcze jakiś czas temu były to Warsztaty Fotografi (jak jest w nazwie), dziś natomiast to, do wyboru, roczna lub dwuletnia szkoła. Zajęcia odbywają się dwa dni - wykłady+seminaria i drugi dzień do wyboru - workshopy i zajecia studyjne i warsztatowe. Oprocz tego do dyspozycji są przez prawie caly tydzien indywidualne prace w jak dla mnie bardzo dobrze wyposażonym studio, a także w ciemni i pracowni komputerowej. Szkoła dysponuje także swoim sprzętem, ale tylko na terenie uczelni. Zaczyna tematem portretu, a co się z tym wiąże, pierwsze zaliczenie jest z portretu.
Dla kogo ta szkoła...? Na pewno dla "poważnych fotografow z kilkuletnim doświadczeniem- NIE". Z prostej przyczyny. Jeśli ktoś wie, co to odległość hiperfokalna, co to strefa V i że kontrast 2 to kontrast zerowy, nie ma tam raczej czego szukać. Jednak dla osób które, tak jak ja, zaczynały interesowac sie fotografią od stosunkowo krótkiego czasu, potrzebowały tylko zdobyć pewnych "bardziej profesjonalnych" umiejętności, ta szkoła jest naprawdę SUPER. Pewnie dlatego, że wykłady rozpoczynały się od omówienia zupełnych podstaw. Ale to też jest przydatne mimo, że jakieś tam pojecie miałam, to dodatkowo poukładałam sobie w głowie nieco;) Jestem z tej szkoły bardzo zadowolona. Są zajęcia z PS, ciemni analogowej, studio, wyklady i zaliczenia obejmują portret, fot.dokumentalną, architektury, makro, akty, nocną i jeszcze jakieś, ktorych chyba nie pamiętam. Panuje w SSF niesamowicie przyjemna atmosfera. Nie ma tam wykładowcy, który by olał, albo nie probował pomóc w jakiejkolwiek sprawie. Szkoła roczna to po prostu powiedzmy taki sobie kurs. Natomiast szkoła dwuletnia kończy się obroną pracy dyplomowej i uzyskaniem tytułu "plastyk-fotografik". Polecam poczytać http://www.szkolafotografii.pl/ . Być może wyczytacie nieco więcej :) Gdybyście mieli jakieś pytania, służę pomocą jeśli chodzi o SSF WFH

niechcemisie
10-02-2011, 12:37
siupeczek poszlo pw.

model
06-03-2011, 23:47
Kiedyś zastanawiałem się nad podjęciem nauki właśnie w Sopocie. Cena semestru 2700 zł skutecznie mnie odstraszyła. Całe studia kosztują w takim razie ponad 10000 zł. Moim zdaniem jeśli ktoś zna już podstawy i nie potrzebuje dyplomu, to powinien zainwestować te pieniądze w sprzęt i książki/albumy. Tym bardziej, że patrząc na program (http://www.szkolafotografii.pl/143,program.html) nie uczą tam jakiejś wiedzy tajemnej.