PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40D nie włącza się

DS71
01-05-2009, 13:56
Witam, od wczoraj nie mogę włączyc mojej 40-dziestki, choć bateria jest naładowana po jej włożeniu dioda przy pokrętle tylko mrugnie i aparat na nic nie reaguje. Próbowałem włożyć inną baterię i też nic. Dwa dni temu naładowałem baterię przed wyjazdem na stawy żeby pofocić ptactwo, po godzinie aparat pokazał rozładowanie baterii, po powrocie jeszcze raz naładowałem, z powrotem do aparatu,włączyłem pokazał stan baterii naladowany. Wczoraj już nie dało się go wcale włączyć. czy ktoś miał podobny przypadek, może to nic poważnego a może czeka mnie wysyłka na Żytnią. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

wojkij
01-05-2009, 14:10
Sprawdź:
-czy pinów w slocie kart pamięci nie masz pogiętych
-czy działa na innej baterii - np w sklepie itd
-czy zacznie działać po naładowaniu baterii w innej ładowarce
-wyjmij baterie podtrzymująca i odstaw na kilka minut

Nie zadziała - Żytnia.

CrazyEyesDogg
01-05-2009, 14:11
Wyciągnij kartę oraz baterie podtrzymującą ustawienia/datę na kilka sekund. Dopiero wtedy powkładaj obie bateryjki bez karty no i włącz aparat ;)

DS71
01-05-2009, 14:38
Wyciągnij kartę oraz baterie podtrzymującą ustawienia/datę na kilka sekund. Dopiero wtedy powkładaj obie bateryjki bez karty no i włącz aparat ;)

Zrobiłem dokładnie to co mi podpowiadacie, ale nadal się nie włącza czy w przypadku uszkodzenia baterii podtrzymującej mogłyby wystąpic takie objawy

Goomis
01-05-2009, 22:27
możesz mieć uszkodzoną ładowarkę (bo pisałeś, że sprawdzałeś na dwóch bateriach)
było już kilka razy. Sprawdź czy ładowarka ładuje dobrze baterię(w sensie czy nie jest przypadkiem tak, że lampka miga kilka sekund a potem się zapala na stałe)
Możliwe też, że to awaria układu zasilania - kumpel w 30D miał coś takiego.

DS71
01-05-2009, 22:33
[QUOTE=Goomis;641757]możesz mieć uszkodzoną ładowarkę (bo pisałeś, że sprawdzałeś na dwóch bateriach)

Sprawdzałem na innej baterii ale ładowanej w innej ładowarce i też nic:cry:

CrazyEyesDogg
02-05-2009, 00:21
No to niestety serwis zaprasza :/

Ad. - bez tej płaskiej bateryjki aparat też się odpali, tyle że po restarcie od nowa ustawienia/datę musisz zmienić...