Zobacz pełną wersję : kupno kompaktowego aparatu do makro
Witam poszukuję apartu dla początkującego. Ma służyć głównie do fotografii owadów, pająków. Prosiłbym o jakieś sensowne rady i propozycje sprzętu, wiadomo że jedynym ograniczeniem dla mnie jest kapitał :) Oferty przeglądałem ale nie wiadomo było który z kompaktów wybrać do tego typu zdjęć. Fundusz jakim dysponuje to ok 700 zł nie ma różnicy czy bedzie to sprzęt używany czy też nowy.
pozdrawiam i z góry dziękuję za rady :)
Eberloth
02-05-2009, 20:04
Mało kasy jak na zaawansowany kompakt. Kup używanego Fuji FinePix S6500fd lub S9600 - to jedne z lepszych hybryd. Do tego konwerter Raynox DCR-250 i możesz w makro zrobić wiele...
Kompakty i makro?
A nie lepiej lustrzankę (najtańszą) + pierścienie + obiektyw m42?
Olympus e-420 czy alfa 200 to wydatek nieco ponad 1000 zł, adapter ~30, obiektyw i pierścienie ~50, może warto dozbierać?
Eberloth
02-05-2009, 20:33
Kompakty i makro?
Widziałem robione kompaktami takie zdjęcia makro, że niektórzy <biiip> sprzętowi mogą tylko o takich pomarzyć ze swoimi rurami 1:1.
Nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf. Truizm. Kompakt czasami w makro jest wręcz ułatwieniem - weź pod uwagę, że najczęściej oferuje większą głębię ostrości od lustra.
Sam od jakiegoś czasu mam lustrzankę, ale wiele zdjęć makro zrobiłem właśnie hybrydą i uważam, że mają w tym zakresie duże możliwości (oczywiście z konwerterem)
Kompakt czasami w makro jest wręcz ułatwieniem - weź pod uwagę, że najczęściej oferuje większą głębię ostrości od lustra.
Prawda. Zdarzało mi się kiedyś popełniać makro kompaktami (Minolta, Canon) - mankamentem jest duuużo większy poziom dystorsji i przerysowania perspektywy - w porównaniu do dedykowanego sprzętu makro, zwłaszcza z korekcją CRC. Niekiedy to już na starcie dyskwalifikuje fotkę.
Dla amatora (którym również jestem) chyba niezłym wyjściem są mimo wszystko używane szkła M42, np. Soligor, Pentacon - tanie a z pierścionkami dużo zabawy i sporo możliwości.
Tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=37295) np. są prace makro jednej z forumowiczek wykonane Soligorem, które wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Sprzęt jest drugorzędny, zadałbym sobie najpierw pytanie: czy moje makro traktuję jako "niedzielne pstryki", czy może poważniej podejść do tematu, tak "naukowo"?;)
BTW: 700zeta to jakoś nie za wiele jak na makro - statyw, filtry, palnik... oj, to też kosztuje:roll: