Zobacz pełną wersję : Jak uzyskac takie kolory
Drodzy forumowicze.
Nie bede sie zbytnio rozpisywal:)
Mam pytanie, jak uzyskac, takie zdjecia, nie mysle tu o zawartosci, ale o barwie, kontrascie itp. Wiem ze gosc ktory robil te zdjecia uzywa canona 5D oraz kilku stalek. Probowalem rozne triki w photoshopie ale nie mam pojecia jak taki efekt uzyskac.
http://www.raulbelinchon.com/
pozdrawiam
Ja nie widzę tutaj nic nadzwyczajnego- klikając w link spodziewałem się ujrzenia oszałamiająco nasyconych kolorów wyglądających niezwykle naturalnie
Po prostu trzeba odpowiednio "wywołać" rawa
suwaki: vibrance, saturation i clarity na pewno się przydadzą
Niby tak, ale wedlug mnie jezeli wglebisz sie w galerie, kolory sa na naprawde bardzo zblizone do rzeczywistosc... nacycenie itp to nie wszystko, wedlug mnie jest tutaj cos wiecej, no wlasne co?:)
Ok, zapomnijcie o galerii tytualowej,
ogladnijcie np ta...
http://www.raulbelinchon.com/#/projects/dark-highway/
Ja nie widzę tutaj nic nadzwyczajnego-
Ta, co byś nie pokazał, to ktoś powie: nic nadzwyczajnego. Kilka suwaczków podczas wywoływania RAWa :evil:
patric89
30-04-2009, 07:10
miejsca wykonywanych są ciekawe a jeżeli chodzi o kolory to...
Kilka suwaczków podczas wywoływania RAWa
Widziałem już to miejsce na fotkach i wg. mnie to zabawa z Rawami - strzelam: podciągniety kontrast i nasycenie, wzmocnienie lub nawet nałożenie fioletu i złożenie go w PS, wzmocnione czernie + w niektórych duża winieta.
Pomarańczowy kolor jest tu naturalny, trzeba dodać nutkę fioletu ot co.
Wydaje mi się, że jest tam wykożystany filtr "multiply" z zastosowaną maską na warstwę górną w postaci samego zdjęcia :)
a czy nie bierzecie pod uwagę zastanych warunków oświetlenia ??
wydaje mi się że obróbki za wiele tam nie ma
a czy nie bierzecie pod uwagę zastanych warunków oświetlenia ??
wydaje mi się że obróbki za wiele tam nie ma
Dokladnie tez tak mysle, w niektorych dodal winiete jedynie, co mi akurat przeszkadza w tego typu fotkach, ale reszta wydaje mi sie naturalna, przeciez przy tego typu oswietleniu nie trzeba zbytnio nawet kombinowac, bo masz naturanie ciemne chmury a slonce rozswietla reszte, jestem za tym, ze to normalne fotki, bez zadnego filtrowania, przepustowania itd.
Popieram przedmówców, na moje amatorskie oko zastane światło jest kluczem do takich kolorów. Odpowiednio dobrana pora dnia+dokładne studiowanie obiektu i oświetlenia.
Ja tu widze efekty mieszania warstw (Overlay lub softlight) plus "ziarniste" wyostrzenia no i troche zabawa maskami/winietą w celu dorobienia cieni... wg mnie zbyt ciemne niektore... a pozatym krzywe (curves) i channel mixer:)
Ja widzę bardzo ciekawe warunki atmosferyczne - wystarzy cyknąć fotkę ustawić odbpowiedni WB + troche pobawić się kontrastem na krzywych i gotowe. Nie widzę żadnych nadzwyczajnych efektów obróbkowych - ciekawe światło i tyle
Ta, co byś nie pokazał, to ktoś powie: nic nadzwyczajnego. Kilka suwaczków podczas wywoływania RAWa
przecież nie mówię, że zdjęcia kiepskie tylko po prostu nie ma w nie dużej ingerencji
na tej galerii ze zdjęciami na jakiejś drodze to tylko jeszcze winieta dodana
ogólnie zdjęcia są dobre, ale nie widzę w nich mistrzostwa
Piasek1989
01-05-2009, 23:06
a mi się wydaje ze są to posklejane kilki krotnie wywołane rawy