Zobacz pełną wersję : Sigma 135-400 @ 300d
fotomuka
04-08-2005, 10:47
Co sądzicie o tym obiektywie?
Teraz mam 70-200 "canonowską" i jest ok ale trzeba mi trochę większego zasięgu. a nie chc kupować konwertera2x ...
ja takiego używam najpierw z analogiem teraz także z cyfrą, coprawda nie 300d ale cwanon ;)
dość wolny AF, zoom typu push-pull, dość cięzki choć z 70-200/2.8 bardzo blisko wagowo
ja jestem generalnie zadowolony AF'a mi tylko czasem brak szybkiego,
to jest zrobione tym szkłem na analogu
http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=6&uid=10&pid=166a
to na cyfrze:
http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=6&uid=10&pid=317
pozdrawiam
http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=181
http://www.pbase.com/cameras/sigma/135-400_45-56_aspherical
Hmm, kiedyś naprawdę zrobię sobie skrypt do generowania tych dwóch linków na podstawie nazwy body/obiektywu :)
Jak można się statystycznie zorientować z drugiego linka, główne zastosowania to ptaszki i samoloty :)
fotomuka
11-08-2005, 15:40
no i mam bigme 135-400:)
pierwsze wrazenia:
-super foci do jakichs 300mm==>+
-mniejsza niz sie sodziewalem ==>+ (ale i tak się w plecaku nie miesci)
-bardzo twardo chodzi zmiana ogniskowej==>- (mam nadzieję że się "dotrze")
-swietnie wyważona==>+
-pierścień focusa jak na tekiego potwora zdecydowanie za blisko bagnetu==>-
-bardzo ładny, dobrze wykonany pokrowiec w zestawie==>+
jak zrobię jakieś sensowne zdjęcia to dam tutaj albo w galerii linki
do moderatorów: jeśli możecie przenieście proszę ten wątek do testów obiektywów.
nie wiem co według Ciebie znaczy twardo ;)
porównania do push-pulla innego niemam ale moja mając pare lat
nadal, mi sie wydaje, lekko nie chodzi, precyzjne ustawienie ogniskowej jest
nieco trudne ;)1
pozdrawiam
kurcze no gdzie sie nie wypowiem temat zakladal fotomuka :) plaga jakas... ciesz sie ze Ci ten push-pull ciezko chodzi, mialem kiedys tokine z wyrobiona takowa pompka, bylo ok dopoki nie focilem obiektow nademna lub pode mna - pompka lubila wtedy sama sobie zmieniac ogniskowa :)
mxdanish
12-08-2005, 00:50
kurcze no gdzie sie nie wypowiem temat zakladal fotomuka :) plaga jakas...
chłop się udziela :mrgreen:
W końcu trzeba sobie posty nabijać...:/ Myle sie?:)
nie mylisz sie kartel :) wlaczam komputer fotomuka, ogladam telewizor fotomuka, zagladam do lodowki a mleko podaje mi kto ? fotomuka :)
mxdanish
12-08-2005, 08:24
nie mylisz sie kartel :) wlaczam komputer fotomuka, ogladam telewizor fotomuka, zagladam do lodowki a mleko podaje mi kto ? fotomuka :)
jest na to wyjście: musisz zrezygnować z telewizora i lodówki :mrgreen: :lol:
jest na to wyjście: musisz zrezygnować z telewizora i lodówki :mrgreen: :lol:
juz boje sie wchodzic do toalety :) , BTW jak z lapaniem ostrosci w tej sigmie, majakies problemy na dlugim koncu ?
Robert P.
12-08-2005, 08:39
Mało tego ja patrze przez wizjer aparatu a tam... no kto? Tak, Fotomuka ;)
Mało tego ja patrze przez wizjer aparatu a tam... no kto? Tak, Fotomuka ;)
:lol:
moja IMO nie ma,
dzieciak z sampla był robiony na 400mm na analogu
na dziobie był filtr byle jaki uv
co do ciezkiego chodzenia zoomu to jasne jest że powinien: sie nie wysuwać samoczynnie, dać sie precyzyjnie ustawiać i nie zasysać syfu :)
brak mi tylko tej precyzyjności,
choć jak z samoczynnym wysuwaniem sie jest to niewiem
bo nie nosze go zwisającego w dół na szyi ;)
pozdrawiam
no wlasnie i to chyba jest najwiekszy minus tzw. pompek... niewiem jak to jest z elkami :) ale jestem zadowolony ze moj tamron ma "odkrecany" zoom...
fotomuka
12-08-2005, 18:15
W końcu trzeba sobie posty nabijać...:/ Myle sie?:)
no niestety tym razem tak. bo jak dla mnie to możemy wylaczyc kto ma ile postow. jak jestem na forum to po to zeby pomoc i otrzymac pomoc, ewentualnie pogadac. a ze jest takie cos jak licznik postow to nie moja sprawa.
fotomuka
12-08-2005, 18:16
juz boje sie wchodzic do toalety :) , BTW jak z lapaniem ostrosci w tej sigmie, majakies problemy na dlugim koncu ?
absolutnie żadnych... zwłaszcza że narazie do 26tego dopóki na żytnią nie sprowadzą mi kołeczków do podtrzymywania dolnego lustra robię manual focus wszystko bo AF nie działa;)
fotomuka
12-08-2005, 18:20
moja IMO nie ma,
dzieciak z sampla był robiony na 400mm na analogu
na dziobie był filtr byle jaki uv
co do ciezkiego chodzenia zoomu to jasne jest że powinien: sie nie wysuwać samoczynnie, dać sie precyzyjnie ustawiać i nie zasysać syfu :)
brak mi tylko tej precyzyjności,
pozdrawiam
no wlasnie a jak go nosisz... ja nosze "ryjem w dol" na ramieniu ale trzymam dlonia za mocowanie do statywu, no chyba ze jest podpiety do statywu to biegam z takim 2metrowym ogonem a sprzet trzymam za obiektyw...
musze gdzies wyczaic na allegro taki fajny uchwyt na dlon jak do kamer tylko do dSLR ów... Matin cośtam Grip
nosze go lufą do przodu poziomo cały zestaw
trzymając za rure i za body drugą ręką
ew. rura połozona na lewej rece w zgięciu łokcia ;) coś jak trzymanie dziecka :)
a druga trzyma puszke
pozdrawiam
jestem zadowolony ze moj tamron ma "odkrecany" zoom...
Tez ci sie bedzie wysuwal jak sie wyrobi... m.in. na to jest przycisk 'lock' na nim - niestety tylko przy 28mm.
Tez ci sie bedzie wysuwal jak sie wyrobi... m.in. na to jest przycisk 'lock' na nim - niestety tylko przy 28mm.
locka zazwyczaj uzywam gdy aparat siedzi w plecaku, nie umie sie przyzwyczaic ze aparat ma IF i pierwsze co robi po zawieszeniu na szyi to wlaczam lock i wylaczam af, takie glupie przyzwyczajenie z analoga...
według mnie obiektyf sigma to strata forsy lepiej dołożyć 100zł i kupić coś lepszego , mówie tak bo mam z tymi obiektywami złe doświadczenia
według mnie obiektyf sigma to strata forsy lepiej dołożyć 100zł i kupić coś lepszego , mówie tak bo mam z tymi obiektywami złe doświadczenia
To zależy co kto lubi... Ja mam sentyment do SIGMY i w drodze idzie kolejne szkło Sigmy. Zresztą szkła z wyższej półki chyba są porównywalne i chyba co do tego nie ma nikt wątpliwości... A zresztą jak dołożysz 100zł to nie wiem czy będziesz miał aż tak lepszego canona... :)
chyba komus sie pomylily przedzialy cenowe
Ale nastepnym razem spojrz dokladnie na tytul watku, nastepnie cene tytulowego obiektywu i pomysl zanim napiszesz - prosze :roll: .