Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 135-400 @ 300d

fotomuka
04-08-2005, 10:47
Co sądzicie o tym obiektywie?
Teraz mam 70-200 "canonowską" i jest ok ale trzeba mi trochę większego zasięgu. a nie chc kupować konwertera2x ...

jadeit
09-08-2005, 09:22
ja takiego używam najpierw z analogiem teraz także z cyfrą, coprawda nie 300d ale cwanon ;)
dość wolny AF, zoom typu push-pull, dość cięzki choć z 70-200/2.8 bardzo blisko wagowo
ja jestem generalnie zadowolony AF'a mi tylko czasem brak szybkiego,

to jest zrobione tym szkłem na analogu
http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=6&uid=10&pid=166a
to na cyfrze:
http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=6&uid=10&pid=317

pozdrawiam

muflon
09-08-2005, 09:40
http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=181
http://www.pbase.com/cameras/sigma/135-400_45-56_aspherical
Hmm, kiedyś naprawdę zrobię sobie skrypt do generowania tych dwóch linków na podstawie nazwy body/obiektywu :)

Jak można się statystycznie zorientować z drugiego linka, główne zastosowania to ptaszki i samoloty :)

fotomuka
11-08-2005, 15:40
no i mam bigme 135-400:)

pierwsze wrazenia:
-super foci do jakichs 300mm==>+
-mniejsza niz sie sodziewalem ==>+ (ale i tak się w plecaku nie miesci)
-bardzo twardo chodzi zmiana ogniskowej==>- (mam nadzieję że się "dotrze")
-swietnie wyważona==>+
-pierścień focusa jak na tekiego potwora zdecydowanie za blisko bagnetu==>-
-bardzo ładny, dobrze wykonany pokrowiec w zestawie==>+

jak zrobię jakieś sensowne zdjęcia to dam tutaj albo w galerii linki

do moderatorów: jeśli możecie przenieście proszę ten wątek do testów obiektywów.

jadeit
11-08-2005, 21:10
nie wiem co według Ciebie znaczy twardo ;)
porównania do push-pulla innego niemam ale moja mając pare lat
nadal, mi sie wydaje, lekko nie chodzi, precyzjne ustawienie ogniskowej jest
nieco trudne ;)1

pozdrawiam

thorin
12-08-2005, 00:46
kurcze no gdzie sie nie wypowiem temat zakladal fotomuka :) plaga jakas... ciesz sie ze Ci ten push-pull ciezko chodzi, mialem kiedys tokine z wyrobiona takowa pompka, bylo ok dopoki nie focilem obiektow nademna lub pode mna - pompka lubila wtedy sama sobie zmieniac ogniskowa :)

mxdanish
12-08-2005, 00:50
kurcze no gdzie sie nie wypowiem temat zakladal fotomuka :) plaga jakas...
chłop się udziela :mrgreen:

kartel
12-08-2005, 01:49
W końcu trzeba sobie posty nabijać...:/ Myle sie?:)

thorin
12-08-2005, 07:06
nie mylisz sie kartel :) wlaczam komputer fotomuka, ogladam telewizor fotomuka, zagladam do lodowki a mleko podaje mi kto ? fotomuka :)

mxdanish
12-08-2005, 08:24
nie mylisz sie kartel :) wlaczam komputer fotomuka, ogladam telewizor fotomuka, zagladam do lodowki a mleko podaje mi kto ? fotomuka :)
jest na to wyjście: musisz zrezygnować z telewizora i lodówki :mrgreen: :lol:

thorin
12-08-2005, 08:29
jest na to wyjście: musisz zrezygnować z telewizora i lodówki :mrgreen: :lol:

juz boje sie wchodzic do toalety :) , BTW jak z lapaniem ostrosci w tej sigmie, majakies problemy na dlugim koncu ?

Robert P.
12-08-2005, 08:39
Mało tego ja patrze przez wizjer aparatu a tam... no kto? Tak, Fotomuka ;)

thorin
12-08-2005, 10:09
Mało tego ja patrze przez wizjer aparatu a tam... no kto? Tak, Fotomuka ;)

:lol:

jadeit
12-08-2005, 13:15
moja IMO nie ma,
dzieciak z sampla był robiony na 400mm na analogu
na dziobie był filtr byle jaki uv

co do ciezkiego chodzenia zoomu to jasne jest że powinien: sie nie wysuwać samoczynnie, dać sie precyzyjnie ustawiać i nie zasysać syfu :)
brak mi tylko tej precyzyjności,
choć jak z samoczynnym wysuwaniem sie jest to niewiem
bo nie nosze go zwisającego w dół na szyi ;)

pozdrawiam

thorin
12-08-2005, 16:48

no wlasnie i to chyba jest najwiekszy minus tzw. pompek... niewiem jak to jest z elkami :) ale jestem zadowolony ze moj tamron ma "odkrecany" zoom...

fotomuka
12-08-2005, 18:15
W końcu trzeba sobie posty nabijać...:/ Myle sie?:)

no niestety tym razem tak. bo jak dla mnie to możemy wylaczyc kto ma ile postow. jak jestem na forum to po to zeby pomoc i otrzymac pomoc, ewentualnie pogadac. a ze jest takie cos jak licznik postow to nie moja sprawa.

fotomuka
12-08-2005, 18:16
juz boje sie wchodzic do toalety :) , BTW jak z lapaniem ostrosci w tej sigmie, majakies problemy na dlugim koncu ?
absolutnie żadnych... zwłaszcza że narazie do 26tego dopóki na żytnią nie sprowadzą mi kołeczków do podtrzymywania dolnego lustra robię manual focus wszystko bo AF nie działa;)

fotomuka
12-08-2005, 18:20
moja IMO nie ma,
dzieciak z sampla był robiony na 400mm na analogu
na dziobie był filtr byle jaki uv

co do ciezkiego chodzenia zoomu to jasne jest że powinien: sie nie wysuwać samoczynnie, dać sie precyzyjnie ustawiać i nie zasysać syfu :)
brak mi tylko tej precyzyjności,

pozdrawiam

no wlasnie a jak go nosisz... ja nosze "ryjem w dol" na ramieniu ale trzymam dlonia za mocowanie do statywu, no chyba ze jest podpiety do statywu to biegam z takim 2metrowym ogonem a sprzet trzymam za obiektyw...
musze gdzies wyczaic na allegro taki fajny uchwyt na dlon jak do kamer tylko do dSLR ów... Matin cośtam Grip

jadeit
12-08-2005, 20:34
nosze go lufą do przodu poziomo cały zestaw
trzymając za rure i za body drugą ręką
ew. rura połozona na lewej rece w zgięciu łokcia ;) coś jak trzymanie dziecka :)
a druga trzyma puszke

pozdrawiam

Vitez
13-08-2005, 01:35
jestem zadowolony ze moj tamron ma "odkrecany" zoom...

Tez ci sie bedzie wysuwal jak sie wyrobi... m.in. na to jest przycisk 'lock' na nim - niestety tylko przy 28mm.

thorin
13-08-2005, 07:25
Tez ci sie bedzie wysuwal jak sie wyrobi... m.in. na to jest przycisk 'lock' na nim - niestety tylko przy 28mm.

locka zazwyczaj uzywam gdy aparat siedzi w plecaku, nie umie sie przyzwyczaic ze aparat ma IF i pierwsze co robi po zawieszeniu na szyi to wlaczam lock i wylaczam af, takie glupie przyzwyczajenie z analoga...

metsch
13-08-2005, 11:52
według mnie obiektyf sigma to strata forsy lepiej dołożyć 100zł i kupić coś lepszego , mówie tak bo mam z tymi obiektywami złe doświadczenia

kartel
13-08-2005, 13:44
według mnie obiektyf sigma to strata forsy lepiej dołożyć 100zł i kupić coś lepszego , mówie tak bo mam z tymi obiektywami złe doświadczenia
To zależy co kto lubi... Ja mam sentyment do SIGMY i w drodze idzie kolejne szkło Sigmy. Zresztą szkła z wyższej półki chyba są porównywalne i chyba co do tego nie ma nikt wątpliwości... A zresztą jak dołożysz 100zł to nie wiem czy będziesz miał aż tak lepszego canona... :)

thorin
13-08-2005, 15:23

chyba komus sie pomylily przedzialy cenowe

Vitez
13-08-2005, 21:18

Ale nastepnym razem spojrz dokladnie na tytul watku, nastepnie cene tytulowego obiektywu i pomysl zanim napiszesz - prosze :roll: .