Zobacz pełną wersję : Plenerek Warszawa
Może zrobimy coś 2-3.05 ??? może fabryki Koneser,Pollena,Róża-Luksemburg
Szczur88
26-04-2009, 20:00
Róża L już nie istnieje niestety... Ale pomysł dobry.
Pomysł dobry, chętnie bym się przyłączył...
3 Maja na Trakcie Królewskim jest parada historyczna startuje od 12.40 bodajże ze Starego Miasta
tak uwielbiam fabryki ale jestem z pragi i prawie zrobiłem wejście do polleny jeszcze jedna deska =) ale możemy się spotkać podobno przy kolskiej są jakieś ruiny ale możemy też na pradze porobić to proszę o podanie miejsca spotkania może pętla czynszowa 2-3.05 tylko tak w 5 osób minimum czekam na propozycje
Ma ktoś możę fiszkę lub szeroki kącik ??? bo moja najniższa ogniskowa to 18 niestety
Byłem dziś przy Róży i stoi jeszcze ...
http://www.opuszczone.com
super stronka
byłem na zwiadach pilnuje taki kundelek mały podobało mu się pętko zwyczajnej ;)Można spoko wchodzić
Witam, nazywam się Jarek i zacząłem się bawić fotografią od miesiąca z hakiem [brzmi jak ze spotkania AA :] Jeżeli nie macie nic przeciwko to chętnie się podłącze do tej polleny czy na tym tam stanęło.
to jakby coś wypaliło to ja też chętny !
to może na najbliższą sobotę? ja już z TIX jestem ustawiony:P na testowanie manualnych szkieł zatem można to połączyć?
Powiedzcie gdzie i kiedy, postaram sie wpasc.
Byle nie za wczesnie rano ;-)
My jesteśmy ustawieni po południu, myślę że 16-17 powinna być ok.
TIX, zaproponuj jakieś miejsce, ja się dostosuje (może jakaś praga albo zoo?)
a mo to obojętne w sumie - mieszkam na białołęce wiec praga w sumie jest w miare na ręke :) a moze tak oklepany most gdański odwiedzimy hehehe
modelke tylko trzeba jakąś zamówić 8)
z maxmodels można, tyle że ja tam nie mam zrobionego profilu, zatem raczej nie zorganizuję:(
most gdański
OK, tylko gdzie zbiorka i o ktorej?
to może 17 na ul Jagiellońskiej przy rondzie Starzyńskiego? na most niedaleko i do parku i zoo blisko.
a jest gdzie autko ustawic ? jeśli tak to luz :)
na jagiellońskiej nie powinno być chyba problemów? (o ile się nie mylę).
Natomiast co z modelką? jest ktoś w stanie kogoś załatwić do pozowania?
To i ja bym sie zapisal . Mieszkam jeszcze na bródnie wiec mam niedaleko :)
Ok, a co z modelką? Załatwi ktoś jakąś panią do pozowania?
bardzo chętnie tylko w tygodniu może jutro lub w czwartek proszę o listę ;)
Będzie to na razie pollena bez wchodzenia na komin :twisted:
[EDIT]
Ja chętny oczywiście,tylko jak z modelką $$$$ czy pozy za zdjęcia???
I kiedy?? może jutro lub w czwartek??
bardzo chętnie tylko w tygodniu może jutro lub w czwartek proszę o listę ;)
Będzie to na razie pollena bez wchodzenia na komin :twisted:
[EDIT]
Ja chętny oczywiście,tylko jak z modelką $$$$ czy pozy za zdjęcia???
I kiedy?? może jutro lub w czwartek??
Przepraszam, ale nie bardzo Twoją wypowiedź rozumiem:( proponowałbym uporządkować to nieco:)
W międzyczasie dogadałem się z dziewczyną z mojej galerii (szczegóły w moim podpisie, ta ze zdjęć 2-5) że przyjedzie ze mną na plener, zatem będzie komu zdjęcia robić. (ukłon dla TIX, zaproponował gifta dla dziewczyny:))
Ograniczeniem jest niestety godzina, gdyż o 20 będę musiał z moją modelką się zawinąć, ale mam nadzieję że 3h wystarczy? Można również przedyskutować godzinę 16, wtedy będzie więcej czasu.
Zatem jeśli ktoś jest chętny to zapraszamy 9.05.2009 godzina 17
Na razie potwierdzone obecności:
1) TIX
2) Garnett
3) odi
jak rozumiem sobota 9.05.2009 godzina 17. Jagielońska przy połączeniu z rondem Starzyńskiego.
mój aparat w kalibracji... jak wróci przed weekendem to je sie piszę.
sorki za takie warunkowe stawienie sie, ale "siła wyższa" - żytnia... tzn. serwis żeby nie było że wódka ;-0
no problem, jeśli przyjdziesz to super, jeśli nie to nie:)
Myślicie że te 3 godziny wystarczą? Bo jak będzie kilka osób, to może być za krótko, choć może się mylę?
Ja wpadne tez towarzysko, na chwile, moze z rodzinka, aktualnie tez nie mam sprzetu.
piszę się.A tamten post to nie zauważyłem tych 3 stron =)
Fotki za pozowanie czy $$$$??
1) TIX
2) Garnett
3) odi
4)kizior
dziewczyna pozuje za free, tzn za album z najlepszymi fotkami made by TIX:)
Tak jak pisałem, zdjęcia można zobaczyć w moim wątku, wystarczy kliknąć w podpis (zdjęcia o nr 2-5). Mocno się jej nie pomęczy, bo to moja prywatna dziewczyna, ale zgodziła się pomodelować. Stwierdziła, że może ktoś jej ładne zdjęcia zrobi, uważa że ja nie umiem (grunt to dowartościowanie drugiej połówki:P)
dla ścisłości ... proponuje aby każdy z nas pare fotek do tego albumiku dał :) ciekawe co z tego wyjdzie :)
odi twardy z ciebie gość wystawiasz własną dziewczynę i jeszcze jej zdjęcia pozwalasz robic =)
no przecież jej duszy nie ukradną:P dotykać też jej nie pozwolę, sesji w bieliźnie i bez również nie będzie, zatem problemu nie widzę:P skoro chcę, to ja nie widzę nic przeciwko.
Sergiusz
06-05-2009, 16:25
W sumie jak byście chcieli robić w bieliźnie czy bez to ja mogę po negocjować z naszą modelką z warsztatów tyle, że i sam bym wtedy musiał się przyciągnąć :-D
Sergiusz .. dlaczego by nie :) (a tak przy okazji - to i tak musimy na zywo pogadać przy jakiejś okazji)
Sergiusz
06-05-2009, 16:40
Trzeba by poznać zdanie innych chętnych,
W sumie jak byście chcieli robić w bieliźnie czy bez to ja mogę po negocjować z naszą modelką z warsztatów tyle, że i sam bym wtedy musiał się przyciągnąć :-D
Ponieważ nie chcę zmieniać zasad w trakcie trwania dyskusji proszę o informacje jak zapatrujecie się na takie rozwiązanie sprawy.
Sergiusz
06-05-2009, 19:04
Jak by co to skontaktowałem się z Dorotą i pozostaje w dyspozycji a reszta zależy już od Was.
no ładnie panowie =) Sergiusz akurat mieszkam na stalowej więc kiedyś można coś opracować ;p
Nie dostałem od wszystkich zadeklarowanych uczestników pleneru potwierdzenia na temat zainteresowania płatną modelką, jak i nie dostałem info od Sergiusza na temat ceny, zatem pozostaje tak jak było tj, spotykamy się przy rondzie o 17 z moją modelką.
Pozdrawiam i do zobaczenia.
PS Jeśli ktoś sobie życzy to dla ułatwienia kontaktu mogę wysłać na priv swój nr telefonu.
Oby tylko nie lalo. Ostatnie prognozy sie zmieniaja, raz ma padac, raz pochmurno i slonce na zmiane...
należy mieć nadzieję, że nie będzie padało, ewentualnie będziemy robić zdjęcia modelki z parasolką z pod parasolki:P
Sergiusz musi się określić ale weź też swoją modelkę !-)
Sergiusz
08-05-2009, 15:53
Ja się określiłem na PW,
na razie tak to wygląda
1) TIX
2) Garnett
3) odi
4)kizior
5)kizior-junior
Proszę pisać ponieważ sergiusz załatwił modelkę i po prostu trzeba wyliczyć ile to ma kosztować...
Zapomniałem trzeba również spytać innych chętnych o zdanie n.t modelki sergiusza
Sergiusz
08-05-2009, 19:15
Ja się pogubiłem,
no ja już niestety również:(
Nie ma co kombinować, zostaje tak jak było na początku, przychodzę ja z własną modelką i tyle. Sergiusza zapraszamy bez modelki!
No to teraz ja zacznę kręcić:)
Po rozmowie z Sergiuszem, ustaliliśmy jednak, iż zdecydowanie wygodniej będzie spotkać się u niego pod studiem na UL 11 LISTOPADA 10.
Będzie modelka profesjonalna, będzie również moja modelka. Będą dodatkowe 2 osoby, które zajmują się fotografią zawodowo, zatem będzie można coś podpatrzeć, czegoś się nauczyć. Opłata za modelkę jest na prawdę symboliczna, jeśli ktoś chce poznać szczegóły to proszę o maila lub info na priv.
To już wersja ostateczna, więcej zmian nie będzie obiecuję:)
Zapraszam na spotkanie
Nie dziwie sie ;-)
Na przyszlosc sugeruje podac po prostu wariant spotkania:
- miejsce
- godzina
- modelka, czy bez
- ewentualne koszty
- date do ktorej lista jest otwarta
Jak sie zbierze sensowna ilosc osob, potwierdzamy, zamykamy. Nowi moga dojsc, rozliczylibysmy sie na miejscu.
Jak sie nie zbierze sensowna ilosc osob - decydujemy najwyzej, czy dwie lub trzy osoby sie spotkaja same, juz bez modelki oplacanej.
A zmiany regul w trakcie powoduja m.in. to, ze latwo sie pogubic.
Pozdro i do zobaczenia!
Panowie na czym staneło? gdzie kto będzie?
bo juz sie pogubiłem..sprzęt odebrałem więc może by była okazja na sprawdzenie.
Panowie na czym staneło? gdzie kto będzie?
bo juz sie pogubiłem..sprzęt odebrałem więc może by była okazja na sprawdzenie.
Aktualny jest mój post, ul 11 listopada 10 pod studiem Sergiusza o godzinie 17.
Będzie modelka od Sergiusza oraz moja. Dodatkowo przyjedzie z Sergiuszem 2 osoby, jedna z nich zajmuje się fotografią zawodowo, zatem można będzie popatrzeć i czegoś się nauczyć:)
W tej chwili pogoda średnia, koło 14 może pokropić przelotnie, ale o 17 powinno być dobrze, choć zachmurzenie będzie spore, ale może to i lepiej niż w pełnym słońcu:)
Sergiusz
09-05-2009, 13:54
Ja jestem już na miejscu i mogę naocznie stwierdzić, że koło 14 nie kropi
Ja jestem już na miejscu i mogę naocznie stwierdzić, że koło 14 nie kropi
co za precyzja badania terenu :-)
foty w plenerze czy w studio? i gdzie foty jeśli plener? gdzies trzeba zostawić 4 kółka... jakiś parking strzezony jak coś?
:-)
p.s. 100 pytan do :)
Sergiusz
09-05-2009, 14:57
W plenerze, jeśli chodzi o parking sytuacja się zmienia ale zaparkować można,
ok. ja będe na 99%... tylko wypadek losowy może mnie zatrzyma :-)
pozdrawiam
Panowie pochwalcie się fotami ja niestety nie mogłem:cry: może kiedy indziej...
Piekne Panie - dla nich największe podziękowania, i dla zgranej ekipy CB :)
Panowie - to trzeba kontynuować !
pozdrawiam
(następnym razem BEZ samochodów ! )
Również dziękuje kolegom i modelkom :)
Fajny spot... może następnym razem bedzie można pogdać co jak nastawiacie... itd i wtedy czegoś sie nauczyć nowego :-)
TIX - z ceikawości jakiego pomiaru światła używałeś?
w zależności od miejsca ( kontrastu tła) - fotki narazie idą na PCta ale to co widze na podglądzie jest całkiem OK :)
czekam na foty może teraz plener na temat:
1)Styl warszawskich ulic
2)Stare miasto
3)Rzut na wisłę
czekam na foty może teraz plener na temat:
1)Styl warszawskich ulic
2)Stare miasto
3)Rzut na wisłę
a bedziesz ?
TIX nei gdybaj a wrzuć jakieś foto :P z dzisiaj
własnie zakończyły się przegrywać trzeba posiedzieć troszke nad nimi :)
ja zrzuciłem również..ale coś jest nie tak z pomiarem światła... to sie kalibruje? ehs..
no ładnie ładnie, coś wyjdzie ciekawego.
Jednak na manualnych szkłach musiałbym ostrzenie poćwiczyć, bo bardzo dużo nietrafionych jest, tyle że jak trafię to ....
Co do samego pomiaru światła to ja robiłem uśredniony, ale i tak zawsze w podglądzie mam histogram bo inaczej nie jesteś w stanie dobrze fotki zrobić, szczególnie przy wyświetlaczu w 40D
Sergiusz
10-05-2009, 14:09
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/9069/karolp.jpg)
Ja tam trochę ostrości wziąłem od Karola. Pytał komu ostrości potrzeba? Na długo nie starczyło ale zawsze. Aby potem nie było na mnie stałem z daleka.
:-D
na tym zdjęciu widzimy próby dmuchawcowe ;-)
oj było z tym zabawy..albo sie nie zdmuchiwały... albo ich nie było wogóle :) biedna Dorota... dmuchała i dmuchała a prawie nikt chyba perfekcyjnie nie trafił :)
ja mam ładne dmuchnięcie ale "oczy szeroko zamknięte" oraz z przymróżonymi oczami podczas dmuchania...np.
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/6772/plener200905092671.jpg)
może Karol trafił cos lepiej bo mi "lypa"
a bedziesz ?
Będziesz teraz nie mogłem.
No to ja na Dorocie przetestowałem głównie szkła manualne. rezultat taki, że aby mieć ostre zdjęcie Doroty, będę musiał iść na kolejny plener w którym będzie pozowała:(.
Natomiast 2 fotki z pleneru można zobaczyć w moim wątku portretowym.
Link w moim podpisie.
Natomiast sesję mogę uznać za udaną, acz krótką, ponieważ słońce nam uciekło niestety, a chyba każdy miał ochotę na więcej. Zatem nie pozostaje nic innego jak szukać kolejnego terminu:)
Ja mam jakies pomysły na wawe jeszcze :)
1) Metro ( zgoda nie jest potrzebna o ile nie będą to zdjęcia komercyjne)
2) mosty - w końcu jest ich tak mało że za jednym strzałem można wszystkie zaliczyć
3) mrok :D (piwnice, strychy, schody :shock: )
mam jeszcze jeden ... ale narazie chcę to jakoś w głowie poukładać wiec najwyżej dopisze
Odi opróżnij skrzynke na privie ;0 masz fula
metro by było fajne,ciekawe czy to prawda z tym zezwoleniem mi kiedyś kazali kartę formatować
sprawdzone - mam w skrzynce korespondencję z biurem
Sergiusz
11-05-2009, 14:19
Ja jeszcze nigdy nie byłem w warszawskim metrze. Owszem zaglądałem kiedyś do środka jak jeszcze nie było dachu. Wydaje misie, że metro, mosty i mroki to dobre plenery na zimową porę. Teraz warto by wykorzystać atuty wiosno- lata i wybrać się w miejsca zimą nieciekawe i niedostępne takie jak arcyciekawy Ogród Botaniczny. Takich miejsc w Warszawie i okolicy jest naprawdę sporo.
Odi opróżnij skrzynke na privie ;0 masz fula
Już trochę usunąłem:(
Co do następnego wyjścia to zgodzę się z Sergiuszem, ciekawiej w plenerze, bo pora do tego jak najbardziej odpowiednia, tyle że teraz przez najbliższe 2 tygodnie będę miał problem z czasem:(
Sergiusz
12-05-2009, 15:59
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/9765/p5090827.jpg)
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/5271/p5090826.jpg)
Pozowanie do zdjęć to poważna sprawa...
Hmm, jak my dzielnie walczymy na tych zdjęciach:)
Jak widać krzesełka nie potrzebowałem, wystarczył kawałek słupa. Ja się teraz dziwię że mnie nogi bolą:P
Odi... Ty to z Karolem mieliście modelke fotografować... a nawet obiektywu nie skierowaliście na Dorote :p... pamiętaj zawsze stój przed modelką a nie z boku... lustra tam nie było :))
Czyżby to była Cytadela? W co tam mierzyliscie - w te drewniane drzwi :)?
Ciekawe miejsce... muszę Karola podpytać gdzie to...
Sergiusz
13-05-2009, 10:52
A i owszem miejsce ciekawe. Przynajmniej dwa razy dziennie pod nim przejeżdżam i gdyby nie plener to bym nie wpadł na to, że można wjechać samochodem do środka. Jest to teren warszawskiej Cytadeli. Atutem tego miejsca poza samym klimatem jest brak tłoku co zawsze sprzyja robieniu zdjęć. Z drugiej strony trochę brakuje jakiegoś miejsca gdzie by można odsapnąć nad filiżanką kawy.
Odi... Ty to z Karolem mieliście modelke fotografować... a nawet obiektywu nie skierowaliście na Dorote :p... pamiętaj zawsze stój przed modelką a nie z boku... lustra tam nie było :))
Szyba była, ale mało było w niej widać niestety:)
Sergiusz
13-05-2009, 11:42
Bo była mówiąc bardzo delikatnie przykurzona. Ja z lekka przetarłem ją łokciem i coś niecoś było widać.
no panowie myślcie myślcie a ja razem z wami =)
Było O.K. nastęną ustawke trzeba zrobić za tydzień.
no ja może sie wezme za przebranie i onbrobienie fotek w końcu
może w ten piątek o 17,lub w weekend o 14?? może będę posiadał zenitara 16mm fisheye na cropie bo ff się nie dorobiłem jeszcze :mrgreen:
w ten eeked mamy noc muzeów to i tak jest co cykać wieczorkiem..
myśle że lepsze by było 23-24.05.2009
Jeśli o mnie chodzi, to mnie nie ma w ten weekend, będę focił w Ostrołęce, TIX pewnie też nie przyjedzie bo mu połowę sprzętu zabiorę:P
Natomiast co do następnego weekendu jeszcze nie jestem w stanie odpowiedzieć, bo być może również będę poza Warszawą.
ja zawsze moge :P mam jeszcze MTL3
jakby cos konkretnego się urodziło to piszcie :)
odi - jutro jesteś u mnie czy gdzieś w centrum się ustawiamy ?
Wpadnę do Ciebie, oblookam co tam wykombinowałeś z odbitkami:)
w ten eeked mamy noc muzeów to i tak jest co cykać wieczorkiem..
myśle że lepsze by było 23-24.05.2009
Może się spotkamy na nocy muzeów??
Sergiusz
14-05-2009, 18:30
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/7260/p5090828kopia.jpg)
W noc muzeów to jak sama nazwa wskazuje to idzie się do knajpy. Wszyscy kto żyw leci do muzeum a stąd wniosek, że w barach tłoku nie ma o co przy sobocie trudno. Tak, że należy korzystać z okazji. Jeśli chodzi o termin to ja też jestem za następnym weekendem.
czyli rezerwuję rybkę u kolegi forumowicza =)
Niestety na poprzedni wypad mi się nie udało załapać, ale ten w przyszłym tyg. to bardzo chętnie.
ogród botaniczny to by szkło z macro sie przydało
a który ogród botaniczny ?
Ja jestem za. Teraz jaki dzień i godzina?
Sugerowałbym jednak Powsin. Większy, fajniejszy niż oklepany UW. Niestety dalej (samochód raczej się kłania) i żeby uniknąć tłumów w tle to lepiej w tygodniu/w piątek się wybrać :roll: . Teraz powinno wszystko tam ładnie kwitnąć. 2 tyg temu jeszcze dość niekolorowo było.
Vitez ma w sumie racje... Powsin większy... ale żeby dobre światło było to tam trzeba by być na 16-17 a to raczej nie osiągalne w piątek :(
jest wyjście pojechać i tu i tu ;-)
Vitez czyżbyś miał zamiar się zjawić?
A czy w powsinie przypadkiem nie ma opłaty za fotografowanie. bo jak ostanio byłem to jakaś wzmianka nad kasą była.ale pewności nie mam. być może dotyczy to duzych sesji stricte komercyjnych, czyli lampy,statywy, itd itp.
aha. i powsin do 18 godz, jest tylko czynny wiec zaczynać o 16 to trochę bez sensu
tak samo jak i w botanicznym UW... jak robisz komercyjnie to opłata...a jak na uzytek własny to nic sie nie płaci.
to rodzi sie kolejne pytanie. kto decyduje o tym na jaki użytek ja robie zdjęcia w w/w miejscach. OK. ślubniaki wiadomo /choć też nie do końca bo to mogą byćwarsztaty poprostu/ . ale np sesja z modelką? ja, modelka, make-up, asystent to juz wygląda na sporą profi ekipe a przecież sesja może być tylko do portfolio.
wiec pytanie do tych co przechodzili przez rozmowy z zarządcą lub wrecz ochroną tychże miejsc. jak ten problem jest rozwiązywany?
Vitez czyżbyś miał zamiar się zjawić?
Nie, tylko sugeruję lepsze wg mnie miejsce.
to rodzi sie kolejne pytanie. kto decyduje o tym na jaki użytek ja robie zdjęcia w w/w miejscach. OK. ślubniaki wiadomo /choć też nie do końca bo to mogą byćwarsztaty poprostu/ . ale np sesja z modelką? ja, modelka, make-up, asystent to juz wygląda na sporą profi ekipe a przecież sesja może być tylko do portfolio.
wiec pytanie do tych co przechodzili przez rozmowy z zarządcą lub wrecz ochroną tychże miejsc. jak ten problem jest rozwiązywany?
Parę razy robiłem tam zdjęcia porządnym sprzętem, raz nawet ślubne, ostatnio znajomy robił z modelką, asystentem z blendą, wizażystką itp - nie było opłat.
W Wilanowie podobno rozpoznają po statywie :roll: - jak ze statywu robi = profi komercyjnie :lol: .
jakoś nigdu nie miałem z tym problemu... wchdze... jak pytają to mówie że nie zarobkowo i po problemie.
panowie czy zapał się skończył??
Ja jestem aktualnie bez sprzetu, jeszcze ze 3 tyg.
Jak bede mial, wtedy chetnie wroce do tematu.
eee tam gadacie może pragga??
Moze odswierze temat.
Wybiera sie ktos moze w sobote do ogrodu botanicznego ???? u mnie zona z dzieckiem jada do tesciow wiec mam czas zeby spokojnie pofocic :)
ujazdowskie czy powsin?
w sobotę jest też piknik naukowy na błoniach
Myślałem o botanicznym przy Łazienkach wiec Ujazdowskie bo w Powsinie bylem niedawno i dzikie tlumy tam byly. Pozatym blizej i lepszy dojazd.
będę się decydował w piątek czy tłum na pikniku czy masa ludzików w botanicznym
czas mam po 12.00 raczej gdzieś wybyć
Sergiusz
28-05-2009, 13:06
Ja w sobotę będę raczej na 99% prowadził warsztaty tak, że pewnie innym razem się podłącze.
a ja chętnie sie zobacze z Wami w sobotę !
do ogrodów lepiej nie jechać w weekend bo teraz byłem to tłuuumy
w Powsinie bylem niedawno i dzikie tlumy tam byly.
W weekend zawsze tak, dodatkowo w sobotę kilka(naście, dziesiąt) par ślubnych gratis ;) . Polecam wybrać się tam w tygodniu.
xpressive
19-06-2009, 20:12
ja w lipcu o ile czas byłby (praca) chętnie bym wziął udział w takim plenerku i poznał towarzystwo cb ;) a chętniej nawet z modelką tak jak ktoś wcześniej zapowiadał plener.
Sergiusz
19-06-2009, 20:21
Jak tak patrzę za okno to misie zdaję, że w lipcu to jak znalazł bo pewnie śniegiem sypnie :-D
Sergiusz masz racje...w TV zapowiadali ze czerwiec ma być najcieplejszym miesiącem...a jak tak faktycznie bedzie...to kurna zimowe buty i kurtka czeak ;-)
Ja również jakiś plener dowolno-foto-Warszawski chętnie bym „zaliczył” tego lata. ;)