PDA

Zobacz pełną wersję : Co zrobic aby niebo nie bylo biale na fotach??

borkomar
03-08-2005, 16:30
Co zrobic aby wiekszosc fotek nie bylo z bialym niebem??BO mnie to zaczyna denerwowac:)!!

Tomasz Golinski
03-08-2005, 16:39
Kupic polar lub fotografowac w inna strone

Driver
03-08-2005, 16:39
Chyba już o to ktos pytał.
W warunkach w których to niebo powstało białe nie da sie zrobic nic. no chyba że decydujesz sie że to co na dole będzie całkiem czarne
Masz dwa wyjścia ( no może trzy )
1 Przełożyc niebo z innej fotki ( np zrobionej w tym samym miejscu z pomiarem na niebo )
2 Robić takie sceny na negatywie
3 Uśrednic pomiar z nieba i doału - ale to bez sensu bo bedziesz miał i góre i dół do bani. a tak to masz przynajmniej dół dobry

borkomar
03-08-2005, 16:42
Jaki polar i moze UVke tez kupic??
BO chyba nie znam sie tak na PS zeby cudowac z montarzem

Driver
03-08-2005, 16:50
Polar - najleszy na jaki cie stać
Poza tym to porada Tomka ze tak powiem jest nie kompletna
Jesli niebo jest zaniesiona szerzyzną to polara mozesz sobie wcisnąć ... do plecaka
Przy ładnym niebieskim niebie owszem, wzmocni jego kolor. Ale z drugiej strony to zastanawiam sie jak udaje ci sie przepalic niebieskie niebo ? Mnie sie nie przepala nawet jak jest go 5 % kadru i to przy pomiarze CW.

Tomasz Golinski
03-08-2005, 17:00
Ale z drugiej strony to zastanawiam sie jak udaje ci sie przepalic niebieskie niebo ? Mnie sie nie przepala nawet jak jest go 5 % kadru i to przy pomiarze CW.
Latwo, jesli obiekt jest np. w cieniu, albo fota jest pod slonce.

borkomar
03-08-2005, 18:03
Sorki Panowie zazwyczaj wychodzi biale wtedy kiedy nie jest blekitne(takie szarawo blekitne) Ale na fotach wychodzi inaczej niz w rzeczywistosci - jest przepalone i nie widac na nim szczegolow.

Slaw
03-08-2005, 18:09
Co zrobic aby wiekszosc fotek nie bylo z bialym niebem??BO mnie to zaczyna denerwowac:)!!

A jakie miałeś ustawieńia z tym KIT'em. Możesz wrzucić gdzieś to zdjęcie ? Przy dobrych ustawieniach i sposobie robienia nie powinno być problemów. Zobacz, też robione KIT'em http://fotogalerie.pl/fotka/2533721120413434410 czyli chyba coś nie tak z samym sposobem robienia zdjęcia

qiq
03-08-2005, 19:11
Fotografuj wschód lub zachód słońca:) Staraj się nie kierować obiektywu w stronę słońca. Niech świeci Ci bokiem albo zza pleców.

kartel
04-08-2005, 13:28
Photoshop CS ma opcje do sciemniania nieba.
"obrazek->dopasuj->cień/swiatło"
efekty całkiem niezłe więc polecam tym bardzie że zabawa w montaż 2 zdjęć jest czasochłonny.
Chyba że zainwestujesz w filtr połówkowy...

borkomar
04-08-2005, 13:48
Poczekam na niebieskie niebo i cykne- ostatnio jest przychmurzone:).
Sadze ze jesli bedzie blekitne to ladnie wyjdzie ale jak jest juz tak przybielone to wtedy nie ma szczegolow i wychodzi biala plama.Nie focilem nieba specjalnie patrze tylko na foty ktore robielm na zewnatrz(moze faktycznie bylo takie niebo)tego nie bardzo pamietam.Znalazlem kilka fot kawalkami niebieskiego i jest oki.
A jak wzmocnic te kolorki niebieskiego nieba i zielonej trawki??Tylko polar czy tez w PS mozna to ladnie zrobic nie psujac kolorystyki reszty fotki??

Zielony
04-08-2005, 14:35
A jak wzmocnic te kolorki niebieskiego nieba i zielonej trawki??Tylko polar czy tez w PS mozna to ladnie zrobic nie psujac kolorystyki reszty fotki??

W PS'ie jest to do zrobienia stosunkowo łatwo...
Zazanczasz poprostu obszar który chcesz skorygować/podsycić i korzystasz z suwaków HSL (hue, saturation, lightness) wywołując je naciśnięciem CTRL+U...

Można też to zrobić w inny sposób ale spróbuj najpierw tak...
Albo, no dobra... dajesz LAYERS >>> NEW ADJUSTMENT LAYER >>> HUE/SATRURATION...
I wtedy musisz wymazać miejsca gdzie nie chcesz aby efekt był zastosowany..

PS. Nie mam narazie polara, ale ponoć w PS'ie nie uzyskasz takich efektów jak poprawnie zrobione zdjęcie z polarem... :roll:

alien
05-08-2005, 21:19
"PS. Nie mam narazie polara, ale ponoć w PS'ie nie uzyskasz takich efektów jak poprawnie zrobione zdjęcie z polarem... "

fajnie to zabrzmiało ;-)

TOKIN
06-08-2005, 15:02
Witam wszystkich,
350d mam od wczoraj ale problemy z kontrastowymi kadrami znane są mi nie od dziś... Przyznam ze mam wypróbowaną metodę na takie kadry np niebo/las, niebo/jezioro. Co zrobic żeby i jedno i drugie było prawidłowo naswietlone? Otóż ja robie tak: ustawiam kontrast na -2 (w 350D to najmniejszy) i albo mierzę "punktowo" swiatło w kilku miejscach kadru i kombinuje z czasem albo daję uśredniony pomiar i powiem szczerze, że nie mam problemu z takimi kadrami. Myslę że kluczem do sukcesu jest ten kontrast ale mogę się mylić. generalnei 3 możliwe sety ustawiłam sobie pod 3 sytuacje: 1. krajobraz (jak wyżej) 2. zwierzaki - sierść ( mniejsza ostrość, mniejsza saturacja) 3. reszta - architektura, martwa natura, ludzie itp - ostrośc ma maksa saturacja 0.
Pewnie dla was to oczywiste ale gdyby ktoś mniej obeznany zechciał poczytać...