Zobacz pełną wersję : Nikon D700 czy Canon 1DMarkIII
K2_verti
24-04-2009, 14:08
Ostatnio fotografuję 1DMarkIII. Fotki wychodzą ok. Przez ostatnie kilka dni bawiłem się D700 i powiem wam, że wydaje mi ciut lepszy od jedynki. I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
Widoczne zalety D700 jakie od razu rzucają sie w oczy - lepsza praca z lampą, pełna klatka, mniej zaszumiona informacja w cieniach, lżejszy, lepszy monitorek.... :)
Może ktoś z Was ma jakieś zdanie na temat D700? Chętnie posłucham. Większość osób mówi że nie warto się przesiadać z jedynki. I jestem w kropce.
I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
Widoczne zalety D700 jakie od razu rzucają sie w oczy - lepsza praca z lampą, pełna klatka, mniej zaszumiona informacja w cieniach, lżejszy, lepszy monitorek.... :)
Może ktoś z Was ma jakieś zdanie na temat D700? Chętnie posłucham. Większość osób mówi że nie warto się przesiadać z jedynki. I jestem w kropce.
Patrząc na twoją stopkę (szkła) - NIE!
Imho 1D3 w wersji pre-last fix był gorszy od D3 (nie wiem jak D700).
Muflon puścił ostatnio farbę, że wreszcie doszli co i jak ustawić i po last fix jest -wreeeeeszcie - OK.
Ja pobawiłem się D3-ką, ale z 200/2VR, 14-24, 60/m czyli tymi szkłami, których Canon nie ma*
Lampa - OK, dużo lepiej, 6400 lepiej, szkła - sorry Nikon ;)
Siedź na ... i nic nie rób.
* - 2/IS jest, ale proszę nie pytajcie za ile kupiłem LNIB 2/VR ;)
Nie zmieniaj.
D700 + battery pack - to zestaw który tak naprawdę należy porównywać z 1D. Wcale nie jest aż tak lżejszy, prędkość wynikowa jest jednak mniejsza. Nie masz 2 slotów na karty.
Z zakupem coś ala 24-105 wydaje się być trudność w nikkorach, trzeba by kupić 24-70 -> finalnie droższe. Nie daj się uwieść nikoniarzom, że są szkła na śrubokręt, więc jest wybór. Jak się chce coś szybkiego z USM (ich SWM) to wybór się zawęża.
Mnożnik 1,3 w 1D kontra FF też ma swoje zalety - w fotografii sportowej na pewno.
Ponadto - sorry, ale dla mnie obraz z D700 na dzień dobry jest trudno akceptowalny, nie ten kolor skóry ludzkiej. Wiem, że kolega zawsze się męczy z obróbką (profile z D2x stosuje, etc.), traci czas. A tymczasem ja przykładowo z Canona mam to co mi odpowiada.
Wybór jest Twój ;)
Cóż napisać.
Może jedynie to, że nie oceniaj Canona i Nikona jedynie po korpusach i nie podejmuj decyzji po pierwszym kontakcie z nową zabawką. Może jeszcze jedno, dwa podejścia "na chłodno"?
Jeżeli masz się przenieść, to się przenoś na kombo: korpus+szkła+'to, co zestaw z siebie wypluwa'. Samo D700 zdjęć nie zrobi...
No i finanse - przy skali takiej zamiany, "drobne" procenty różnic w cenie pomiędzy systemami mogą nieco urosnąć.
@gietrzy:
O jak fajnie, pobawiłeś się D3 (pamiętam też Twoje wnioski na ten temat, te "wcześniejsze" z wątku z wypowiedzią, w której zdaje się próbowałeś udowodnić że AF w 350D jest lepszy od 1Dm3).
Pytanie tylko brzmi: czy i ile "pobawiłeś się" 1Dm3? ;)
Nie, oglądanie fotek na dpreview.com nie można zaliczyć do tej czynności :P
Jak poprzednicy - nie zmienisz samej puszki, ale dość dobraną jak widzę szklarnię. Ja bym absolutnie nie zamienił. Na d3 już może prędzej, choć i tutaj przeważa argument przywiązania do systemu i wzmiankowanej kolorystyki.
Ernest_DLRS
24-04-2009, 15:37
Miałem D700 - sprzedałem by wrócić ostatecznie do Canona - Kolorystyka zdjęć w D700 to tragedia. Nikoniarze wymyślają różne sztuczki by temu zapobiec ale tak czy siak poprawek jest znacznie więcej niż obrazka ze zwykłego choćby 30/40D Itd... Poza tym, masz już dobrą szklarnię, w Nikonie jest zawężony dostęp do szkieł, ponadto te najlepsze (jak 14-24, 24-70, 70-200) cenowo poleciały ossssstrro w górę. Pozostań przy Canonie, wyjdzie Ci na zdrowie i psychicznie i finansowo ;) :D
Kolekcjoner
24-04-2009, 19:56
Ostatnio fotografuję 1DMarkIII. Fotki wychodzą ok. Przez ostatnie kilka dni bawiłem się D700 i powiem wam, że wydaje mi ciut lepszy od jedynki. I tu mam problem, zastanawiam się czy nie wymienić systemu.
A nie szkoda Ci zepsutego AF-a z jedynki ;):lol:?
Jeśli wysokie iso i FF jest dla Ciebie istotne to zmiana jest warta rozważenia. Ale to chyba jedyny argument. Bo chyba monitorka nie traktujemy poważnie w tej katefgorii sprzętu ;).
BTW: mój znajomy z Poznania w zeszłym roku niesiony falą entuzjazmu zmienił jedynkę na D700. Ostatnio zmienił z powrotem - powód - niektórzy się zaśmieją - AF.
BTW2: i teraz narzeka, bo ta pierwsza jedynka była lepsza niż ta co ma teraz. Ma jednak nadzieję że najnowszy mirror fix rozwiąże sprawę :rolleyes:.
widze ze nie jako jedny pisalem ze AF z d700 niczym nie zachwyca. Sam pozostalem w canonie po krotkich probach w N. Tyle ze ja na 5tkach. JEdynke mialem i do slubow uwazam ze lepsza 5tka niz jedynka. Co do lcd (1d3) to wkurza i przeszkadza niesamowicie....
widze ze nie jako jedny pisalem ze AF z d700 niczym nie zachwyca. Sam pozostalem w canonie po krotkich probach w N. Tyle ze ja na 5tkach. JEdynke mialem i do slubow uwazam ze lepsza 5tka niz jedynka. Co do lcd (1d3) to wkurza i przeszkadza niesamowicie....
1D czy 1Ds?5D lepsza pod względem obrazka czy także wygody bo lżejsza?Właśnie sprzedałem 5D by przesiąść się na 1Ds MKII stąd moje pytanie.
1D czy 1Ds?5D lepsza pod względem obrazka czy także wygody bo lżejsza?Właśnie sprzedałem 5D by przesiąść się na 1Ds MKII stąd moje pytanie.
uzywalem 1d3. DSa nie mialem . Jakbym chcial miec to musialbym kupic ds3 a za takie pieniadze ten aparat ma zdecydowanie za duzo wad.....
Co do wygody to 1dynki sa dla mnie idealne. 5d2 bez gripa sobie nie wypobrazam. Obrazek zdecydowanie na koszysc 5d vs 1d3.
Co do 1ds2 to miaelm na jednym slubie i musze powiedziec ze obrazek spelnie moje oczekiwania natomiast cala puszka nie:
- klawiszologia
-lcd sic! - teraz jak posiadam 5d2 to widze ze ma to ogromne znaczenie swiadomosciowe. na 1d3 i 24L na 1,4 i 1600 nie jestes w stanie okreslic gdzie jest ostrosc..... zreszta w 1d3 tez nie
- mniejsze dostaepne iso vs 5d2 ( i jego jakosc oczywisice)
- af mniej czuly w ciemnych pomieszczeniach niz 5d2
- sraw moze szczegol ale czasem nawet sraw2 sie bardzo przydaje
suma sumarum mam 5d2. Spytacie czy ten aparat spelnie moje potrzeby .... oczywisice .......... NIE:)
Używałem D700 przez 4 miesiące - z N24-70 stanowi masakryczny duet, ale zmieniłem system (EOS 5DIIM) dla kolorów i obiektywów typu 35L i 135L - tego Ci nie ma w stajni Nikona :D
Ad vocem do Trampka
Nie mialem 5dII, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, że AF deesa II jest lepszy - czulszy w ciemnicy niż 5dII. Co do 1dIII - no coż - historia wtopy AF jest wszystkim doskonale znana i canon się z niej już nie wyliże.
Klawiszologia dla kogoś kto zaczynał id pierwszych jedynek jest intuicyjna. Praca na 5d i 1d II - dwie puszki na robocie - (czy innym klawiszologicznym 1d sprzed marków trzecich) jest bardzo niewydodna, większość ustawień jest po prostu inna.
Dees trzeci absolutnie mnie nie kusi. Kosztuje ogromne pieniądze.
Tyle w kwestii 1dsII:)
Ale jeszcze słowo - skoro autor wątku ma wrażenie, że praca puszki d700 tłamsi marka trzeciego - przytacza konkretne argumenty - to sprawa jest do rozważenia. Nikon ma świetne szkła reporterskie za nie małe pieniądze.
Używałem D700 przez 4 miesiące - z N24-70 stanowi masakryczny duet, ale zmieniłem system (EOS 5DIIM) dla kolorów i obiektywów typu 35L i 135L - tego Ci nie ma w stajni Nikona :D
poza tym, ze uzywalem okolo 2,5 m-ca, to zostalem przy 5d z dokladnie tych samych powodow - szkla i obrazek. choc ja chyba troszeke bardziej niz Ty bralem pod uwage obrazek - przejscia tonalne i wysmiewana przez slepcow plastyka.
twoje drugie ja
25-04-2009, 13:20
stawiam dolary przeciwko orzechom, .
wchodze
ode mnie 1 000 orzechów do puli :mrgreen:
Jeśli pistacje to przyjmuję:)
A propos AF w ciemności 1Dm3: nie widzę absolutnie niczego do przyczepienia się do pracy AF w ciemnicy - nawet jeżeli warunki są tak ekstremalne, jak f2.8, ISO, przykładowo, 800 i 10-15s (nie, nie 1/15s).
Gdyby pokazywał taką klasę w normalnych warunkach, (a nie takich błazenadach) zwłaszcza w trybie AI Servo, które jest ci najwyżej akceptowalne dla mnie, ale nic poza to, to byłoby super :P
Tak więc nie wiem co potrafi wobec tego 5Dm2...
Kolekcjoner
25-04-2009, 16:48
A propos AF w ciemności 1Dm3: nie widzę absolutnie niczego do przyczepienia się do pracy AF w ciemnicy - nawet jeżeli warunki są tak ekstremalne, jak f2.8, ISO, przykładowo, 800 i 10-15s (nie, nie 1/15s).
Gdyby pokazywał taką klasę w normalnych warunkach, (a nie takich błazenadach) zwłaszcza w trybie AI Servo, które jest ci najwyżej akceptowalne dla mnie, ale nic poza to, to byłoby super :P
Tak więc nie wiem co potrafi wobec tego 5Dm2...
Ale tu była mowa o Ds-ie II (tym "starym"). On miał zupełnie inny układ niż nowe marki.
Przepraszam, pogubiłem się, za dużo puszek na raz :P
A tak w ogóle to smutno mi to wszystko czytać.
Zawsze miałem taką nadzieję "jak się ostatecznie wk....wię na AF Canona, to przejdę do Nikona i będę miał święty spokój". A tu się okazuje, że nici ze świętego spokoju.
Zawsze miałem taką nadzieję "jak się ostatecznie wk....wię na AF Canona, to przejdę do Nikona i będę miał święty spokój". A tu się okazuje, że nici ze świętego spokoju.
Nie czytaj wszystkiego na forum :)
Jakbyś nie czytał to byś byćmoże nawet nie wiedział że Ci puszka czasami pudłuje :mrgreen:
K2_verti
25-04-2009, 20:54
A nie szkoda Ci zepsutego AF-a z jedynki ;):lol:?
Jeśli wysokie iso i FF jest dla Ciebie istotne to zmiana jest warta rozważenia. Ale to chyba jedyny argument. Bo chyba monitorka nie traktujemy poważnie w tej katefgorii sprzętu ;).
BTW: mój znajomy z Poznania w zeszłym roku niesiony falą entuzjazmu zmienił jedynkę na D700. Ostatnio zmienił z powrotem - powód - niektórzy się zaśmieją - AF.
BTW2: i teraz narzeka, bo ta pierwsza jedynka była lepsza niż ta co ma teraz. Ma jednak nadzieję że najnowszy mirror fix rozwiąże sprawę :rolleyes:.
No właśnie bardzo zależy mi na wysokim ISO i FF. Brakuje mi czasami jednej - dwóch działek EV. ISO już nie podbiję, bo się pojawia szum i jestem w kropce. Pozatym te zaje...te monitorki w D700 od ręki informują czy ostrość jest czy nie mam jej na zdjęciu. Aparat ostrzy w punkt, lecz czasami w ciemnicy jest jak jest. Wiemy co Canon zwalił w tym modelu i czasami to potwierdzam (rok użytkowania aparatu!!). Jak patrzę na to co oferuje D700 i co mam w 1dmk3 to można załamać ręce. Co do kolorów - dzięki za radę.
Kolekcjoner
25-04-2009, 21:13
No właśnie bardzo zależy mi na wysokim ISO i FF. Brakuje mi czasami jednej - dwóch działek EV. ISO już nie podbiję, bo się pojawia szum i jestem w kropce. Pozatym te zaje...te monitorki w D700 od ręki informują czy ostrość jest czy nie mam jej na zdjęciu. Aparat ostrzy w punkt, lecz czasami w ciemnicy jest jak jest. Wiemy co Canon zwalił w tym modelu i czasami to potwierdzam (rok użytkowania aparatu!!). Jak patrzę na to co oferuje D700 i co mam w 1dmk3 to można załamać ręce. Co do kolorów - dzięki za radę.
No to myślę, że sprawę masz prostą ;). Z kolorami w D700 jak wgrasz te profile pewnie sobie poradzisz. Pozostaje sprawa wymiany szkieł no ale na to jak rozumiem jesteś przygotowany skoro myślisz o takiej zmianie :).
Nickifor
25-04-2009, 21:49
Skoro dostałeś tzw.kopa na zmianę ,to pewnie to zrobisz i nic Cię nie zatrzyma,
Ilekroć czułem,że stoję w miejscu ,jeśli chodzi o jakość zdjęć,zmieniałem system lub
kupowałem nowsze body,lepszy obiektyw itp.Owszem ,poprawiał mi się niekiedy komfort
użytkowania,ale czy przez te zmiany zacząłem robić lepsze zdjęcia,tego nie jestem pewien.Takie zmiany bez uszczerbku można robić na poziomie podstawowym,na Twoim
poziomie jest to niewskazane,ale to sam musisz przejść.
Myślę ,że taka zmiana systemu to jak zmiana żony .Niby młodsza ,ładniejsza ale......
Ty,ze swoim zaawansowanym sprzętem jesteś teraz pod taką ścianą,wybór należy do
Ciebie.
Przepraszam za tę odrobinę filozofii,ale to tak samo wyszło z racji wieku.
Pozdrawiam!
Nie czytaj wszystkiego na forum :)
Jakbyś nie czytał to byś byćmoże nawet nie wiedział że Ci puszka czasami pudłuje :mrgreen:
Heheh, wiesz...czytać, to czytam tutaj wiele rzeczy. I naprawdę, mam niewiarygodnie dużą radochę, jak sobie poczytam to i owo.
To, że pucha czasami pudłuje, wiem z tzw "życia", czyli osobistych doświadczeń.
Tylko one mi zostały - może się narażę i dostanę w**** w ciemnej bramie za swoje słowa :), ale jakbym wierzył we wszystko, co tutaj przeczytam, to bym żadnego aparatu nie kupił i bym sobie rejestrował rzeczywistość kredkami na papierze śniadaniowym.
A wracając do tematu:
Jak widać, autor w zasadzie podjął już decyzję. No i dobrze :) Skoro może, to niech spróbuje tego Nikona. W życiu trzeba wszystkiego spróbować :E
Ale tu była mowa o Ds-ie II (tym "starym"). On miał zupełnie inny układ niż nowe marki.
Potwierdzam - zupełnie inny. Mam też dla porównania staruśkiego 1d - to ten sam AF co w DSII. Pracują doskonale.
K2_verti
27-04-2009, 09:25
proszę o zamknięcie tematu.. :)
Heheh, wiesz...czytać, to czytam tutaj wiele rzeczy. I naprawdę, mam niewiarygodnie dużą radochę, jak sobie poczytam to i owo.
To, że pucha czasami pudłuje, wiem z tzw "życia", czyli osobistych doświadczeń.
Tylko one mi zostały - może się narażę i dostanę w**** w ciemnej bramie za swoje słowa :), ale jakbym wierzył we wszystko, co tutaj przeczytam, to bym żadnego aparatu nie kupił i bym sobie rejestrował rzeczywistość kredkami na papierze śniadaniowym.
A wracając do tematu:
Jak widać, autor w zasadzie podjął już decyzję. No i dobrze :) Skoro może, to niech spróbuje tego Nikona. W życiu trzeba wszystkiego spróbować :E
Ale zostaw sobie szkła, bo jak byś miał kiedyś odkupować, to będziesz miał kaca moralnego że tamte były lepsze....
Ps. przeczytaj ale też nie wierz we wszystko...:lol:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83765
proszę o zamknięcie tematu.. :)
Nie widzę potrzeby :roll: .