PDA

Zobacz pełną wersję : obracanie zdjec w 450D ?!

adrianex
23-04-2009, 23:10
no wlasnie, mam problem w aparacie mam ustawione ze zdjecia powinny automatycznie sie obracac na komputerze i w aparacie podczas podgladu,w aparacie sie obracaja a na komputerze juz nie a dodam ze kiedys nie mialem z tym problemu,. niby maly problem ale jak mam obrocic kilkadziesiat zdjec to mnie cos trafia!

ds74
24-04-2009, 07:57
Wszystko zależy jakiej przeglądarki używasz do oglądania zdjęć na komputerze. Nie każde opogramowanie współpracuje z softem canona. Z tego co pamiętam to wszystkie proste przeglądarki windowsowe nie oferują takiej opcji. Problemu nie powinno być z programami specjalizowanymi do zdjęć np. Ps itp.

Merauder
24-04-2009, 12:24
A jak dla mnie to ta opcja w penwych przypadkach jest bez sensu. Jesli masz ustawione automatyczne obracanie to obraca mi je i na LCD EOSa i na monitorze.

Ja jednak wole obracac aparat zeby podlgad byl na full LCD, anie taki wycinek. Tylko, ze jak wylacze obracanie na kompie to tez mam nieprawidlowa orientacje foty.

sirlukas
24-04-2009, 12:46
Jak wcześniej stwierdzone, to zależy od przeglądarki.

UWAGA! Pod żadnym pozorem nie obracać zdjęć używając Windowsowskiej przeglądarki!

andrewjohn
24-04-2009, 13:02
Jak wcześniej stwierdzone, to zależy od przeglądarki.

UWAGA! Pod żadnym pozorem nie obracać zdjęć używając Windowsowskiej przeglądarki!

A to dlaczego?

sirlukas
24-04-2009, 13:18
A to dlaczego?

Raz, że jakość drastycznie spada to w dodatku kopie EXIFFa :|

djcargo
24-04-2009, 14:22
Nie wiem jak jest w 450d, ale pewnie tak jak w 40d, gdzie mam do wyboru czy:
nie obracam zdjęć wogóle (ani w aparacie, ani w kompie)
obraca zdjęcia na kompie (np. w IrfanView), ale na LCD nie obraca
obraca zdjęcia i tu i tu