Zobacz pełną wersję : Zginął, fotografując włożony do ogniska pocisk
deejay24h
23-04-2009, 21:27
http://wiadomosci.onet.pl/2702,1957546,zginal__fotografujac_wlozony_do_ognis ka_pocisk,wydarzenie_lokalne.html
Zginął, fotografując włożony do ogniska pocisk
28-latek zginął, fotografując włożony do ogniska pocisk rakietowy z wyrzutni "Katiusza". Do tragedii doszło w Trzuskołoniu w woj. wielkopolskim - poinformowała Magdalena Mazur-Prus, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Poznaniu.
Zdarzenie miało miejsce w środę. Policjanci znaleźli na terenie posesji w Trzuskołoniu zwłoki 28-letniego mężczyzny, a nieopodal pozostałości ogniska i ślady po eksplozji ładunku wybuchowego. Według funkcjonariuszy eksplozja nastąpiła po tym, gdy pocisk został włożony do ogniska. Mężczyzna dokumentował swoje eksperymenty aparatem fotograficznym.
Jak powiedziała Magdalena Mazur-Prus, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Poznaniu, sporządzone przez mężczyznę zdjęcia będą uznane za dowód rzeczowy w sprawie.
- Ustalono, iż mężczyzna przywiózł na teren gospodarstwa ładunek wybuchowy. Rozpalił ognisko i stopniowo podgrzewał ładunek, w pewnym momencie nastąpiła eksplozja. Pomimo tego że mężczyzna stał w dużej odległości od ogniska, siła rażenia po wybuchu była tak duża, iż doznał bardzo poważnych obrażeń ciała, w tym rozległego urazu głowy, który najprawdopodobniej stał się bezpośrednią przyczyna zgonu - powiedziała Mazur-Prus.
- Aparat fotograficzny nie uległ zniszczeniu i możliwym było odtworzenie zarejestrowanych zdjęć, stąd na przykład wiadomo, iż mężczyźnie nikt nie towarzyszył - dodała.
Przeprowadzona zostanie sekcja zwłok, na podstawie której biegły z dziedziny medycyny sądowej wypowie się na temat przyczyny zgonu.
Pocisk pochodził prawdopodobnie z okresu II wojny światowej. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Rejonowa w Gnieźnie.
nagrodę Darwina mu dać....należy się.
To samo chciałem napisać... Zgłosić go do Nagrody Darwina...
...bo był to szajsung? ;)
Hellfire
24-04-2009, 07:53
Zawsze chciałem wiedzieć co sobie myśli taki człowiek w chwili wkładania pocisku do ogniska.
twoje drugie ja
24-04-2009, 08:14
Zawsze chciałem wiedzieć co sobie myśli taki człowiek w chwili wkładania pocisku do ogniska.
wyśle fotke pogromcom mitów. może mnie przyjmą 8)
wyśle fotke pogromcom mitów. może mnie przyjmą 8)
hahaha ;D dobre
A ja zawsze myślałem, że jak zginął to już jest ś.p. i albo się o nim dobrze wspomina albo...
Raz kozie śmierć. Albo, co mnie nie zabije to mnie wzmocni może.
A ja zawsze myślałem, że jak zginął to już jest ś.p. i albo się o nim dobrze wspomina albo...
czasy się zmieniają.. głupotę trzeba piętnować - a zwłaszcza taką głupotę która może innych "natchnąć" do takich samych zachowań..
ale tu chyba nikt nie mówi że był złym człowiekiem (diler, złodziej, morderca itp), ludzka głupota nie zna granic... ciekawe czy udało mu się jakieś zdjęcie zrobić jak wybuchał pocisk...
szkoda... sprzętu, a tak serrio to coś ostatnio sporo wybucha tych niewypałów.
Sporo niewybuchów, sporo pijanych kierowców, sporo pseudo-motocyklistów, sporo gwałtów, zabójstw, napadów... :] Albo w mediach tego więcej, albo ludzie coraz bardziej czują się 'anonimowi/pewni/bezkarni' i 'nieśmiertelność' (god-mode-on?) im się włącza...
Sporo niewybuchów, sporo pijanych kierowców, sporo pseudo-motocyklistów, sporo gwałtów, zabójstw, napadów... :] Albo w mediach tego więcej, albo ludzie coraz bardziej czują się 'anonimowi/pewni/bezkarni' i 'nieśmiertelność' (god-mode-on?) im się włącza...
Oczywiście, że w mediach jest tego więcej - zimą nie ma "samobójczych motocyklistów", gwałciciele też zimą mniej działają, o amatorach palenia pocisków nie wspomnę.
Nagroda Darwina się należy w 100% - to może brutalne, ale jednak natura pozbywa się najgłupszych osobników...
andrewjohn
24-04-2009, 14:28
A mnie dziwi taki brak rozsądku u dojrzałego,bądż co bądż, 28-letniego człowieka.U kilkuletniego dziecka byłaby czymś normalnym, ale tutaj...Jeszcze,żeby to miało służyć jakiemuś wzniosłemu celowi, a tak, no cóż,po prostu głupia,niepotrzebna nikomu smierć. (jak zreszta wiele innych).Natomiast nie wiemy nic blizszego o tym człowieku,więc nie nam go oceniać.Może to jedynie być przestrogą dla innych.
Sergiusz
24-04-2009, 14:49
A mnie zastanawia coś zupełnie innego. To samo źródło informacji podało parę dni wcześniej, że z powodu znalezienia gdzieś podobnego pocisku ewakuowano 500 osób. Pocisk od katiuszy o najmniejszym kalibrze ( do tego najmniej chyba popularnym i wycofywanym pod koniec wojny, tak, że raczej w grę wchodziłby większy kaliber) ma masę około 50 kilogramów a kolejny to ponad 60. Często mylony z pociskami od katiuszy jest pocisk od wyrzutni niemieckiej Nebelwerfer, który też waży sporo jak na możliwości jednej nawet dorosłej i silnej osoby. Nie jest też niewidzialny a do tego nie jest codziennym widokiem przemieszczanie się z pociskiem na plecach. Nie wydaje mi się aby to wszystko stało się tak niepostrzeżenie i trochę mnie dziwi, że nikt nie zwrócił uwagi na niebezpieczeństwo.
Kolekcjoner
24-04-2009, 15:31
Też mi się tak zdawało ale jak widać..........
A mnie zastanawia coś zupełnie innego. To samo źródło informacji podało parę dni wcześniej, że z powodu znalezienia gdzieś podobnego pocisku ewakuowano 500 osób. Pocisk od katiuszy o najmniejszym kalibrze ( do tego najmniej chyba popularnym i wycofywanym pod koniec wojny, tak, że raczej w grę wchodziłby większy kaliber) ma masę około 50 kilogramów a kolejny to ponad 60. Często mylony z pociskami od katiuszy jest pocisk od wyrzutni niemieckiej Nebelwerfer, który też waży sporo jak na możliwości jednej nawet dorosłej i silnej osoby. Nie jest też niewidzialny a do tego nie jest codziennym widokiem przemieszczanie się z pociskiem na plecach. Nie wydaje mi się aby to wszystko stało się tak niepostrzeżenie i trochę mnie dziwi, że nikt nie zwrócił uwagi na niebezpieczeństwo.
Wiesz może wsadził do samochodu nikt nie widział. To nie jest takie nieprawdopodobne. 60 kg to nie jest problem przenieść dla silnego faceta.
FlatEric
24-04-2009, 16:51
Pocisk od katiuszy o najmniejszym kalibrze ( do tego najmniej chyba popularnym i wycofywanym pod koniec wojny, tak, że raczej w grę wchodziłby większy kaliber) ma masę około 50 kilogramów a kolejny to ponad 60. Często mylony z pociskami od katiuszy jest pocisk od wyrzutni niemieckiej Nebelwerfer, który też waży sporo jak na możliwości jednej nawet dorosłej i silnej osoby.
Najmniejsze pociski katiusz, używane masowo i pod koniec wojny, ważyły niecałe 8 kg i miały 70 cm długości. Standardowy M-13, też bynajmniej nie wycofywany pod koniec wojny, a używany dłuuugo po, ważył poniżej 45 kg (niewybuch bez paliwa jeszcze o 7 kg mniej) i był długi na 140 cm. Wykopany z ziemi może wyglądać bez mała jak kawał skorodowanej rury, jeśli blaszane stateczniki zeżre korozja.
Pocisk 15 cm Nebelwerfera ważył z paliwem ledwo 34 kg, niewybuch, który już w ogóle nie budzi wyglądem podejrzeń, waży 28 kg i ma długość jakichś 80 cm. Tak więc problemów z wytaskaniem tego, bez zwracania uwagi, specjalnych nie widzę.
Pzdr
Grzesiu
Qurcze wsadzić pocisk 35 kg i przyglądać się jemu jak się smaży w ognisku. Jakoś nie mogę tego pojąć, choć w młodości sam byłem piromanem.
Głupców nie sieją, sami się rodzą. Niech to wydarzenie będzie przestrogą dla innych
Hellfire
03-05-2009, 09:51
Oczywiście, że dobrze się o nim wspomina - dobrze, że umarł ;)
cypr_ian
03-05-2009, 09:58
Poznasz głupiego po czynach jego...
Przy tym co dzieje się na naszych drogach, na początku i pod konic długich weekendów, pocisk w ognisku może się wydawać niewinną zabawą...
wszyscy widze naskakuja na tego jelenia a on poprostu chcial sie pochwaic przed innymi czlonkami spoleczenstwa czyms co akurat wydalo mu sie interesujace, szokujace .... to tak jak wy robicie w cholere durnych przyglupich zdjec cioci na imieninach i macie nadzieje ze kogos to zainteresuje, albo kupujecie drogi sprzet zeby uzyskac poklask, te same zaleznosci, on mial pecha, tak samo wy mozecie miec pecha robiac fotki wspinajac sie na skalkach i ktos rzuci ze jestescie debilami bo zamiast sie wspinac to fotki w glowie
wszyscy widze naskakuja na tego jelenia a on poprostu chcial sie pochwaic przed innymi czlonkami spoleczenstwa czyms co akurat wydalo mu sie interesujace, szokujace .... to tak jak wy robicie w cholere durnych przyglupich zdjec cioci na imieninach i macie nadzieje ze kogos to zainteresuje, albo kupujecie drogi sprzet zeby uzyskac poklask, te same zaleznosci, on mial pecha, tak samo wy mozecie miec pecha robiac fotki wspinajac sie na skalkach i ktos rzuci ze jestescie debilami bo zamiast sie wspinac to fotki w glowie
Z nudów piszesz takie posty czy jak ?
Pech nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeśli byłeś w armii to wiesz że te rakiety (od 42 do 63 kg w zależności od typu) służą do zabijania. On nie był pewnie i uważał że służą do fotografowania.
Zresztą sam odpowiedz: jak nie wiedział jakie jest pole rażenia to co wiedział ? Wszystko można, dobrze jednak zacząć od fotografowania kapiszonów.
To nie jest tak że jak Bóg daje aparat to rozum odbiera...
Tymi porównaniami dorównujesz temu biedakowi
MacGyver
04-05-2009, 10:22
Panowie, spokojnie. Co prawda głupich nie sieją ale ludzka śmierć to zawsze i niezmiennie tragedia.
Panowie, spokojnie. Co prawda głupich nie sieją ale ludzka śmierć to zawsze i niezmiennie tragedia.
Święte słowa, pax między nie tylko chrześcijany ale... pamiętajmy, że każdy z nas ma wolną wolę i wybór. Ale konsekwencje tych wyborów czasem zostawiamy najbliższym...