PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 400 mm F/5.6 APO - problem z przesłoną i telekonwerter

jordan-j4
23-04-2009, 11:47
1. Mam obiektyw Sigma 400 mm APO f/5.6 (nie nowa konstrukcja, nawet nie znam roku produkcji). Obiektyw ogólnie jak dla amatora fajny.... ale, pracuje tylko przy przysłonie f/5.6 jeśli zmienię przesłonę to słyszę tylko klapnięcie lustra i w aparacie wyskakuje error!!!! Czy może ktoś miał taki problem? Nadmieniam, że przeczyściłem spirytusem styki ale nic to nie dało. Sprawdzałem na dwóch korpusach (300D i 40D)i efekt ten sam. Jeżeli obiektyw byłby uszkodzony to gdzie znajdują się serwisy, które by rozwiązały problrm. Mieszkam w Opolu.
2. Czy do tego obiektywu jest jakiś telekonwerter 1,4? Z tego co się orientuje, nowe telekonwertery Sigmy pracują tylko z obiektywami serii EX .
3. I ostatnie pytanie też odnośnie telekonwertera 1,4 do obiektywu Sigma 70-300 APO DG MACRO. Czy jest taki współpracujący z tym obiektywem? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam !!!!!!

Krzychu
23-04-2009, 12:11
1. Mam obiektyw Sigma 400 mm APO f/5.6 (nie nowa konstrukcja, nawet nie znam roku produkcji). Obiektyw ogólnie jak dla amatora fajny.... ale, pracuje tylko przy przysłonie f/5.6 jeśli zmienię przesłonę to słyszę tylko klapnięcie lustra i w aparacie wyskakuje error!!!! Czy może ktoś miał taki problem? Nadmieniam, że przeczyściłem spirytusem styki ale nic to nie dało. Sprawdzałem na dwóch korpusach (300D i 40D)i efekt ten sam. Jeżeli obiektyw byłby uszkodzony to gdzie znajdują się serwisy, które by rozwiązały problrm. Mieszkam w Opolu.

Nic to nie da - stare Sigmy tak działają i w zasadzie nie da się z tym wiele zrobić - kiedys wymieniano chip w obiektywie - sprawdź w serwisie czy mogą to zrobić, ale szanse są małe...

2. Czy do tego obiektywu jest jakiś telekonwerter 1,4? Z tego co się orientuje, nowe telekonwertery Sigmy pracują tylko z obiektywami serii EX .
3. I ostatnie pytanie też odnośnie telekonwertera 1,4 do obiektywu Sigma 70-300 APO DG MACRO. Czy jest taki współpracujący z tym obiektywem? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam !!!!!!

Telekonwertery podpiąć to może i się da ale AF przestanie działać...

gwozdzt
23-04-2009, 12:12
1. Mam obiektyw Sigma 400 mm APO f/5.6 (nie nowa konstrukcja, nawet nie znam roku produkcji). Obiektyw ogólnie jak dla amatora fajny.... ale, pracuje tylko przy przysłonie f/5.6 jeśli zmienię przesłonę to słyszę tylko klapnięcie lustra i w aparacie wyskakuje error!!!!
to jest normalne dla tego obiektywu - stare modele Sigmy tak robią i jak na złość te najatrakcyjniejsze (24mm, 90macro czy 400mm) nie nadają się do update. Pozostaje używać do kliszaków.

kokretnej odpowiedzi nie znam, ale przypuszczam, że były jakieś starsze tele konwertery.

3. I ostatnie pytanie też odnośnie telekonwertera 1,4 do obiektywu Sigma 70-300 APO DG MACRO. Czy jest taki współpracujący z tym obiektywem?
wg mojego stanu wiedzy ten obiektyw nie jest przewidziany do pracy z telekonwerterami.

--siwy--
08-10-2009, 18:27
Widze ze stary post ale moze informacja sie przyda. Mam ten sam obiektyw sigma 400mm tele macro bez hsm. Tez nie moglem znalezc iinformacji na temat wspolpracy z teleconverterami, a w sklepach (mieszkam w anglii) zbywali mnie ze na pewno nie bedze dzalac. Ale wlasnie wracam ze sklepu gdzie bylem sprawdzic czy rzeczywiscie to co mowia to prawda. I moja sigma z body 1d mk2 dziala z teleconwerterem sigma 1.4x bez zarzutu, body caly czas pokazuje przyslone f5.6. Ale co bylo zaskoczeniem dzala tez z jakims no name 2x, body zmienia przyslone na f11, i z obydwoma dzialal autofocus. I teraz mam dylemat, bo nie wim ktory kupic:)
pozdrawiam

moregun
09-10-2009, 08:08
ja co prawda mialem 300 f4 ale system i elektronika ta sama. u mnie smigal z tele x2 sigmy az milo , co do chip tuningu - to kontaktowalem ie nawet z serwisem w japoni i nie stety nie ma juz mozliwosci na zmiane elektroniki pod cyfre a bylo to 3 lata temu

krzychoo
09-10-2009, 19:38
U mnie taka sama sytuacja jak u moreguna - Sigma 300/4 macro działała z tc sigmy, ale z tc canona było to technicznie niemożliwe przez wystającą soczewkę w telekonwerterze. Z kolei ja dzwoniłem do serwisów sigmy w Polsce - powiedziano mi że nie ma szans na wymianę chipa.

paweleverest
09-10-2009, 21:23
Generalnie Sigma lepiej współpracuje ze swoimi konwerterami. Testowałem Sigme 120-300 2,8 z TC Sigma x2 oraz Extenderm Canon X2. O ile jakość obrazu przy prawidłowym ustawieniu ostrości jak na moje oko była taka sama o tyle trafność samego AF o niebo lepsza z użyciem sigmowskiego konwertera.