PDA

Zobacz pełną wersję : Uzywany 70-200 f2.8 IS - dlaczego?

Pikczer
03-08-2005, 10:22
[muflon] poprawilem tytul na wiecej mowiacy i przenioslem do wlasciwego forum
Chcialbym sie Was zapytac o ten wspanialy obiektyw :) Wspanialy, ale.... drogi :( Nie bede roztrzasac wiecznego sporu typu: "daj se spokuj, tylko stalki...". Jeden lubi rybki itd. :)
Chodzi wiec o to, ze przymierzam sie do jego zakupu i jak kazdy staram sie wyszukac oferty najtanszej i najpewniejszej. Od czasu do czasu pojawiaja sie na Allegro uzywane... Nie wiem tylko czy to nie jest tak, ze jak ktos kupuje taki obiektyw, to musza sie stac tylko 2 rzeczy aby chcial go sprzedac:
- ma noz na gardle
- obiektyw jest (delikatnie mowiac) uszkodzony
- uprzedzam trzecia, gdzie nabywca zmienia go na stalki :wink:
Jakie macie doswiadczenia z kupowaniem tak drogiego sprzetu z 2 reki?
Na co zwracac uwage (konkretnie w tym modelu) przy zakupie uzywanego i nowego?
Czy ktos uzywal go z body 350D?
Jakie miejsca byscie polecili odwiedzic, gdyz sa atrakcyjne cenowo i jakosciowo?

Odpisujcie, gadajcie, sprzeczajcie sie... :)
Czekam na rozwiniecie tematu.

Vitez
03-08-2005, 10:42
Chcialbym sie Was zapytac o ten wspanialy obiektyw :)

Skoro to obiektyw. to dlaczego pytasz w podforum "Canon dSLR" a nie "Obiektywy i lampy błyskowe" ? Przenosze.
qrde muflon... gdzie z lapami? :mrgreen:

Jakie macie doswiadczenia z kupowaniem tak drogiego sprzetu z 2 reki?
Na co zwracac uwage (konkretnie w tym modelu) przy zakupie uzywanego i nowego?

To samo co przy kupnie kazdego uzywanego obiektywu - pobawic sie, podpiac, potestowac czy AF dziala, czy jest cichy, czy zoom gladko chodzi, obejrzec soczewki pod wzgledem rys, paprochow w srodku (watpie by byly - uszczelniany), sprawdzic czy IS dziala, porobic fotki.

Czy ktos uzywal go z body 350D?

Hehe... podpialem go raz do siostry 350D ... balem sie chwycic za samo body 8)

Jakie miejsca byscie polecili odwiedzic, gdyz sa atrakcyjne cenowo i jakosciowo?

Jesli nie masz upatrzonego jeszcze uzywanego to ciezko ci bedzie znalezc.
W ogole dziwne pytanie - nie wiesz gdzie ale wiesz ze ludzie sprzedaja taki obiektyw z drugiej reki?
Wszystkie twoje 3 propozycje dlaczego ktos sprzedawalby takie szklo sa prawdopodobne ale... to tylko teoretyczne dywagacje.
Szczerze mowiac przy szkle za taka kase to radzilbym zbierac/dokredytowac sie i wziac nowy... albo od bardzo zaufanego sprzedawcy (sprowadzany z USA = tanszy) albo z gwarancja (euro lub PL).

Pikczer
03-08-2005, 10:44
Ok sorki, kazdy moze sie pomylic...
Dzieki za wrzucenie w dobre miejsce :)

Pikczer
03-08-2005, 10:51
Vitez, Ty tez mozesz nie wiedziec, gdzie ludzie sprzedaja uzywane smigla od samolotow, ale na zdrowy chlopski rozum gdzies na pewno je mozna kupic.

muflon
03-08-2005, 12:10
Vitez, Ty tez mozesz nie wiedziec, gdzie ludzie sprzedaja uzywane smigla od samolotow, ale na zdrowy chlopski rozum gdzies na pewno je mozna kupic.
Możesz się zdziwić... Jest trochę tak jak napisałeś w pierwszym poście - ten obiektyw się kupuje "na zawsze" i sprzedaje w wyjątkowych sytuacjach. A nawet nie do końca:

- gdzie nabywca zmienia go na stalki Często w podpisach nawet największych maniaków stałek widuję właśnie 70-200/2.8 (IS lub nie), jako dodatkowe, uniwersalne i wygodne szkło.

Na całym światowym ebayu znalazłem tylko jeden egzemplarz, co do którego można by przypuszczać że nowy nie jest - ale to też ciężko powiedzieć.

srad
05-08-2005, 23:07
no więc ja mam doświadczenie z używkami, najpierw był to aparat d60 kupiłem go od Tommiego j rok temu , wyglądał jak nowy i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, dlaczego poprzedni właściciel go sprzedał tego nie wiem, niby przesiadł się na 1d, 2 dni temu kupiłem używany 300 L IS f4, i tu do końca nie jestem przekonany czy dobrze zrobiłem, a to dlatego że oczywiście myślałem że kumpla 100-400 skroji bez problemu, a tu nie miła niespodzianka, 100-400 przy przysłonie 5,6 ma lepszą ostrość a przy f8 i f11 taką samą, szczerze mówiąc trochę się zgarbiłem bo nie po to kupowałem stałkę żeby mieć taka samą lub gorszą ostrość, oczywiście nic nie umiejszając 100-400, i być możę to jest odpowiedz dlaczego poprzedni właściciel go sprzedał, jednak z drugiej strony porównując go do mojego poprzedniego 75-300 to jest niebo a ziemia

gietrzy
06-08-2005, 07:24
a tu nie miła niespodzianka, 100-400 przy przysłonie 5,6 ma lepszą ostrość a przy f8 i f11 taką samą, szczerze mówiąc trochę się zgarbiłem bo nie po to kupowałem stałkę żeby mieć taka samą lub gorszą ostrość
Proponuję serwis na Żytniej i sprawdzenie obiektywu.

Fotonal
06-08-2005, 09:29
Uzywany 70-200 f2.8 IS - dlaczego? -- hymmm...

1. uzywany - tak - ale to kwestia posiadanej kasy a nie jakosci

2. zoom - jak najbardziej tak - jeden z niewielu zoomow, ktore dorownaly jakoscia najlepszym stalkom - zreszta o to wlasnie chodzilo

3. dla purystow tematu, ze tylko i wylacznie stalki - zaproponuje zestaw na ktory faktycznie warto i jest sens zamienic tego zooma : 85/1.2L, 135/2L i 200/1.8L .

Tyle, ze to 3 duze obiektywy do noszenia, czeka puryste czesta wymiana, a co za tym idzie czeste czyszczenie matrycy, o cenie to nawet nie ma co zaczynac !

Czyli - TAK - zawsze i wszedzie 70-200/2.8L :D

Semtex
06-08-2005, 09:42
Według mnie to szkło na całe życie. Gdybym takowe miał to raczej bym się nie pozbywał chyba że zmiana systemu , wadliwa sztuka lub wyjdzie kiedyś coś lepszego.
Jeżeli bym się zdecydował to tylko odbiór osobisty + dokładne sprawdzenie + duża różnica w cenie - jednak to nie zwykła zabawka za 500 pln a i z naprawą nie jest ani tanio ani łatwo.

c42
06-08-2005, 10:03
a moze z innej perspektywy... zamiast uzywany 70-200 f2.8 IS nowy 70-200 f4 i jeszcze cos powinno zostac w portfelu... ja wlasnie kupilem ta druga pozycje bo o 2.8 moge tylko pomarzyc...

Fotonal
06-08-2005, 10:23
a moze z innej perspektywy... zamiast uzywany 70-200 f2.8 IS nowy 70-200 f4 i jeszcze cos powinno zostac w portfelu... ja wlasnie kupilem ta druga pozycje bo o 2.8 moge tylko pomarzyc...

Mialem i 4L - na moje krzywe oko jakosc dokladnie taka sama jak 2.8L -
ale autor nie pytal o mozliwe oszczednosci uzyskane poprzez niekupowanie 2.8L !

maverick
06-08-2005, 11:11
Mialem i 4L - na moje krzywe oko jakosc dokladnie taka sama jak 2.8L -
ale autor nie pytal o mozliwe oszczednosci uzyskane poprzez niekupowanie 2.8L !
Jakość fotek z 4L jest rewelacyjna; Canon słono każe sobie płacić za światło 2.8 :???: